Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ Π.Α.ΜΕ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ταρακουνήθηκε το πρώτο λιμάνι

Εργάτες και νεολαίοι έδωσαν με επιτυχία τη μάχη της απεργίας και της περιφρούρησης σε στεριά και θάλασσα

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στον Πειραιά
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στον Πειραιά
Χιλιάδες εργάτες στεριάς και θάλασσας, μαθητές και φοιτητές ταρακούνησαν χτες το πρώτο λιμάνι της χώρας, συγκροτώντας μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές διαδηλώσεις που έχει γνωρίσει ο Πειραιάς. Με αυτό το μαζικό «παρών» που ξεπέρασε τις προσδοκίες, εργάτες, μαθητές, φοιτητές με «μια φωνή και μια γροθιά», με τις σημαίες και τα πανό του ΠΑΜΕ στα χέρια, οργανωμένα και περιφρουρημένα μέσα στα μπλοκ τους, έδωσαν την κατάλληλη απάντηση στον κρατικό αυταρχισμό, στο κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση, για να ανακόψει τους αγώνες.

Υψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαϊκής Ενωσης διατρανώνοντας την απόφασή τους: «Εδώ και τώρα μέτρα στήριξης των εργαζομένων. Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο», όπως ανέγραφε το κεντρικό πανό του ΠΑΜΕ και στέλνοντας το μήνυμα βροντοφώναξαν: «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η ιστορία γράφεται με ανυπακοή».

Οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ από τη νύχτα είχαν ξεκινήσει τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας στο λιμάνι και στους τόπους δουλειάς της στεριάς, «τσακίζοντας» την επιχείρηση τρομοκρατίας που έστησαν εργοδότες, κυρίως στο χώρο του εμπορίου πατώντας στο γενικότερο κλίμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διεύθυνση του σούπερ μάρκετ της αλυσίδας ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ στον Πειραιά είχε αναγκάσει τους εργαζόμενους να πάνε για δουλειά στις 3.30 το πρωί!


*

Στις 10.30 το πρωί η πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού είχε πια κατακλυστεί από εργατόκοσμο και νεολαία. Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Πέτρος Κηπουρόπουλος από το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά (ΣΑΣΠ) και ο Θανάσης Ευαγγελάκης Α' γραμματέας της ΠΕΜΕΝ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νίκος Ξουράφης από τη Γραμματεία ΠΑΜΕ Πειραιά και πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων Ελαιουργοσαπουνοποιίας.

Η πορεία που ακολούθησε με τη μαζικότητα και μαχητικότητά της πολιόρκησε τον Πειραιά. Ειδικά τα μπλοκ των μαθητών και των φοιτητών με τη ζωντάνια, τα απανωτά συνθήματα, τα χειροκροτήματα, τους έντονους βηματισμούς ξεσήκωναν τους πάντες, ενώ καθ' οδόν μεγάλωναν καθώς συνεχώς εισχωρούσαν ομάδες μαθητών. Οι διαδηλωτές κατέληξαν μέσα στο λιμάνι του Πειραιά περιφρουρώντας την απεργία στα καράβια, τα οποία έμειναν όλα ακινητοποιημένα. Η απεργία στα καράβια θα συνεχιστεί και σήμερα σε όσες ακτοπλοϊκές εταιρείες δεν έχουν καταβάλει τα δεδουλευμένα στα πληρώματα και συγκεκριμένα στη ΣΑΟΣ, στην GA FERRIES και τη ΝΕΛ. Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έγινε χτες και στη Σαλαμίνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ