Πέμπτη 5 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ανασχηματισμός και ανάγκη εμβάθυνσης της Μπολιβαριανής Διαδικασίας

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Σε ευρύτατο κυβερνητικό ανασχηματισμό, που, εκτός της απομάκρυνσης κάποιων υπουργών, περιλαμβάνει και συζεύξεις υπουργείων, ούτως ώστε να προωθηθεί η Μπολιβαριανή Διαδικασία προχώρησε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικοινωνίας και Πληροφοριών, Τζέσε Τσακόν.

Ο Τσακόν διατηρεί το αξίωμά του, όπως και οι υπουργοί Πετρελαίου και Οικονομικών, ενώ απομακρύνθηκαν τόσο ο υπουργός Εργασίας, Ρομπέρτο Μανουέλ Ερνάντες όσο και ο υπουργός Αμύνης, στρατηγός Γκουστάβο Ράνχελ Μπρικένιο, ο οποίος αντικαθίσταται από τον αντιπρόεδρο Ραμόν Καρισάλες Ρενγκίφο.

Ελεγχοι στη διατροφική βιομηχανία

«Αρκετές βιομηχανικές μονάδες επεξεργασίας ρυζιού και τροφίμων βρίσκονται υπό τον προσωρινό έλεγχο της κυβέρνησης», δήλωσε χτες ο υπουργός Τροφίμων Φέλιξ Οσόριο, τονίζοντας ότι πρόκειται για προσωρινό μέτρο, ούτως ώστε να ελεγχθούν οι βιομηχανικές μονάδες ως προς το ύψος της παραγωγής και των συνεχών παραβιάσεών της, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεχνητή «έκρηξη τιμών», αλλά και τεχνητή έλλειψη τροφίμων.

Πρόκειται για προσωρινά μέτρα επανέλαβε ο Οσόριο και τόνισε ότι είναι απόρροια του ελέγχου που έγινε αρχικά σε εργοστάσιο στο Γκουαρίκο που ανήκει στον όμιλο Alimentos Polar από το Εθνικό Ινστιτούτο Αμυνας του Λαού για την Πρόσβαση σε Αγαθά - INDEPABIS και κατόπιν σε εργοστάσιο της εταιρείας Mary που προμηθεύει το 1/3 του ρυζιού της εγχώριας αγοράς. Ο Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες έχει προειδοποιήσει ότι θα «απαλλοτριώσει» τις περιουσίες των βιομηχάνων, γιατί δε συγκρατούν τις τιμές των βασικών τροφίμων, τονίζοντας ότι «δε θα τους επιτρέψουμε να κοροϊδεύουν το λαό». Σύμφωνα με το ΑΒΝ στα υπό κατάληψη εργοστάσια οι εργαζόμενοι μέσα σε ένα 48ωρο κατόρθωσαν και ανέβασαν στο 100% την παραγωγή.

Η θέση του ΚΚ Βενεζουέλας

Το ΚΚ Βενεζουέλας, με ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του, μετά την τελευταία Ολομέλειά της σημειώνει ότι οι προτάσεις που γίνονται από διάφορες δυνάμεις, για να υπάρξει μια «σύζευξη του απελευθερωτικού σχεδίου με τα σχέδια συνέχισης της εκμετάλλευσης» αποτελούν προδοσία για τα λαϊκά συμφέροντα.

Οι κομμουνιστές απορρίπτοντας τέτοιες θέσεις καλούν να δυναμώσει ο αγώνας της υπεράσπισης του απελευθερωτικού σχεδίου και της συγκέντρωσης δυνάμεων που θα επιτρέψουν την πρόοδο στην κατεύθυνση του σοσιαλισμού. Ταυτόχρονα, καλούν και σε νομοθετικό επίπεδο να προωθηθεί το σχέδιο νόμου για τις Σοσιαλιστικές Επιτροπές των Εργαζομένων, ώστε να δημιουργηθεί ένας νέος οργανικός νόμος που θα υπερασπίζεται αποφασιστικά τα δικαιώματα των εργαζομένων ταυτόχρονα με την ενίσχυση του εργατικού λαϊκού ελέγχου. Επίσης, το ΚΚ Βενεζουέλας κρίνει θετικά την παρέμβαση του κράτους στην διατροφική βιομηχανία, θεωρώντας ότι αυτή πρέπει να είναι κάτω από λαϊκό έλεγχο, αφού έχει άμεση σχέση με την ίδια τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ