Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ψήφισμα αναγνώρισης του προτεκτοράτου

Το καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ

Το προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου, που αποσπάστηκε παράνομα από τη Σερβία, αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση αλλαγής συνόρων από τους ιμπεριαλιστές

Associated Press

Το προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου, που αποσπάστηκε παράνομα από τη Σερβία, αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση αλλαγής συνόρων από τους ιμπεριαλιστές
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Την έντονη αντίδραση της Σερβίας προκάλεσε η χτεσινή υιοθέτηση ψηφίσματος από το Ευρωκοινοβούλιο για το Κοσσυφοπέδιο, με το οποίο παροτρύνονται όσες χώρες - μέλη της ΕΕ δεν έχουν αναγνωρίσει το προτεκτοράτο των ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ να το ...πράξουν, μολονότι θα παραβιάσουν αποφάσεις του ΟΗΕ και βασικές διατάξεις του διεθνούς δικαίου...

«Δεν είναι αποδεκτή αυτή η απόφαση για τη Σερβία», δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς, εξηγώντας ότι αυτή αντιτίθεται και στο Σύνταγμα της χώρας και στη διεθνή νομοθεσία. Σημείωσε πως το Ευρωκοινοβούλιο «δεν έχει την αρμοδιότητα να ασχολείται με θέματα εξωτερικής πολιτικής», προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο Υπουργών έχει αυτό το δικαίωμα «και σε αυτό υπάρχουν χώρες που αναγνωρίζουν το Κόσσοβο και άλλες όχι»... Ετσι, ερμήνευσε το χτεσινό αποτέλεσμα ψηφοφορίας στο Ευρωκοινοβούλιο ως σαφή ένδειξη πως δεν υπάρχει συμφωνία στην ΕΕ σχετικά με το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.

Παρά την ιμπεριαλιστική πολιτική της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, ο Σέρβος υπουργός υποστήριξε αμετανόητα πως η ένταξη της χώρας του στην ΕΕ «παραμένει βασική προτεραιότητα» της κυβέρνησης και ότι το Βελιγράδι «θα συνεχίσει τον αγώνα για τη διατήρηση της εδαφικής της ακεραιότητας (με το Κοσσυφοπέδιο) με κάθε νόμιμο μέσο»...

Η απόφαση για το Κοσσυφοπέδιο ψηφίστηκε χτες με 424 ψήφους υπέρ και 133 κατά (ανάμεσά τους οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ). Επίσης, κατά ψήφισαν οι ευρωβουλευτές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.

Γιατί την καταψήφισε το ΚΚΕ

Στη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης κατήγγειλε την προκλητική ολοκλήρωση της μετατροπής του Κοσσυφοπεδίου σε «ανεξάρτητο» ευρωΝΑΤΟικό προτεκτοράτο.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του KKE, αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του Κόμματος στο σχετικό ψήφισμα, σημείωσε πως αυτό «όχι μόνο αναγνωρίζει σαν "ξεχωριστό κράτος" το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και παροτρύνει όσες χώρες - μέλη της ΕΕ δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του να το πράξουν, μολονότι έτσι θα παραβιάσουν κατάφωρα αποφάσεις του ΟΗΕ.

Αυτό τον σκοπό εξυπηρετεί: α) Η συγκρότηση "Δύναμης Ασφαλείας Κοσσυφοπεδίου", χωριστού δηλαδή στρατού και β) η εγκατάσταση και ανάπτυξη της αστυνομικο-δικαστικής αποστολής της ΕΕ, EULEX, που προωθεί ιδιωτικοποιήσεις, επιταχύνει την επιβολή των συμφερόντων της και επισπεύδει την ευρωατλαντική ενσωμάτωση του Κοσσυφοπεδίου».

Και ο Θ. Παφίλης κατέληξε, υπογραμμίζοντας:

«O πρώτος αιματηρός κύκλος διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας και η επαναχάραξη νέων συνόρων κλείνει, ανοίγοντας νέες πληγές σε βαλκανικό και παγκόσμιο επίπεδο με τον ιμπεριαλιστικό νόμο του "διαίρει και βασίλευε", που θα προκαλέσει νέες εντάσεις και επεμβάσεις.

Οι πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου (ΝΔ, ΠAΣOK, ΣYN/ ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ.) είναι υπόλογες απέναντι στον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς των Βαλκανίων για τη στήριξη που παρέχουν στην ΕΕ, η οποία είναι συνυπεύθυνη με τις HΠA και το NATO για τη σφαγή των Βαλκανίων και την επιβολή ουσιαστικής κατοχής που θα πυροδοτήσει νέες επικίνδυνες εξελίξεις.

Το KKE καταψήφισε το απαράδεκτο ψήφισμα, επισημαίνοντας την ανάγκη έντασης του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα και τη σύγκρουση με την ΕΕ και την πολιτική της, προβάλλοντας την απαίτηση για αποχώρηση των ελληνικών και όλων των ευρωΝΑΤΟικών κατοχικών στρατευμάτων από το Κοσσυφοπέδιο και όλα τα Βαλκάνια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ