Πέμπτη 5 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Υποκρισία κεφαλαιοκρατών - ανεργία για τους εργάτες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ - ΡΩΜΗ.--

«Εξορκίζω τους πιστωτές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, προσφέροντας την απαραίτητη χρηματοδότηση για να διατηρηθούν οι πρόοδοι που επιτεύχθηκαν με τίμημα τόσες θυσίες, και να εμποδίσουν μία ανθρωπιστική κρίση», τονίζεται στο ανακοινωθέν του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος - Καν. Φυσικά, το ευαγές αυτό ίδρυμα δεν το έπιασε πόνος για τα εκατομμύρια θύματα της καπιταλιστικής κρίσης, απλά τα συμφέροντα των καπιταλιστών θέλει να εξασφαλίσει. Το ΔΝΤ δημοσίευσε μία μελέτη, στην οποία καταγράφει τις εκτιμήσεις του για τις χώρες, οι οποίες θα βρεθούν εκτεθειμένες στο «τρίτο κύμα» της κρίσης, μετά από εκείνα που έπληξαν τις ανεπτυγμένες χώρες και τονίζει πως έχει εντοπίσει «22 χώρες με μικρά έσοδα που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης».

Παράλληλα, σε ισχύ παραμένει το «δελτίο θυέλλης» για τους εργαζόμενους.

Στη Βρετανία, το τηλεοπτικό δίκτυο ITV ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 600 θέσεις εργασίας, στο Λιντς και στο Λονδίνο, ενώ η ατσαλοβιομηχανία «Novelis» ανακοίνωσε ότι θα κλείσει μέχρι τον επόμενο μήνα τη βιομηχανική της μονάδα στο Ρότζερστοουν του Νιούπορτ και θα χαθούν 440 θέσεις εργασίας. Τέλος, 305 θέσεις εργασίας θα χαθούν στη μονάδα της «Indesit», καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τη μονάδα της στο Κίνμελ Παρκ, ενώ η εταιρεία παραγωγής ανταλλακτικών αυτοκινήτων «Musashi» κλείνει τη μονάδα της στο Μπλάκγουντ, όπου απασχολούνται 124 εργαζόμενοι.

Οργή στους εργαζόμενους, που σχεδιάζουν ήδη να αντιδράσουν δυναμικά, προκαλεί η ανακοίνωση των σχεδίων του κυβερνήτη του Πουέρτο Ρίκο, Λουίς Φορτούνο, ότι θα προχωρήσει στην περικοπή 30.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα ή το 14% του συνόλου των εργαζομένων, θα «παγώσει» τους μισθούς και τα επιδόματα για την επόμενη διετία και θα προχωρήσει σε αυξήσεις των έμμεσων φόρων, προκειμένου να αντιμετωπίσει «μία χρεοκοπημένη κυβέρνηση».

Στην Ισπανία, η τρίτη μεγαλύτερη εφημερίδα της Ισπανίας, η ABC, θα μειώσει το προσωπικό της κατά 50%, δηλαδή θα απολύσει 218 εργαζόμενους για να «διασφαλίσει», κατά την ιδιοκτήτρια εταιρεία «Vocento», «την επιβίωσή της».

Στην Ιταλία, σε πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση βρίσκονται οι εργαζόμενοι της εφημερίδας «Unita» κατά των σχεδίων «σωτηρίας» της ιδιοκτησίας της εφημερίδας, το οποίο προβλέπει μειώσεις μισθών μέχρι 40%, ένα αριθμό πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, κλείσιμο όλων των περιφερειακών γραφείων, μείωση του αριθμού των σελίδων και μη ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Η απεργιακή κινητοποίηση στην «Unita», που δημιουργήθηκε το 1924 από τον Αντόνιο Γκράμσι, άρχισε την Τρίτη και θα συνεχιστεί μέχρι το Σάββατο, σύμφωνα με ανακοίνωση των δημοσιογράφων που δημοσιεύτηκε στο δικτυακό τόπο της εφημερίδας.

Σχεδόν 697.000 εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι στις ΗΠΑ το Φλεβάρη, σύμφωνα με μελέτη του ινστιτούτου ADP που δημοσιεύτηκε χθες. Σύμφωνα με το ινστιτούτο, στον τομέα των υπηρεσιών, που αντιπροσωπεύει περίπου το 85% των εργαζομένων σε τομείς μη γεωργικούς στις ΗΠΑ, καταργήθηκαν το Φλεβάρη περί τις 359.000 θέσεις εργασίας, ενώ στο βιομηχανικό τομέα οι θέσεις που καταργήθηκαν τον περασμένο μήνα υπολογίζονται σε περίπου 338.000.

Ο υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, σε δηλώσεις του σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, αφού τόνισε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα κληρονόμησε «τη χειρότερη δημοσιονομική κατάσταση στην αμερικανική ιστορία», έκανε λόγο για ανάγκη λήψης περισσότερων μέτρων, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση δεν πραγματοποίησε επενδύσεις στην Υγεία, στην Ενέργεια και την Εκπαίδευση.

Τέλος, σε παράλληλες συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας, ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, βρίσκεται η κυβέρνηση της Ρουμανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ