Σάββατο 18 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παίρνει πίσω τα τριχίλιαρα των πυρόπληκτων!

Την οργή των πληγέντων στην Ηλεία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν στείλει, ήδη, 1.000 ειδοποιητήρια - αναμένεται να σταλούν άλλα 11.000 - για να επιστραφεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Η κυβέρνηση τηρεί το νόμο και ζητά πίσω τα τριχίλιαρα, την ίδια στιγμή που οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση
Η κυβέρνηση τηρεί το νόμο και ζητά πίσω τα τριχίλιαρα, την ίδια στιγμή που οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση
Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει σε πυρόπληκτους της Ηλείας η αποστολή ειδοποιητηρίων από τράπεζες, μετά από εντολή της κυβέρνησης, ώστε να επιστρέψουν το έκτακτο βοήθημα των 3.000 ευρώ, το οποίο πήραν λίγες μέρες μετά τις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού.

Συγκεκριμένα, οι τράπεζες εδώ και δύο μέρες έχουν στείλει περίπου 1.000 τέτοια ειδοποιητήρια, ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα να σταλούν άλλα 11.000 σε όσους πήραν περισσότερα από όσα η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι δικαιούνταν. Δηλαδή, για παράδειγμα, ζητά από μια οικογένεια που καταστράφηκε το βιος της και πήρε δύο τριχίλιαρα αντί για ένα, να επιστρέψει πίσω 3.000 ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε ότι τότε ήταν η εποχή που η ...ψηφοθηρική συσκευασία του τριχίλιαρου μοιραζόταν αφειδώς από την κυβέρνηση στους πυρόπληκτους και εξαιτίας των βουλευτικών εκλογών που ακολουθούσαν αμέσως μετά. Την ίδια στιγμή, δεκάδες χιλιάδες πυρόπληκτοι στην Ηλεία βιώνουν μια δραματική κατάσταση εξαιτίας του ωμού εμπαιγμού του πρωθυπουργού και άλλων κυβερνητικών παραγόντων, περί αποκατάστασης των πυροπλήκτων και ανασυγκρότησης των περιοχών.

Δεν έχουν δώσει χρήματα ακόμη και σε όσους τα δικαιούνται!

Η μη οικονομική ενίσχυση των πυροπλήκτων όλο αυτό το διάστημα, η μη καταβολή των αποζημιώσεων που δικαιούνται, η μη κάλυψη του χαμένου εισοδήματος, η μη αντικατάσταση των στάβλων και των μηχανημάτων έχει αναγκάσει τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να πουλάνε τα κοπάδια τους και τα χωράφια τους κοψοχρονιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελαιοπαραγωγοί, τις μόνες αποζημιώσεις που έχουν πάρει (και αυτές λειψές) είναι 150 ευρώ ανά στρέμμα στα καμένα και ως προκαταβολή από την Πολιτική Σχεδίασης Εκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ) το 20% της παραγωγής που κάηκε, πέρα από τα 3.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα χρήματα θα αποδοθούν, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, σε δύο χρόνια και θα καλύπτουν μέρος της πραγματικής ζημιάς.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη σχετικά πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση, δίδεται η χαριστική βολή στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Υπενθυμίζουμε ότι εξαιρούνται από τις αποζημιώσεις, μεταξύ άλλων, αγρότες και κτηνοτρόφοι των οποίων οι ζημιές δεν υπερβαίνουν το 30% της παραγωγής και του πάγιου κεφαλαίου, παραγωγοί που δεν έχουν ΑΦΜ, γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν συστηματικό χαρακτήρα... Η λίστα της «εξόντωσης» των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων περιλαμβάνει ακόμα καμιά 50αριά παρόμοιες «εξαιρέσεις».

Επιπρόσθετα, στην Ηλεία καταστράφηκαν περισσότερα από 1.000 σπίτια. Ξεπερνώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, αιτήσεις για την αποκατάσταση των ζημιών κατάφεραν να καταθέσουν 500 πληγέντες. Από αυτές τις 500 αιτήσεις, έχουν εγκριθεί μόλις λίγες δεκάδες! Και μιλάμε για χρήματα που δόθηκαν από το υστέρημα του λαού.

Στους τραπεζίτες το χρήμα, στους αγροτοκτηνοτρόφους το ξεκλήρισμα

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Γιώργος Καραπάνος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πυροπλήκτων Ηλείας, σημείωσε σχετικά: «Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση της πλουτοκρατίας δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο στους φτωχούς και ταλαιπωρημένους αγρότες και κτηνοτρόφους. Οι υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου καλούν χιλιάδες από εκείνους που "ευεργετήθηκαν" από τα περιβόητα τριχίλιαρα να τα επιστρέψουν διότι τα πήραν παράνομα. Η κυβέρνηση εξαντλεί την ...κοινωνική δικαιοσύνη επάνω στα φτωχά λαϊκά στρώματα, σε όλους όσοι στη δύσκολη εποχή των πυρκαγιών, για να σώσουν τις οικογένειές τους, τα ζωντανά τους, να πάρουν ένα κουτί γάλα για τα παιδιά τους, να αγοράσουν ζωοτροφές, δεν ακολούθησαν το "γράμμα του νόμου" και σήμερα καλούνται να το πληρώσουν. Την ίδια στιγμή, δίνει γην και ύδωρ στο μεγάλο κεφάλαιο και στους τραπεζίτες, ανακοινώνοντας ότι θα τους καλύψει τις "ζημιές" των 28 δισ. ευρώ. Οι πυρόπληκτοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τους ζητάνε να επιστρέψουν και την ελάχιστη βοήθεια(2009-08-30 00:00:00.0)
Αναγκαίος ο αγωνιστικός συντονισμός των πυρόπληκτων(2008-09-28 00:00:00.0)
Εμπαίζουν τους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους(2008-08-07 00:00:00.0)
Πώς η «εθνική ανάγκη» μετατράπηκε σε ωμό εμπαιγμό(2008-07-20 00:00:00.0)
Πρωτοβουλίες δράσης από την Επιτροπή Αγώνα(2008-05-21 00:00:00.0)
Κοροϊδεύουν τους πληγέντες(2008-04-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ