Σάββατο 8 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να επιστραφούν στα Ταμεία όλα τα κλεμμένα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος με αφορμή τις εξελίξεις στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων

Να επιστρέψει η κυβέρνηση τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων χωρίς καμία ζημιά, χωρίς καμία καθυστέρηση και να καταβάλει όλες τις εισφορές που το κράτος χρωστάει ως εργοδότης στα Ταμεία απαιτεί το ΚΚΕ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος με αφορμή τις εξελίξεις στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ).

Υπενθυμίζεται ότι η περιουσία του ΤΠΔΥ στις 31 του Δεκέμβρη 2006 ήταν πάνω από 287 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στις 7 του Οκτώβρη 2008 είχε κατρακυλήσει στα 102 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας μείωση 65%. Σήμερα, ύστερα και από τη μεγάλη πτώση του χρηματιστηρίου, η μείωση της περιουσίας πιθανόν να είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς ένα μεγάλο μέρος της είναι «τζογαρισμένο» σε μετοχές (20 εκατομμύρια ευρώ στις 7 του Οκτώβρη) και δομημένα ομόλογα (8,6 εκατομμύρια στις 7 του Οκτώβρη).

Ως αποτέλεσμα, το ΤΠΔΥ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα για την καταβολή του εφάπαξ καθώς πρέπει στους επόμενους τέσσερις μήνες να καταβάλει, περίπου, 600 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, του λείπουν περίπου 500 εκατομμύρια. Επίσης, ενδεικτικό της κατάστασης που αντιμετωπίζει είναι ότι κάθε μήνα κατατίθενται περίπου 1.200 αιτήσεις για την παροχή εφάπαξ και το Ταμείο μπορεί να πληρώσει μόνο τις 590, από τις μηνιαίες εισφορές που εισπράττει.

Πάλη για σύγχρονα δικαιώματα

Στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η κυβέρνηση έχει την πρώτη και κύρια ευθύνη για την αδυναμία του Ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων να καταβάλλει συντάξεις και το εφάπαξ σε χιλιάδες δικαιούχους. Πρόκειται για χρήματα που τους ανήκουν, γιατί έχουν παρακρατηθεί από τους μισθούς τους επί δεκαετίες. Η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ συνειδητά οδήγησαν τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων, ανάμεσά τους αυτά του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, στη ληστεία του χρηματιστηριακού τζόγου. Τα έκαναν μετοχές και ομόλογα φουσκώνοντας τα κέρδη του κεφαλαίου και έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες.

Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να επιστραφούν τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων χωρίς καμία ζημιά, χωρίς καμία καθυστέρηση και να καταβάλει όλες τις εισφορές που το κράτος χρωστάει ως εργοδότης στα Ταμεία.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα σε κοινό μέτωπο πάλης για την ανατροπή των αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που αφαίρεσαν δικαιώματα και επιδείνωσαν δραματικά την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων. Για τα σύγχρονα δικαιώματά τους στο εισόδημα, στην Ασφάλιση, στην Υγεία. Για να μην πληρώσουν την κρίση του καπιταλισμού, πρέπει να βαδίσουν ενωμένοι στο δρόμο της ανυπακοής προς τον "ευρωμονόδρομο". Να απεγκλωβιστούν από τα κόμματα που τον υπηρετούν. Να διεκδικήσουν αποφασιστικά τα σύγχρονα δικαιώματά τους, παλεύοντας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ