Σάββατο 18 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Σημαντικές ευθύνες κυβέρνησης και νομαρχίας για τα προβλήματα

Τοποθέτηση της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας

Για «δημοσιεύματα που δε με αγγίζουν» έκανε λόγο στο προχτεσινό Νομαρχιακό Συμβούλιο ο νομάρχης Αθηνών, Γ. Σγουρός, με αφορμή δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη» που καταδείκνυαν τις πολιτικές ευθύνες της Νομαρχίας για τα προβλήματα στη μεταφορά μαθητών στα ειδικά σχολεία και κατάγγελναν τη στάση που κράτησε ο ίδιος σε πρόσφατη συνεδρίαση, όταν, παρουσία εκπροσώπων των ΑμεΑ, τους κατηγόρησε ότι φωνάζουν επειδή ανήκουν σε συγκεκριμένη πολιτική ομάδα.

Στην προχτεσινή συνεδρίαση η πλειοψηφία της νομαρχίας αρνήθηκε τις ευθύνες της για τα 27 δρομολόγια που δε γίνονται σε ειδικά σχολεία, λέγοντας πως έχει δώσει παραπάνω χρήματα απ' όσα λαμβάνει από το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας. Οι ευθύνες τόσο της κυβέρνησης όσο και της νομαρχίας τόσο σ' αυτό όσο και σε άλλα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής προκύπτουν, όπως σημειώναμε και στα δημοσιεύματά μας, από τη συναίνεση της διοίκησης (ΠΑΣΟΚ) αλλά και των παρατάξεων των άλλων κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΝ, ΛΑ.Ο.Σ.) - όπως αυτή εκφράζεται και στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης - σε μια πολιτική που παράγει προβλήματα, όπως αυτό της μεταφοράς των μαθητών, για τα οποία υποκριτικά δηλώνουν κατόπιν ότι δεν μπορούν να λύσουν.

Μια πολιτική που θέλει το κράτος να ξεφορτώνεται αρμοδιότητες και να τις μεταφέρει στην Αυτοδιοίκηση, διασπώντας έτσι τον ενιαίο δημόσιο χαρακτήρα τους, προωθώντας την εμπορευματοποίησή τους. Μετατρέποντας ακόμα παραπέρα σε ατομική ευθύνη την Πρόνοια, για παράδειγμα, όπως κάνει η πρόταση του Γ. Σγουρού, η κάθε οικογένεια με ΑμεΑ να χρηματοδοτείται απευθείας και να έχει την ευθύνη μεταφοράς του παιδιού.

Μ' αυτή την έννοια η σύμβουλος της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Αλ. Μπαλού στην τοποθέτησή της ξεκαθάρισε ότι «εμείς δεν αποποιούμαστε της κομματικής μας ταυτότητας». Τόνισε ότι ο «Ρ» δε μεταφέρει ειδήσεις, αλλά αναλύει, ερμηνεύει και παίρνει θέση. Αναφερόμενη δε στην επιστολή του νομάρχη με την οποία έκανε λόγο για φλερτ ΚΚΕ - ΝΔ, τόνισε ότι πρόκειται για προσπάθεια να συγκαλύψει την ταύτιση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε όλα τα ζητήματα και αντίστοιχα στα όργανα που εκπροσωπούν τα στελέχη τους. «Την πολιτική μας θέση θα τη λέμε και θα την παλεύουμε και ο "Ρ" αυτό θα παράγει. Αυτή είναι έντιμη πολιτική δράση, στον αντίποδα της πολιτικής που στηρίζει απόλυτα τις επιλογές της κεντρικής εξουσίας», τόνισε χαρακτηριστικά η Αλ. Μπαλού.

Η συζήτηση που έγινε προχτές στο Σώμα δικαίωσε τον «Ρ» που ανέδειξε με τα δημοσιεύματά του τις πολιτικές ευθύνες της νομαρχίας, καθώς η πλειοψηφία «στάθηκε» στο σύμπτωμα (το πρόβλημα στη μεταφορά των μαθητών) και όχι στην αιτία. Και η αιτία είναι η πολιτική που παράγει τέτοια προβλήματα και ο ρόλος της ΤΑ, ως σημαντικού κομματιού του κράτους, στην αναπαραγωγή και υλοποίηση αυτής της πολιτικής. Μήπως οι παραπάνω δυνάμεις στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης δεν έχουν συμφωνήσει στη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κράτος στην Αυτοδιοίκηση; Δεν έχουν συμφωνήσει στις ιδιωτικοποιήσεις, στις ΣΔΙΤ, στη μερική απασχόληση;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ