Πέμπτη 5 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Αντιδράσεις για το ένταλμα σύλληψης κατά του Προέδρου

Η κατάσταση στο Νταρφούρ αξιοποιείται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις

Associated Press

Η κατάσταση στο Νταρφούρ αξιοποιείται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις
ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Την έντονη αντίδραση της σουδανικής κυβέρνησης προκάλεσε η έκδοση εντάλματος σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας στο Νταρφούρ σε βάρος του Προέδρου του Σουδάν, Ομάρ αλ Μπασίρ.

Ο Πρόεδρος Μπασίρ το απέρριψε χαρακτηρίζοντάς το «μέρος νεοαποικιοκρατικού σχεδίου» που αποσκοπεί στην αποσταθεροποίηση της χώρας.

Λίγη ώρα μετά, πλήθος χιλιάδων υποστηριχτών του Σουδανού Προέδρου διαδήλωσε στο κέντρο της πρωτεύουσας Χαρτούμ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου...

Στην απόφαση του ΔΠΔ αντέδρασαν η Αφρικανική Ενωση, η Αίγυπτος και η Ρωσία.

Ο Ζαν Πινγκ, προεδρεύων της Αφρικανικής Ενωσης, δήλωσε ότι το ένταλμα σύλληψης κατά του Προέδρου Μπασίρ μπορεί να απειλήσει την ειρήνη στο Σουδάν.

Η Αίγυπτος ζήτησε την έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με στόχο την αναστολή του εντάλματος σύλληψης, εκφράζοντας προβληματισμό για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Η Ρωσία χαρακτήρισε την εξέλιξη «άκαιρη απόφαση» και «επικίνδυνο προηγούμενο για το σύστημα διεθνών σχέσεων», που δημιουργεί τον κίνδυνο αρνητικών συνεπειών στο Σουδάν...

Απ' την άλλη πλευρά, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, κάλεσε τη σουδανική κυβέρνηση να προστατεύσει και να εγγυηθεί την ασφάλεια των αμάχων στο Νταρφούρ.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν απ' τις σουδανικές αρχές να δείξουν αυτοσυγκράτηση, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δηλώνει ότι η Ουάσιγκτον «πιστεύει πως όσοι διέπραξαν ωμότητες πρέπει να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη»...

Η Γαλλία ζήτησε απ' το Σουδάν να συνεργαστεί με τις αρχές του ΔΠΔ.

Ο επικεφαλής εισαγγελέας του ΔΠΔ, Λουίς Μορένο Οκάμπο, ισχυρίστηκε ότι η σουδανική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Προέδρου μολονότι το Σουδάν δεν έχει υπογράψει τη συμφωνία ίδρυσης του ΔΠΔ πριν έξι χρόνια...

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αντιδράσεις των ακόλουθων δύο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Η Διεθνής Αμνηστία σχολίασε την απόφαση του δικαστηρίου «σημαντική εξέλιξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εξέφρασαν ανησυχία για την τύχη των αμάχων στο Νταρφούρ επειδή κλήθηκαν απ' τις σουδανικές αρχές να εγκαταλείψουν την περιοχή... Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του σουδανικού στρατού πως θα λάβει σθεναρά μέτρα δράσης κατά όσων συνεργάζονται με το Διεθνές Δικαστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ