Κυριακή 7 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Χαιρετιστήριο της ΚΕ του ΚΚΕ στο 18ο Συνέδριο του Πορτογαλικού ΚΚ

Το προεδρείο του 18ου Συνεδρίου του Πορτογαλικού ΚΚ
Το προεδρείο του 18ου Συνεδρίου του Πορτογαλικού ΚΚ
Στη Λισαβόνα πραγματοποιήθηκε από τις 29 Νοέμβρη έως την 1η Δεκέμβρη 2008 το 18ο Συνέδριο του Πορτογαλικού ΚΚ με σύνθημα «Για τον Απρίλη, για τον Σοσιαλισμό, για ακόμη πιο ισχυρό Κόμμα». Στο συνέδριο παραβρέθηκε και χαιρέτισε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Νίκο Σερετάκη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Παραθέτουμε σήμερα το χαιρετισμό του ΚΚΕ στο Συνέδριο των Πορτογάλων κομμουνιστών:

«Αγαπητοί σύντροφοι

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ απευθύνει θερμούς συντροφικούς χαιρετισμούς στο 18ο Συνέδριο του κόμματός σας, στα στελέχη, τα μέλη, όλους τους Πορτογάλους Κομμουνιστές. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο συνέδριό σας, για ένα ισχυρότερο ΠΚΚ, για τη δικαίωση του Απρίλη, για το Σοσιαλισμό.

Βαθείς οι δεσμοί των δύο κομμάτων

Τα κόμματά μας συνδέονται από βαθείς συντροφικούς δεσμούς, σφυρηλατημένους σε κοινούς αγώνες, βασισμένους στην κοινή μας δέσμευση στο Μαρξισμό - Λενινισμό και τον Προλεταριακό Διεθνισμό. Προσβλέπουμε στην παραπέρα ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας μας σε διμερές και πολυμερές πλαίσιο.

Αγαπητοί σύντροφοι

Είμαστε μάρτυρες μιας οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού με βάθος και διάρκεια, όπου δεν είναι δυνατό να προβλεφτεί πώς θα εξελιχθεί, πόσο βάθος θα πάρει, τι ανακατατάξεις θα σημειωθούν ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τον ανταγωνισμό τους που οξύνεται.

Από τις εργασίες του Συνεδρίου
Από τις εργασίες του Συνεδρίου
Η σημερινή κρίση, ως κρίση υπερπαραγωγής, αναδείχνει τα ιστορικά όρια του καπιταλιστικού συστήματος, την αναρχία της παραγωγής, τη δυσαναλογία της ανάπτυξης μεταξύ τομέων και κλάδων, την αντίθεση μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης, που οξύνεται καθώς μειώνεται το βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης. Αναδεικνύει την ανάγκη της κοινωνικοποίησης και συνεταιριστικοποίησης, του πανεθνικού σχεδιασμού, του εργατικού, κοινωνικού ελέγχου, καθιστά ακόμα πιο επίκαιρο το Σοσιαλισμό.

Χαιρετίζουμε τους μεγάλους αγώνες των εργαζομένων στη χώρα σας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, ενάντια στις πολιτικές διαχείρισης της κρίσης.

Οι εξελίξεις μπορούν τροφοδοτήσουν την εκτίναξη του κινήματος στις διάφορες χώρες, αλλά δεν πρέπει να υποτιμηθεί και ο κίνδυνος ανάπτυξης νέων αυταπατών μέσα στην εργατική τάξη, στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ενσωμάτωσή τους. Αναδείχνεται συνεπώς ο αναντικατάστατος ρόλος ισχυρών και συνεπών Κομμουνιστικών Κομμάτων, ικανών να ηγηθούν ευρύτερων αντιμονοπωλιακών, αντιιμπεριαλιστικών λαϊκών συμμαχιών, για τη Λαϊκή Εξουσία και Λαϊκή Οικονομία, για το Σοσιαλισμό.

Τα ΚΚ που υπερασπίζονται το Μαρξισμό - Λενινισμό χρειάζεται να πάρουν πρωτοβουλίες

Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε γίνεται αισθητό το γεγονός ότι το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, παρά τα όποια βήματα, παραμένει σε κρίση, βρίσκεται πίσω από τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εποχής. Αυτό το γεγονός περικλείει κινδύνους. Πιστεύουμε ότι τα ΚΚ που υπερασπίζονται το Μαρξισμό - Λενινισμό, τον Προλεταριακό Διεθνισμό, που πιστεύουν στο στόχο του Σοσιαλισμού χρειάζεται να πάρουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης, που επιδρά ευρύτερα στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα των λαών, εμποδίζει την ανασυγκρότηση και την αντεπίθεση του εργατικού κινήματος.

Χρειάζεται να αναπτυχθεί στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα σοβαρή προσπάθεια συζήτησης και αντιπαράθεσης με αστικά και μικροαστικά ιδεολογήματα σχετικά με το χαρακτήρα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και τις απόψεις για "κρατική παρέμβαση" και "επανακρατικοποίηση", για "παγκόσμια διακυβέρνηση" και "ρύθμιση της αγοράς" που αποπροσανατολίζουν από την υπερώριμη ανάγκη ριζικών αλλαγών σε βάρος των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας.

Χρειάζεται να αντιμετωπιστούν ιδεολογικά και πολιτικά αντιλήψεις που αμφισβητούν τον πρωτοπόρο ηγετικό ρόλο της εργατικής τάξης γενικότερα, να αντιμετωπιστεί το ιδεολόγημα περί του "σοσιαλισμού του 21ου αιώνα", που στην ουσία του παραπέμπει σε έναν εξανθρωπισμένο καπιταλισμό, άλλες μικροαστικές και οπορτουνιστικές απόψεις, η αντικομμουνιστική και αντισοσιαλιστική εκστρατεία.

Αγαπητοί σύντροφοι

Η καταψήφιση του "ευρωσυντάγματος", καθώς και της Συνθήκης της Λισαβόνας - από τον ιρλανδικό λαό στις 12 Ιούνη 2008 - σε συνδυασμό με την ενδυνάμωση της λαϊκής δυσαρέσκειας και της τάσης αμφισβήτησης της ΕΕ, δίνει νέα δυναμική στην αντιιμπεριαλιστική πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Δημιουργούνται προϋποθέσεις να γίνει το εργατικό - λαϊκό κίνημα στην Ευρώπη ο πόλος της αντιιμπεριαλιστικής συνεργασίας και πάλης, το αντίπαλο δέος ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στην αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς της, κίνημα ρήξης και ανατροπής.

Μια τέτοια εξέλιξη εξαρτάται κατά πολύ από τη δράση και τις πρωτοβουλίες των κομμουνιστικών κομμάτων που έχουν σαφή θέση για το χαρακτήρα της ΕΕ ως διακρατικής ιμπεριαλιστικής ένωσης, από τη συνεχή πάλη κατά της ρεφορμιστικής και οπορτουνιστικής ενσωμάτωσης και παροπλισμού του λαϊκού κινήματος.

Οι συνεπείς αντιιμπεριαλιστικές λαϊκές δυνάμεις, τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα και οι σύμμαχοί τους, σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, μπορούν να ενισχυθούν παραπέρα και στις ερχόμενες ευρωεκλογές και στους καθημερινούς αγώνες των λαών.

Αγαπητοί σύντροφοι

Με τις σύντομες αυτές σκέψεις, εκφράζουμε για μια ακόμα φορά την εκτίμηση του ΚΚΕ, των αντιιμπεριαλιστικών και λαϊκών δυνάμεων της χώρας μας, για τη σημαντική και σπουδαία δράση του Πορτογαλικού ΚΚ, για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της λαϊκής πάλης στην Πορτογαλία, σε όφελος των εργατών, αγροτών, μεσαίων στρωμάτων, της νεολαίας, των γυναικών, για τη δικαίωση του Απρίλη και των σημερινών στόχων των αγώνα. Επισημαίνουμε τη μεγάλη συμβολή του Πορτογάλων κομμουνιστών στη διεθνιστική αλληλεγγύη, στη συνεργασία των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, στην ανάπτυξη της αντιιμπεριαλιστικής πάλης στο διεθνές νεολαιίστικο και φιλειρηνικό κίνημα.

Ας δυναμώνουν οι αδελφικές συντροφικές σχέσεις μεταξύ ΚΚΕ και ΠΚΚ!

Ζήτω το 18ο Συνέδριο του ΠΚΚ! Για Ισχυρό ΠΚΚ - Για τον Απρίλη - Για το Σοσιαλισμό!

Αθήνα, 28 Νοέμβρη 2008

Η ΚΕ του ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ