Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το τελευταίο «αντίο» στην Αννα Αμπατιέλου

Το τελευταίο «αντίο» απηύθυναν χτες, από το Γ' νεκροταφείο, οι συγγενείς και πλήθος από συναγωνιστές και φίλους, στην λαϊκή αγωνίστρια Αννα Αμπατιέλου, η οποία έχασε τη μάχη με τον θάνατο την περασμένη Κυριακή.

Η Αννα Αμπατιέλου, σύζυγος του ναυτεργάτη Νίκου Αμπατιέλου, γεννήθηκε το 1925 στο Λεωνίδιο Κυνουρίας. Λίγο πριν τον πόλεμο, εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Αθήνα και από το 1957 στον Πειραιά. Ανέπτυξε πλούσια αγωνιστική δράση από νεολαίισσα ακόμα μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ όπου εντάχθηκε το 1943. Στα «πέτρινα χρόνια» ακολούθησαν διώξεις και εξορίες της, στα κολαστήρια της Χίου, του Τρίκερι και της Μακρονήσου. Στη διάρκεια της δικτατορίας, μάνα με δύο παιδιά, εξορίστηκε για τρία χρόνια στη Γυάρο και στην Αλικαρνασσό. Η πίστη και η συστράτευσή της στο λαϊκό κίνημα, στους αγώνες του λαού για καλύτερες μέρες, μετουσιώθηκαν και σε λογοτεχνική έμπνευση και δύναμη, αφήνοντας παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές και το λογοτεχνικό της έργο.

Υπήρξε μεγάλη η προσφορά της στο κίνημα και από την πλούσια δράση που ανέπτυξε μέσα από την Παμπειραϊκή Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης και από το Αντιιμπεριαλιστικό Κίνημα Ειρήνης. Πρωτοστάτησε στην οργάνωση εκδηλώσεων αλληλεγγύης στους λαούς που υπέφεραν όπως στους Παλαιστίνιους, στους Κούρδους και άλλους. Συνέβαλε και στην υποστήριξη, υλική και ηθική, των Συλλόγων Γυναικών της ΟΓΕ του Πειραιά.

Αποχαιρετώντας την Αννα Αμπατιέλου, ο Κώστας Τζατζάνης, από την Επιτροπή Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, ανέφερε: «Ησουν πανταχού παρούσα σε κάθε κάλεσμα της ΚΟΠ, όπου σε είχε ανάγκη το κίνημα. Κι ερχόσουν με προθυμία και με σεμνότητα. Δε σε εμπόδιζαν εσένα οι δυσκολίες του κινήματος. Η πολυκύμαντη δράση σου είχε σταθερό άξονα την πίστη στο σοσιαλισμό και γι' αυτό σε θυμόμαστε διαρκώς κοντά μας. Είχε καρπούς και στα βλαστάρια σου που ξεχωρίζουν ανάμεσά μας» και κατέληξε: «Συνηθίζουμε να τελειώνουμε με την ευχή για το ελαφρύ χώμα. Ασε να την πω με περισσότερα λόγια πιασμένος από τον τίτλο ενός σημαντικού βιβλίου σου. Θα συνεχίσεις "να ταξιδεύεις, Πειραιώτισσα στο χρόνο", πάντα μέσα στο μυαλό μας και το μυαλό των αγωνιστών που θα 'ρθουν ώσπου να ξεριζώσουμε το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης».

Την Αννα Αμπατιέλου αποχαιρέτησαν, επίσης, ο γιος της Δημήτρης, η Σωτηρία Πέτρουλα και ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Πειραιά, Γιάννης Σαμπουτζόγλου. Στην κηδεία παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και πολλοί άλλοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με βαθιά συγκίνηση ο αποχαιρετισμός στον σύντροφο Γιώργο Λαμπράκη (2024-05-25 00:00:00.0)
Στερνό «αντίο» στον σ. Γιάννη Σκαρπερό (2015-06-09 00:00:00.0)
Αποχαιρέτησαν τον σύντροφο Κώστα Λεπίδη (2010-11-03 00:00:00.0)
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ (2005-08-21 00:00:00.0)
«Εφυγε» από κοντά μας ο Μπάμπης Ζαφείρης (2000-09-14 00:00:00.0)
Οδηγός στα "σαλπίσματα" των σημερινών αγώνων (1999-08-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ