Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Ευκαιριακά μέτρα που δε λύνουν το πρόβλημα

Παρέμβαση στη Βουλή του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα

Κανένα ευκαιριακό μέτρο δε θα λύσει τα προβλήματα στις φυλακές, αν πριν από όλα δεν αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές αιτίες που γενούν την εγκληματικότητα. Αυτό επισήμανε χθες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, καταψηφίζοντας επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το σωφρονιστικό σύστημα. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν τόσο οι βουλευτές της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Το νομοσχέδιο «έχει στόχο την εκτόνωση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με τις κινητοποιήσεις των κρατουμένων», σχολίασε ο Γ. Γκιόκας, προσθέτοντας ότι προβλέπει «λήψη εφάπαξ μέτρων αμφίβολης αποτελεσματικότητας» για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Οπως είπε, «οι φυλακές θα ξαναγεμίσουν, γιατί η πολιτική σωφρονισμού, στήριξης και κοινωνικής επανένταξης είναι ανεπαρκής».

Παράλληλα, αναφερόμενος στην ουσία του νομοσχεδίου, επισήμανε ότι αναδεικνύεται «η αδυναμία της κυβερνητικής πολιτικής να αντιμετωπίσει τις αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν τις εγκληματικές συμπεριφορές, η αδυναμία να υλοποιήσει ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του εγκλήματος και μέτρα επανένταξης και σωφρονισμού». Ειδικά για τα κοινωνικά αίτια της εγκληματικότητας, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι «οι αιτίες θα πρέπει να αναζητηθούν κύρια στα κοινωνικά αδιέξοδα που δημιουργεί αυτό το σύστημα και στις αξίες του ατομισμού και την ανταγωνιστικότητας».

Ειδικά για την αυστηροποίηση των ποινών, ο Γ. Γκιόκας επισήμανε ότι από μόνη της δεν αρκεί, αναφέροντας το παράδειγμα των ΗΠΑ όπου ισχύει ακόμη και η θανατική ποινή, όμως «η εγκληματικότητα όχι μόνο δε μειώνεται, αλλά αντίθετα με το χρόνο αυξάνεται». Οσον αφορά το κεφάλαιο του νομοσχεδίου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «ρυθμίζει μόνο το ζήτημα της αποσυμφόρησης και όχι το μείζον ζήτημα των συνθηκών διαβίωσης». Τέλος, για τα προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης και επανένταξης των φυλακισμένων, ο Γ. Γκιόκας παρατήρησε πως «διαφωνούμε ριζικά με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, των διάφορων μη κυβερνητικών οργανώσεων στην εκπόνηση και εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης υποστήριξε ότι έως το τέλος του χρόνου με τα μέτρα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο θα υπάρξουν 3.720 αποφυλακιζόμενοι. Και σημείωσε ότι εισάγεται ένα «νέο πνεύμα σωφρονισμού», του οποίου αποτέλεσμα είναι τα «μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών που προβλέπονται». Οπως είπε, αυτά «θα οδηγήσουν σε διάκριση μεταξύ των κρατουμένων και οι χώροι θα είναι καλύτεροι». Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας αιτιολόγησε τη θετική ψήφο του κόμματός του, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο «ρυθμίζει ένα υπαρκτό πρόβλημα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με την ΟΣΥΕ (2021-03-19 00:00:00.0)
Στην πεπατημένη της διαχείρισης (2015-04-07 00:00:00.0)
Στην ίδια κατεύθυνση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις (2015-03-21 00:00:00.0)
Ξεκίνησε η συζήτηση για το νομοσχέδιο της ναρκω-κουλτούρας (2012-01-20 00:00:00.0)
Προτάσεις για τους κρατούμενους - χρήστες (2008-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ