Τρίτη 10 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
Δουλεύουν σε συνθήκες που ζουν τρωκτικά

Στο πλευρό των εργαζόμενων της «Γενική Ανακυκλώσεως Κτηματική Ξενοδοχειακή ΑΕ» βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ

Κάθε μέρα μες στα σκουπίδια με μόνη «ασπίδα» μια χάρτινη μάσκα κι ένα κράνος...
Κάθε μέρα μες στα σκουπίδια με μόνη «ασπίδα» μια χάρτινη μάσκα κι ένα κράνος...
Πριν ακόμα πλησιάσει κανείς την είσοδο της εταιρείας, διακρίνει από μακριά τους γλάρους να πετούν σε κύκλους πάνω από τους σωρούς των απορριμμάτων. Οταν έρθει πιο κοντά σ' αυτά τα 40 στρέμματα που είναι «πνιγμένα» στη βρωμιά, τη δυσωδία, τη σαπίλα, απορεί πώς είναι δυνατόν άνθρωποι να δουλεύουν σε συνθήκες μέσα στις οποίες ζουν μόνο τα τρωκτικά...

Εκεί βρέθηκε προχτές αντιπροσωπεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, στον Ασπρόπυργο, στην έδρα της εταιρείας «Γενική Ανακυκλώσεως Κτηματική Ξενοδοχειακή ΑΕ» που απασχολεί συνολικά 150 εργαζόμενους, στην πλειοψηφία τους μετανάστες. Κοντά σε ανθρώπους που δουλειά τους είναι να διαλέγουν ποια από τα απορρίμματα που καταλήγουν στους μπλε κάδους όλης της Αττικής θα ακολουθήσουν τη διαδικασία της ανακύκλωσης. Ανθρώπους που βρίσκονται συνέχεια μέσα σε κάθε είδους σκουπίδια, υπολείμματα από τρόφιμα, φάρμακα, ουσίες και υλικά που βρίσκονται σε φάση αποσύνθεσης. Τέτοιες εικόνες αντικρίζουν καθημερινά. Τέτοιον αέρα αναπνέουν. Αντιμέτωποι με μια ανεξέλεγκτη εστία μολύνσεων, που αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα» για την υγιεινή και την ασφάλεια του λαού όλης της γύρω περιοχής. Οι μπλε κάδοι καταλήγουν στη «Γενική», αλλά τα σκουπίδια δε μεταφέρονται στη χωματερή.

Μόνη ασπίδα η συλλογική πάλη

Οι εργαζόμενοι μιλούν με τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ
Οι εργαζόμενοι μιλούν με τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ
«Είμαστε αυτοί που λένε ότι τα συνδικάτα πρέπει να στηρίζουν τα συμφέροντα των εργατών και να μην τα κάνουν πλακάκια με τους εργοδότες. Καθαρά πράγματα...», τόνισε η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ που επισκέφτηκε το χώρο μαζί με γιατρό εργασίας. Οι συνδικαλιστές υπογράμμισαν πως η ενίσχυση της συλλογικής και ταξικά προσανατολισμένης πάλης είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι εργαζόμενοι μπορούν να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους. Κάτι που επιβεβαιώνει άλλωστε η ίδια η πείρα των εργαζομένων, μετά την ανάκληση των 28 απολύσεων (που ανακοίνωσε η εταιρεία παραμονές Χριστουγέννων), ύστερα από την άμεση και αποφασιστική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων. Μοιράζοντας τον «οδηγό» για τα δικαιώματα των εργαζομένων που το ΠΑΜΕ έχει τυπώσει και διακινεί σε 7 διαφορετικές γλώσσες, η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ δεσμεύτηκε ότι θα βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων. Ενώ ενημέρωσε και για τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας που παραδίδονται δωρεάν.

«Η ανακύκλωση είναι μια πολύ ωραία λέξη, αλλά η αλήθεια είναι πως εσείς έχετε να κάνετε με σκουπίδια. Εκτίθεστε σε πολλούς βλαπτικούς παράγοντες - πέρα από τους κινδύνους που εγκυμονούν οι επαφές με μεγάλα μηχανήματα - ηπατίτιδες, μολυσματικές ασθένειες...» σημείωσε ο γιατρός εργασίας Σπύρος Δρίβας. Μόνο και μόνο για να εντοπιστούν όλοι οι κίνδυνοι που εγκυμονεί ένα τόσο ανθυγιεινό περιβάλλον για τους εργαζόμενους, χρειάζεται αναλυτική καταγραφή της συνολικής κατάστασης της υγείας του καθενός, τακτικές εξετάσεις και τακτική παρακολούθηση από γιατρό, συμπλήρωσε.

Πρόσφατα, στην εταιρεία ολοκληρώθηκε νέα μονάδα που αφορά ειδικά την επεξεργασία του γυαλιού. Ακόμα, η διοίκηση σχεδιάζει να επεκτείνει τη δραστηριότητά της και στην παραγωγή RDF (μορφή εναλλακτικού καυσίμου).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ