Σάββατο 14 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εκθεση μυστικών υπηρεσιών
  • Η κρίση σημαντικότερη απειλή
  • Ανησυχεί η «αστάθεια» σε πολλές περιοχές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση είναι η μεγαλύτερη απειλή στον τομέα της ασφάλειας εκτιμούν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Ο νέος διευθυντής τους Ντένις Μπλερ, στην έκθεσή του στο Κογκρέσο, σημειώνει: «Η χρηματοπιστωτική κρίση και η παγκόσμια ύφεση είναι πιθανόν να προκαλέσουν ένα κύμα οικονομικών κρίσεων στις αναδυόμενες αγορές το επόμενο έτος», «είναι πιθανό να εμφανιστεί ένα κύμα καταστροφικού προστατευτισμού», καθώς οι χώρες θα διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να εξέλθουν από την κρίση. Τι λέει με απλά λόγια η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών; Οι ΗΠΑ έχουν δικαίωμα να υιοθετήσουν κάποια μέτρα προστατευτισμού όπως το «buy american» στο «πακέτο για την τόνωση της οικονομίας» που παραλίγο να προκαλέσει και εμπορικό πόλεμο, οι άλλες χώρες όμως όχι.

Μάλιστα, η έκθεση προειδοποιεί ότι ο χρόνος είναι το πλέον κρίσιμο στοιχείο, καθώς «όσος περισσότερος χρόνος χρειαστεί για να αρχίσει η ανάκαμψη, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για σοβαρές ζημίες στα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ», ενώ επισημαίνεται ακόμη ότι δεκάδες χώρες αντιμετωπίζουν αστάθεια λόγω της κρίσης.

Οσο για την «Αλ Κάιντα» - το βασικό πρόσχημα για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους - ο Ντένις Μπλερ σημείωσε ότι είναι σήμερα «λιγότερο αποτελεσματική» σε σχέση μέχρι πριν από ένα χρόνο, «λόγω των πιέσεων που εμείς και οι σύμμαχοί μας ασκήσαμε στην ηγεσία της "Αλ Κάιντα" στο Πακιστάν και λόγω της συνεχιζόμενης παρακμής του σημαντικότερου παρακλαδιού της στην περιοχή, το Ιράκ»... αν και «η Αλ Κάιντα, τα παρακλάδια της και οι σύμμαχοί της παραμένουν επικίνδυνοι εχθροί».

Ταυτόχρονα για την περιοχή των Βαλκανίων σημειώνεται με ανησυχία η αβεβαιότητα που κυριαρχεί: «Οι κυριότερες απειλές για τη σταθερότητα θα προέλθουν από το ακόμη ακαθόριστο πολιτικό καθεστώς της σερβικής μειονότητας του Κοσσυφοπεδίου, κυρίως στο βόρειο τμήμα». Επιπλέον, χαρακτηρίζεται «δύσκολη» η συνύπαρξη των εθνοτήτων Σέρβων, Κροατών και Βόσνιων Μουσουλμάνων στο μόρφωμα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης που φτιάχτηκε με τη συνθήκη του Ντέιτον το 1995, ενώ προβλέπεται ότι είναι «αβέβαιο το μέλλον του πολυεθνοτικού κράτους»...

Τέλος, περίπου τα δύο τρίτα των Αμερικανών πολιτών υποστηρίζουν τη διενέργεια έρευνας για τις μεθόδους που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Μπους στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, για τις τηλεφωνικές υποκλοπές και την πολιτικοποίηση του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της εταιρείας «Gallup» που δημοσιοποιήθηκε από την εφημερίδα «USA Today».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ