Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το «φάρμακο» ... θα εξοντώσει τους εργαζόμενους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Η οικονομία μας είναι πιο άρρωστη κάθε ημέρα και τώρα πρέπει να χορηγήσουμε το φάρμακο που θα ξαναβάλει τους Αμερικανούς στη δουλειά, θα κάνει να ξεκινήσει και πάλι η οικονομία μας και θα επενδύσει σε μια βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε έκκλησή του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ».

Το φάρμακο πρόκειται να είναι μία ακόμη τονωτική ένεση στο καπιταλιστικό σύστημα και τους κεφαλαιοκράτες και να αποδεκατίσει ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή, η αμερικανική Γερουσία υπερψήφισε τροπολογία, η οποία αξιώνει «να συμφωνούν όλες οι πρόνοιες στο πακέτο των 900 δισ. δολαρίων με τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες με τον Καναδά και την ΕΕ». Η τροπολογία που «μαλακώνει» την επίμαχη διάταξη του σχεδίου Ομπάμα «αγοράζετε αμερικανικά» που καταψηφίστηκε, αφού ανήγειρε φόβους για εμπορικό πόλεμο, θα τεθεί εν συνεχεία σε ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η κυβέρνηση Ομπάμα θέλει να αποσπάσει και ψήφους Ρεπουμπλικανών για να περάσει την τελική μορφή του νομοσχεδίου στα μέσα του μήνα, ενώ ήδη στη στρατιά των ανέργων έχουν προστεθεί 600.000 άνθρωποι.

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ βεβαίωσε χτες ότι «αλλού και στις ΗΠΑ η κρίση στην αγορά ακινήτων μπορεί να διαρκέσει, τελικά, περισσότερο» προβλέποντας συνάμα καθοδική τάση τιμών διανυομένου του 2010 και «έξαρση» παραλλήλως της ανεργίας.

Στη Βρετανία, η οικονομία συνεχίζει να βυθίζεται και κατά 45% αυξήθηκε ο αριθμός των επιχειρήσεων που χρεοκόπησαν το 2008, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων KPMG, που εκτιμά ότι οι χρεοκοπίες θα αυξηθούν περαιτέρω εντός του 2009. Παράλληλα, μέχρι 850 θέσεις εργασίας ανακοίνωσε ότι θα περικόψει η αυτοκινητοβιομηχανία «Ford» στα εργοστάσιά της στη Βρετανία, ενώ παράλληλα θα επανεξετάσει το μισθοδοτικό της πρόγραμμα για το 2009 λόγω της οικονομικής κρίσης.

Στη Γαλλία μία εβδομάδα μετά τη γενική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με τη συμμετοχή όλων των συνδικάτων, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επρόκειτο, αργά χτες το βράδυ, να σταθεί απέναντι σε τέσσερις δημοσιογράφους για ν' απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με την παγκόσμια οικονομική κρίση και την οικονομική κατάσταση στη Γαλλία. Οπως διαρρεόταν, στα 70 με 90 λεπτά που θα έχει στη διάθεσή του, θα προσπαθήσει να κατευνάσει τις ανησυχίες, καθιστώντας σαφές ότι δεν προτίθεται «ν' αλλάξει ρότα» ως προς την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που έχει ανακοινώσει.

Τη δημιουργία κοινού ταμείου αποφάσισαν η Ρωσία και οι Λευκορωσία, Κιργιστάν, Καζακστάν και Τατζικιστάν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Η ρώσικη κυβέρνηση προωθεί μεγάλη ενίσχυση του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ