Σάββατο 28 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Με μεγάλη υπευθυνότητα στην οργάνωση της πάλης

Συνδικαλιστικά στελέχη απ'' όλη την Ελλάδα διαδήλωσαν χτες στην Αθήνα για την ανεργία και την κρίση. Νέες πρωτοβουλίες αποφασίζονται σήμερα μπροστά στα συλλαλητήρια και την απεργία

Οι οικοδόμοι έξω από το υπουργείο Απασχόλησης
Οι οικοδόμοι έξω από το υπουργείο Απασχόλησης
Με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 30 και πλέον Σωματεία Οικοδόμων όλης της χώρας, πολλοί από τους οποίους διένυσαν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να βρεθούν το πρωί στην Αθήνα, η ταξική Ομοσπονδία του κλάδου έκανε χτες ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα στην οργάνωση της πάλης για να μην πληρώσουν οι εργάτες, Ελληνες και μετανάστες, την οικονομική κρίση, οι συνέπειες της οποίας ήδη χτυπάνε τους χιλιάδες οικοδόμους και τις οικογένειές τους.

Με μια μαζική συγκέντρωση στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, που εξελίχθηκε σε πορεία προς το υπουργείο Απασχόλησης στην οδό Σταδίου, οι εργάτες του κλάδου ξεκαθάρισαν πως δε θα αφήσουν σε χλωρό κλαρί τους μεγαλοκατασκευαστές, την κυβέρνηση και τα κόμματά τους. Διεκδικώντας άμεσα μέτρα ενάντια στην ανεργία και για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, θα κλιμακώσουν πολύμορφα τον αγώνα για τη κλαδική Σύμβαση, δίνοντας όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία των συλλαλητηρίων του ΠΑΜΕ στις 17 Μάρτη και την πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 2 Απρίλη.

Με τη χτεσινή κινητοποίηση, ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των παρεμβάσεων που είχε αποφασίσει η Ομοσπονδία το Γενάρη, με αιχμή την ανεργία, την οικονομική κρίση και την κλαδική Σύμβαση. Εκτός από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, στη συγκέντρωση και πορεία συμμετείχαν ακόμα συνδικαλιστές από τα Συνδικάτα της Πάτρας, του Πύργου, του Αιγίου, της Μεσσηνίας, της Τρίπολης, της Λήμνου, του Ηρακλείου, της Κοζάνης, της Θεσσαλονίκης, της Νάουσας, της Βέροιας, του Κιλκίς, της Κατερίνης, της Λάρισας, του Αμπελώνα, της Χαλκίδας, της Εύβοιας, των Ιωαννίνων, της Αρτας, της Αιτωλοακαρνανίας, των Τρικάλων, της Καρδίτσας, της Μαγνησίας, των Γιαννιτσών, της Δράμας, της Θεσπρωτίας, της Κέρκυρας, της Λευκάδας, της Σωματειακής Επιτροπής στην ΕΡΓΟΣΕ (Ολυμπία Οδός) και του Σωματείου Εργατών Πριονιστηρών - Καθεκλοποιών και Κιβωτοποιών «Το Βέρμιο».

Μεγάλες οι απαιτήσεις της αναμέτρησης

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Γιάννης Πάσουλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, στάθηκε στο χαρακτήρα της καπιταλιστικής κρίσης, που γεννάει η υπερσυσσώρευση κεφαλαίων από τους μεγαλοεργοδότες και στις συνέπειες που αυτή έχει για τους εργαζόμενους. Οπως είπε, η ανεργία στον κλάδο ξεπερνάει κατά πολύ το 20% που επίσημα δίνει το υπουργείο Απασχόλησης, αφού η οικοδομική δραστηριότητα το 2008 εμφανίζεται μειωμένη κατά 52% σε σχέση με το 2005. Πρόσθεσε ότι η κρίση στον κλάδο πλήττει συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους στον κλάδο των κατασκευών, είτε αυτοί απασχολούνται σαν οικοδόμοι, είτε σαν εργαζόμενοι σε άλλες σχετικές επιχειρήσεις, από τα λατομεία και τις μάντρες, μέχρι τους υπαλλήλους των κατασκευαστικών εταιρειών.

«Δεν παλεύουμε μόνο για μέτρα ενάντια στην ανεργία και την προστασία των ανέργων. Βάζουμε τον πήχη ψηλότερα. Οργανώνουμε την πάλη μας ενάντια στο σύστημα που είναι η γενεσιουργός αιτία των προβλημάτων μας, ενάντια στα κόμματα που το στηρίζουν και το εξωραΐζουν. Δε βάζουμε καμιά πλάτη για να ξεπεραστεί η κρίση προς όφελος της εργοδοσίας, όπως κάνουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες. Παλεύουμε για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, προς όφελος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Αυτός ο στόχος πρέπει να διαπερνά την καθημερινή δουλειά μας στο γιαπί και το εργοτάξιο, στις πιάτσες των οικοδόμων. Να βοηθάμε ώστε οι συνάδελφοι από την πείρα τους να βγάζουν συμπεράσματα για την πολιτική, τα κόμματα και τις δυνάμεις του κεφαλαίου», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Πάσουλας.

Κρύφτηκε η υπουργός

Ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Απασχόλησης. Παρά το γεγονός ότι είχε ειδοποιηθεί δυο φορές για τη χτεσινή κινητοποίηση, η αρμόδια υπουργός απέφυγε να συναντήσει τους οικοδόμους, στέλνοντας αντ' αυτού έναν από τους γραμματείς, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένος για διαπραγματεύσεις! Η αντιπροσωπεία των οικοδόμων απαίτησε να συναντηθεί με την υπουργό, αίτημα το οποίο η τελευταία απέρριψε, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στο υπουργείο.

«Η υπουργός έκανε ό,τι έκαναν και οι προηγούμενοι ένοικοι του υπουργείου Απασχόλησης, ανεξάρτητα αν ήταν κυβέρνηση της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ. Οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές μόνο για τον ΣΕΒ, τους εργοδότες, τους παρατρεχάμενους και τους διάφορους εργολάβους που η κυβέρνηση της ΝΔ και η υπουργός, με ζεστό χρήμα εξαργυρώνουν τη στήριξή τους», σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την κινητοποίηση η Ομοσπονδία. Προειδοποιώντας ότι σύντομα θα βρεθούν ξανά έξω από το υπουργείο, οι οικοδόμοι συνέχισαν με πορεία μέχρι τη Βουλή και τα Προπύλαια. Σήμερα συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, για να καθορίσει το πρόγραμμα δράσης με ορίζοντα την απεργία της 1ης Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ