Τρίτη 10 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 400 ΩΡΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Κοροϊδία για την ειδική αγωγή και «μπίζνες» για τα πανεπιστήμια

Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο - κοροϊδία για την ειδική αγωγή
Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο - κοροϊδία για την ειδική αγωγή
Με 2.000 ευρώ κι ένα σεμινάριο 400 ωρών, είσαι έτοιμος να διδάξεις σε παιδιά με ειδικές ανάγκες...!

Τα σεμινάρια των 400 ωρών που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος για την Ειδική Αγωγή, όχι μόνο «ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια» μόλις ψηφίστηκε ο νόμος, αλλά αποτέλεσαν και ένα νέο πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας για τα πανεπιστήμια! Θυμίζουμε ότι ο νόμος θέτει αυτά τα σεμινάρια ως ελάχιστη προϋπόθεση για την απασχόληση εκπαιδευτικών και ειδικού προσωπικού στα ειδικά σχολεία. Υποβαθμίζεται έτσι ακόμα περισσότερο η Ειδική Αγωγή, αφού ο ...οποιοσδήποτε, μετά από ένα πρόγραμμα 400 ωρών, θα μπορεί να «διαχειριστεί» την ευαίσθητη υπόθεση της μόρφωσης (και της διάπλασης της προσωπικότητας) των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Παράλληλα, πρόκειται για μια υποκατάσταση της ευθύνης του κράτους να παρέχει ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση και να βγάζει εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής μέσα από πανεπιστημιακά Τμήματα.

Το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, ανακοίνωσε πριν μερικές μέρες (27/1/2008 το ανάρτησε στην ιστοσελίδα του) ότι αναλαμβάνει τη διοργάνωση ενός τέτοιου σεμιναρίου, με κόστος για κάθε συμμετέχοντα ...2.000 ευρώ! Συγκεκριμένα, το σεμινάριο διοργανώνεται από το Διαπανεπιστημιακό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΔΠΜΣ) «Ψυχοπαιδαγωγική της ένταξης: Ενα σχολείο για όλους» και θα διαρκέσει από τον Οκτώβρη του 2009 έως το Μάη του 2010.

Αντίστοιχα σεμινάρια προκήρυξε και ο Συμβουλευτικός Σταθμός Ψυχολογικής Υποστήριξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έναντι 1.700 ευρώ για κάθε συμμετέχοντα. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει ήδη περάσει στο 2ο κύκλο τέτοιων σεμιναρίων μέσω της Μονάδας εφηβικής Υγείας της Παιδιατρικής Κλινικής του ιδρύματος και σε συνεργασία με το ΚΕΑΤ. Μάλιστα, το πανεπιστήμιο διοργανώνει τέτοια σεμινάρια όχι μόνο στην Αθήνα (όπου κοστίζουν 2.250 ευρώ!), αλλά και στο Κιλκίς (με κόστος 2.000 ευρώ)!

Επίσης, και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας φαίνεται να διοργανώνει ή να συνδιοργανώνει τέτοια σεμινάρια με άλλους φορείς (το κύρος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επικαλείται σε σχετικό σεμινάριο που διοργανώνει η Ενωση Ελλήνων Φυσικών!). Ειδικά για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σημειώνουμε ότι στους κόλπους του λειτουργεί το μοναδικό πανεπιστημιακό Τμήμα για εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής, οι απόφοιτοι του οποίου όμως δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και διορισμού τους στην εκπαίδευση με βάση το αντικείμενο σπουδών τους... σε αντίθεση με όσους αποφοιτούν από τα σεμινάρια των 400 ωρών! Ουσιαστικά, είναι σα να υποδεικνύεται στους αποφοίτους του συγκεκριμένου Τμήματος στο Βόλο, αφού πάρουν πτυχίο να περάσουν κι από ένα σεμινάριο (με το ανάλογο κόστος), μαζί με εκπαιδευτικούς και αποφοίτους άλλων άσχετων ειδικοτήτων, για να αποκτήσουν δικαίωμα να δουλέψουν πάνω σε αυτό που έχουν σπουδάσει (δηλαδή πλήρης αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ