Πέμπτη 5 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δυσφορία και ανησυχία από τη στάση της Κλίντον

Το Ισραήλ προκαλεί με νέα απόφαση κατεδάφισης αραβικών σπιτιών και με την επέκταση των εποικισμών

Καταστραμμένο αραβικό σπίτι στην Ιερουσαλήμ
Καταστραμμένο αραβικό σπίτι στην Ιερουσαλήμ
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για τερματισμό της εποικιστικής δραστηριότητας και για άμεση λειτουργία των μεθοριακών περασμάτων στη Λωρίδα της Γάζας ως ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της εφαρμογής του «οδικού χάρτη», ζήτησαν από την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός. Η Χίλαρι Κλίντον συναντήθηκε με τους Μαχμούντ Αμπάς και Σαλάμ Φαγιάντ, αντιστοίχως, στη Ραμάλα.

Και οι δύο υπογράμμισαν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση, όποια και αν είναι, θα πρέπει να δεσμευτεί στον «οδικό χάρτη», που εκπόνησε η προηγούμενη αμερικανική ηγεσία το 2002 και προβλέπει, μεταξύ άλλων, τερματισμό της ...«παλαιστινιακής βίας», αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και πάγωμα των εποικισμών. Αμπάς και Φαγιάντ επανέλαβαν την αναγκαιότητα άμεσης άρσης του εμπάργκο στη Γάζα, ενώ ο πρώτος μίλησε για διενέργεια προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, στις 24 Γενάρη του 2010, ημερομηνίες, όμως, στις οποίες δεν έχει καταλήξει, ακόμη, ο ενδο-παλαιστινιακός διάλογος.

Η Κλίντον επανέλαβε τα περί προσήλωσης της νέας αμερικανικής προεδρίας στη λύση των δύο κρατών, χαρακτηρίζοντας «αναπόφευκτη» μια τέτοια προοπτική. Κάλεσε εκ νέου τη «Χαμάς» να αποκηρύξει τη βία και να αναγνωρίσει το Ισραήλ, τονίζοντας, πάλι, ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει την Π. Αρχή και το σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας που εκπόνησε ο πρωθυπουργός Φαγιάντ. Εντούτοις, η Κλίντον δεν είπε τίποτε σαφές για τους εποικισμούς, ούτε για τίποτε άλλο, εντείνοντας τις αρνητικές εντυπώσεις που έχουν προκληθεί από τις προχθεσινές της δηλώσεις περί «διαρκούς αδιαπραγμάτευτης στήριξης στο Ισραήλ και στο δικαίωμα αυτοάμυνάς του».

Οι εντυπώσεις αυτές δεν αμβλύνθηκαν από το γεγονός ότι σχολίασε αρνητικά την απόφαση κατεδάφισης επιπλέον 55 παλαιστινιακών σπιτιών στη συνοικία Ρας Χαμίς, στο κέντρο της Ιερουσαλήμ. Η απόφαση, για άλλη μια φορά, επικαλείται ότι τα σπίτια δεν έχουν άδεια οικοδόμησης, ενώ η παλαιστινιακή πλευρά υπογραμμίζει ότι αν και βρίσκονται επί κατεχομένου παλαιστινιακού εδάφους δε δίνεται ποτέ άδεια ανοικοδόμησης. Ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις μίλησαν για συνέχιση του σχεδίου μαζικής εκδίωξης των Παλαιστινίων από τη γη τους.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ανησυχία για την ισραηλινή απόφαση, συμπληρώνοντας ότι «δε βοηθά καθόλου και δείχνει ότι το Ισραήλ δε δεσμεύεται στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον οδικό χάρτη». Η Κλίντον υποστήριξε ότι «θα συζητήσει το θέμα με την ισραηλινή κυβέρνηση», αλλά η δήλωσή της κρίθηκε ανεπαρκής από Παλαιστίνιους σχολιαστές.

Οπως αναμενόταν, στις δηλώσεις αυτές αντέδρασε και η «Χαμάς», που εκτίμησε ότι «όπως προκύπτει δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην αμερικανική πολιτική, δεν υπάρχει κανένα θετικό σημάδι». Οι δηλώσεις της Κλίντον, κατά την επίσκεψή της στο Ισραήλ, σχολιάστηκαν και από τον θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν. Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ εκτίμησε ότι «και η ηγεσία Ομπάμα φαίνεται να είναι σε λάθος δρόμο, όσον αφορά στη στάση της απέναντι στο Ισραήλ, στηρίζοντας ένα κράτος - τρομοκράτη. Η μόνη λύση για τους Παλαιστινίους είναι η αντίσταση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ