Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
Υπονομεύουν ανοιχτά την κυριακάτικη αργία

Θέλουν να ανοίξουν τα καταστήματα την επόμενη Κυριακή, με πρόσχημα τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών στην Αθήνα

Την αργία της Κυριακής υπονομεύουν ανοιχτά κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες νομιμοποιώντας τη λειτουργία των καταστημάτων την ερχόμενη Κυριακή, τη δεύτερη μέσα στο Δεκέμβρη, με πρόσχημα τις ζημιές που σημειώθηκαν σε εμπορικά του κέντρου της Αθήνας και την οικονομική κρίση.

Στην πραγματικότητα, επικαλούμενη «έκτακτη ανάγκη» - και με συνοπτικές διαδικασίες παρακάμπτοντας ακόμα και το δικό της νόμο - η κυβέρνηση ικανοποιεί την πάγια αξίωση των μεγαλοεργοδοτών του εμπορίου για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, δημιουργώντας προηγούμενο και στρώνοντας το έδαφος για την οριστική της κατάργηση.

Προκειμένου να το πετύχει αυτό η κυβέρνηση, μια και από τον ισχύοντα νόμο δεν προβλέπεται η λειτουργία των καταστημάτων την επόμενη Κυριακή, έβαλε μπροστά τις Νομαρχίες να εγκρίνουν το άνοιγμα των καταστημάτων λόγω ...«έκτακτης ανάγκης».

Φέρνοντας το νόμο στα μέτρα της, από τη μεριά της, η Νομαρχία διά του αντινομάρχη Αθήνας κάνει λόγο για «θέμα ερμηνείας του νόμου», σχετικά με το κατά πόσον η Νομαρχία μπορεί να αποφασίσει άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή. Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι την ώρα που ο υφυπουργός Ανάπτυξης και ο αντινομάρχης της Αθήνας υποστήριζαν ότι η απόφαση θα αφορά μόνο τα μαγαζιά που βρίσκονται στα όρια του Δήμου της Αθήνας, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωνε απερίφραστα πως «σε συνεννόηση με το νομάρχη θα μπορούν να λειτουργήσουν τα καταστήματα και αλλού».

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ένας μετά τον άλλο εκπρόσωποι εμπορικών συλλόγων ενθαρρύνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη τους, να ανοίξουν τα καταστήματά τους την Κυριακή και ήδη έχουν ζητήσει από τη Νομαρχία να πάρει αντίστοιχες αποφάσεις, κάτι για το οποίο η πλειοψηφία της Νομαρχίας της Αθήνας φέρεται να εισηγείται αρνητικά στο νομαρχιακό συμβούλιο που θα συνεδριάσει σήμερα το μεσημέρι.

Αξιοποιώντας το σκηνικό που διαμορφώνεται, η γνωστή πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ, με ανακοίνωσή της, εμφανίζεται να ...διαμαρτύρεται επειδή η απόφαση περιορίζεται μόνο στο Δήμο της Αθήνας, ενώ στο όνομα του ...«υγιούς ανταγωνισμού», ούτε λίγο - ούτε πολύ, ζητάει η απόφαση να γενικευτεί. Στον αντίποδα, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σημείωνε χτες ότι «σε καμία περίπτωση κατακριτέα γεγονότα δεν μπορεί να αποτελέσουν απαρχή και πρόσχημα για ανατροπή της πάγιας θέσης του εμπορικού κόσμου της χώρας για διαφύλαξη της Κυριακής αργίας» και ζητάει να επανεξεταστεί το άνοιγμα των καταστημάτων στις 28 του μήνα.

Στην ουσία, η κυβέρνηση με την πρόθυμη συμβολή των γαλαζοπράσινων πλειοψηφιών των Νομαρχιών προωθεί απροκάλυπτα τα σχέδια των μεγαλεμπόρων, των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών για κατάργηση της αργίας της Κυριακής που όλα τα τελευταία χρόνια μεθοδεύουν συστηματικά. Αξιοποιώντας τις ζημιές που υπέστησαν καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας και την υπαρκτή πτώση του τζίρου - που σκόπιμα αποσιωπούν ότι οι ρίζες της βρίσκονται στη συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων - κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες βρήκαν την ευκαιρία να δώσουν μια ακόμα χαριστική βολή στην αργία της Κυριακής, ενάντια στα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζομένων στο εμπόριο. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι τα περί «έκτακτης ανάγκης» και «στήριξης της αγοράς» δεν είναι τίποτα περισσότερο από δικαιολογίες και προσπάθεια κουκουλώματος των πραγματικών προθέσεών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ