Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα ισραηλινή πρόκληση

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΑΪΡΟ.--

Με πυρά καταγγέλλουν ότι σταμάτησε το ισραηλινό Ναυτικό, την προσπάθειά τους να προσεγγίσουν την πόλη της Γάζας, από θαλάσσης, οι επιβαίνοντες στο πλοίο «Αλ Ικχουα», με σημαία Τόγκο, παλαιστινιακής ιδιοκτησίας, το οποίο είχε αναχωρήσει από το λιβανικό λιμάνι της Τρίπολης και μετέφερε 60 τόνους βοήθειας (τρόφιμα, φάρμακα και ρουχισμό). Οπως υποστηρίζουν οι λιβανικές αρχές, τουλάχιστον πέντε Ισραηλινοί ναύτες επιβιβάστηκαν στο πλοίο και αυτό υποχρεώθηκε να κατευθυνθεί προς το λιμάνι Ασντόντ του Ισραήλ.

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Φουάντ Σινιόρα κατήγγειλε την ισραηλινή ενέργεια και ζήτησε παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας, ενώ τόνισε ότι το φορτίο έχει ελεγχθεί από τις λιβανικές και τις κυπριακές υπηρεσίες και είχε ενημερωθεί σχετικά το Ισραήλ.

Ακαρπος πρώτος γύρος - ναυτικές δυνάμεις ετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συνομιλιών υπό αιγυπτιακή διαμεσολάβηση για την κατάληξη σε μια πιο μακρόχρονη συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας. Χτες, αναχώρησε από το Κάιρο η αντιπροσωπεία της «Χαμάς». Ενας από τους συμμετέχοντες σε αυτήν, ο Μουχάμαντ Νασρ, δήλωνε ότι αντιπροσωπεία της οργάνωσης θα επιστρέψει το Σάββατο στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, καθώς, υποτίθεται, ότι αναμένεται η ισραηλινή απάντηση στα ζητήματα που η «Χαμάς» θέτει προς διευκρίνιση.

Ο Νασρ επιβεβαίωσε ότι το βασικό πρόβλημα παραμένει το καθεστώς των μεθοριακών περασμάτων στη Λωρίδα της Γάζας. Η «Χαμάς» επιμένει στην άμεση λειτουργία όλων των περασμάτων, ενώ το Ισραήλ συναινεί στη λειτουργία του 70% των περασμάτων και συνδέει την απρόσκοπτη λειτουργία τους με την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, κάτι που δεν αποδέχεται η «Χαμάς». Επίσης, η ισραηλινή πλευρά επιμένει στην ύπαρξη ενός ισχυρού μηχανισμού ελέγχου σε όλα τα σύνορα της Γάζας για ν' αποφευχθεί η είσοδος όπλων στην περιοχή.

Επιπλέον, οι δύο πλευρές επιμένουν στις θέσεις τους, για 18μηνη εκεχειρία το Ισραήλ και για 12μηνη η «Χαμάς». Εντούτοις, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές εκτιμούσαν ότι «εντός των ημερών πιθανότατα θα υπάρχει συμφωνία».

Πάντως, στη βάση των ισραηλινών προτάσεων, χτες, συναντήθηκαν στην Κοπεγχάγη ειδικοί από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την ΕΕ, προκειμένου να εξετάσουν τον τρόπο σύστασης μιας διεθνούς ναυτικής δύναμης που θα ελέγχει το θαλάσσιο χώρο της Γάζας για να... «τερματιστεί το λαθρεμπόριο όπλων προς τη "Χαμάς"».

Εκφραση αλληλεγγύης

H Επιτροπή Ειρήνης Γλυφάδας διοργανώνει εκδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό την Κυριακή 8 Φλεβάρη, στις 11 π.μ. στο 3ο Δημοτικό Σχολείο. Ομιλητές θα είναι από τη Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ και εκπρόσωπος των Παλαιστινίων εργαζομένων.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Περιστερίου αντίστοιχα διοργανώνει εκδήλωση τη Δευτέρα 9 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. στο ΚΥΒΕ (Εθνάρχου Μακαρίου 1 και Κηφισού). Θα μιλήσουν ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ν. Φωτιάδης και ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων Μοχάμεντ Ελ Μπάτα.

  • Το ποσό των 1.020 ευρώ συγκέντρωσε το ΔΣ του Αθλητικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Οιωνός» (Ανω Πατήσια) και το κατέθεσε στο λογαριασμό της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης σε ένδειξη αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ