Τρίτη 10 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Οι γονείς καλούνται να «πληρώσουν τα σπασμένα»

Να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να αναλάβουν τις ευθύνες του υπουργείου Παιδείας καλούνται και επίσημα πλέον οι γονείς. Ενα νέο κρούσμα υπονόμευσης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Μαθητών Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, όπου σύλλογος γονέων καλείται να «πληρώσει το μάρμαρο» για λειτουργικές ανάγκες και μάλιστα αυτή η αφαίμαξη παρουσιάζεται και ως υποχρέωση των γονιών.

Συγκεκριμένα, από τη Διεύθυνση του 11ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών έφτασαν στο σύλλογο γονέων του σχολείου έγγραφα με τα οποία ζητείται από το σύλλογο να βάλει ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για: «Την καθαριότητα των χώρων και την υγιεινή των μαθητών», «να υπάρχει τραπεζοκόμος για να γίνεται σωστά η επίβλεψη και η διατροφή των μαθητών», «την επισκευή ή αντικατάσταση της μεγαφωνικής και επισκευή των εξωτερικών ηχείων γιατί δε λειτουργούν», «την προμήθεια 2 επιδοσκόπιων, 2 φορητών υπολογιστών με βιντεοπροβολείς, 1 υπολογιστή για την προετοιμασία και το έργο των εκπαιδευτικών, DVD με διδακτικό περιεχόμενο, 3 οθόνες προβολής»...

Μάλιστα σε μια από τις επιστολές επισημαίνεται προς τους γονείς ότι «θεωρούμε δεδομένη τη συνεργασία σας, αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός της ύπαρξης του Συλλόγου»... Σκοπός του Συλλόγου Γονέων, όμως, δεν είναι να αναλάβει τις ευθύνες του υπουργείου Παιδείας, αλλά να εξασφαλίσει τη συμμετοχή των γονιών στις διαδικασίες της δημόσιας εκπαίδευσης για σωστή μόρφωση και διαπαιδαγώγηση των παιδιών, τη συνεχή διεκδίκηση για απόλυτη κάλυψη από το κράτος των αναγκαίων κάθε φορά οικονομικών αναγκών για πλήρη εφαρμογή της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης και τη σταδιακά ολοκληρωτική κατάργηση της παραπαιδείας.

«Οι γονείς δεν προλαβαίνουν να φροντίσουν την οικογένειά τους και οι Σύλλογοι Γονέων δεν έχουν σκοπό να αναλάβουν και τις ευθύνες του υπουργείου Παιδείας. Δυστυχώς επιβεβαιώνονται περίτρανα οι εκτιμήσεις του κινήματος των γονέων για συνειδητή και σχεδιασμένη υποβάθμιση της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης και προσπάθεια μεταβίβασης της ευθύνης του κόστους από το κράτος στους γονείς. Οταν ιδρύονται ολοήμερα σχολεία χωρίς μέριμνα για τραπεζοκόμους, η καθαριότητα γίνεται με συμβάσεις έργου μετά το τέλος των μαθημάτων και η μεταφορά των μαθητών με πούλμαν χωρίς την παρουσία συνοδού, όλα τα παραπάνω είναι απλά λογική συνέπεια και ο συγκεκριμένος διευθυντής υλοποιεί το πνεύμα της εποχής που θέλει οι ευθύνες να μετατοπίζονται από πάνω προς τα κάτω», υπογραμμίζει σε επιστολή της προς το υπουργείο Παιδείας η Ομοσπονδία Γονέων Ανατολικής Αττικής. Και αναφέρει ότι το συγκεκριμένο σχολείο, αλλά και τα υπόλοιπα σχολεία της Ανατολικής Αττικής έχουν ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν άμεσα. Στην περιοχή τα κενά ξεπερνούν τα 86 και η Ομοσπονδία απαιτεί την άμεση κάλυψη όλων των θέσεων με μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Η Ομοσπονδία ρωτάει το υπουργείο Παιδείας: Ποιος ευθύνεται που το 11ο Δημοτικό Σχολείο - και δεν είναι το μόνο - στερείται τα αναγκαία για τη λειτουργία του (στην καθαριότητα, στη σίτιση των μαθητών, στην υλικοτεχνική υποδομή); Με ποιον νόμο ή υπουργική απόφαση καλύπτεται η συγκεκριμένη ενέργεια της Διεύθυνσης του 11ου Δημοτικού Αχαρνών; Είναι ενήμερος ο διευθυντής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής; Τι μέτρα θα ληφθούν; Τι θα κάνετε για να εξασφαλίσετε σε όλα τα σχολεία τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να κάνουν τη δουλειά τους; Ποιες ενέργειες θα κάνετε για να αποκαταστήσετε το σεβασμό στο θεσμικό ρόλο του Συλλόγου Γονέων, όχι μόνο στο συγκεκριμένο σχολείο, αλλά σε όλα τα σχολεία της χώρας;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ