Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αναζήτηση «συναινέσεων» για την ιμπεριαλιστική ατζέντα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Οι ΗΠΑ προσπαθούν να σχεδιάσουν μία νέα ατζέντα για την εξωτερική πολιτική» θα δηλώσει η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε την Τρίτη στην Ουάσιγκτον με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ και Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγιερ και χτες με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ με ευρύτατη ατζέντα από το Ιράκ έως τη Ρωσία, αλλά και ενεργειακά και οικονομικά ζητήματα.

Εντούτοις, δύσκολα πείθει η Χίλαρι Κλίντον. Πάντως, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται έτοιμοι να δεχτούν όλες «τις δικαιολογίες» προκειμένου να συμμετάσχουν ισότιμα στο ιμπεριαλιστικό πλιάτσικο. Ετσι δηλώνουν ότι αναμένουν το πρώτο ουσιαστικό δείγμα γραφής της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης του νέου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα το Σαββατοκύριακο στο Μόναχο για τις εργασίες της ετήσιας «διεθνούς διάσκεψης για την ασφάλεια».

Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ θα έχει επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν, πρώην γερουσιαστής και ειδικός σε θέματα διεθνούς πολιτικής, θα συνοδεύεται από τον Τζέιμς Τζόουνς, σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ειδικό απεσταλμένο στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν και τον στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους, διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων από τη Μεσόγειο μέχρι το Αφγανιστάν.

Μεταξύ των 300 που θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη του Μονάχου, θα βρίσκεται η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, καθώς και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, που ευνοεί την προσέγγιση της Γαλλίας με την Ατλαντική Συμμαχία, καθώς και την ανάπτυξη της Ευρώπης της Αμυνας.

Η Ρωσία θα εκπροσωπηθεί στο Μόναχο από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σεργκέι Ιβανόφ, ενώ φέρεται να βλέπει θετικά πιθανή πρόταση της κυβέρνησης Ομπάμα, για τη μείωση των στρατηγικών όπλων, με επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας START.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ