Τρίτη 10 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Σχολείο για ελεύθερες συνειδήσεις

Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά βιντεοσκόπησης σκηνών της σχολικής ζωής από μαθητές με τη χρήση κινητού τηλεφώνου και ανάρτησής τους στο διαδίκτυο, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Λάρισας επισημαίνει ότι «η απομόνωση αυτών των γεγονότων από τις αιτίες που τα γεννούν μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες εκτιμήσεις και σε παρερμηνεία του παιδαγωγικού ρόλου του σχολείου και των εκπαιδευτικών».

«Το σχολείο ως ιδεολογικός μηχανισμός του κράτους αναπαράγει πρότυπα και "αξίες" μιας κοινωνίας που το ίδιο το κράτος θέλει να διαμορφώσει. Η παρακολούθηση και των πιο προσωπικών δεδομένων έγινε για κράτος και εργοδοσία, ο δικός τους κώδικας "αξιών" στους χώρους εργασίας. Από τα γνωστά ριάλιτι και μέχρι σήμερα εφαρμόζουν μια καλοστημένη επιχείρηση χειραγώγησης συνειδήσεων. Στόχος του να παρουσιάσουν όλα αυτά σαν τη "νέα εποχή". Εργασία, ψυχαγωγία, συνείδηση, όλα υπό έλεγχο, όλα υπό στενή παρακολούθηση. Μέσα σ' αυτό το διαμορφωμένο ασφυκτικό πλέγμα, το σχολείο έρχεται να αναπαράγει και το ίδιο ανάλογες συμπεριφορές», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

«Οι πραγματικοί υπεύθυνοι, συνεχίζεται, είναι αυτοί που καλλιεργούν αυτά τα "πρότυπα". Το σημερινό επιλεκτικό σχολείο με την εντατικοποίηση των σπουδών και το ψυχοφθόρο εξεταστικό σύστημα συνθλίβει και απωθεί τους μαθητές. Είναι αφυδατωμένο από αξίες και οράματα που θα 'πρεπε να μεταδίδει στα παιδιά, που ψάχνουν νόημα και τρόπο ζωής. Ενα σχολείο που δεν έχει κατεύθυνση να αντισταθεί, αλλά να γίνει ένα με την "αγοραία" πραγματικότητα με τα κελεύσματα και τις ανάγκες της» και τονίζει την ανάγκη διαμόρφωσης, σ' αυτές τις συνθήκες σήψης, όρων ανατροπής αυτού του σκηνικού. Και καταλήγει: «Το ζητούμενο είναι ένα σχολείο που θα ελκύει και θα διαμορφώνει ελεύθερες συνειδήσεις και αγωνιστική στάση ζωής. Γι' αυτό πρέπει να αλλάξει εντελώς το σημερινό χαρακτήρα, τη δομή και την αποστολή του. Οταν στη σχολική ζωή, ο πολιτισμός θα αποτελέσει το βασικό πρόταγμα μαζί με την ουσιαστική μόρφωση, τότε και οι μαθητές θα είναι σε θέση να απορρίπτουν το ευτελές, το ανώριμο και το ανούσιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ