Κυριακή 15 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η υπόθεση του Βατοπεδίου, που απασχολεί εδώ και μήνες την πολιτική ζωή της χώρας, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η κορυφή ενός διαχρονικού σκανδάλου με αντικείμενο την εμπορευματοποίηση της δημόσιας γης και «αξιοποίησή» της από ιερές μονές ή επιχειρηματίες που αποκομίζουν έτσι τεράστια κέρδη από τη λαϊκή περιουσία. Ετσι, πριν από δυο χρόνια, η Μονή Τοπλού, μέσω ενός ιδρύματος που έφερε τον τίτλο «Παναγιά η Ακρωτηριανή», εκχώρησε σε βρετανική εταιρεία στο «Κάβο Σίδερο» Λασηθίου Κρήτης χιλιάδες στρέμματα γης για τουριστικές επιχειρήσεις.

Το ζήτημα δεν περιορίζεται μόνο στο απαράδεκτο καθεστώς - που συντήρησαν με την πολιτική τους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - το οποίο επικαλούνται κατά καιρούς οι ιεράρχες και οι ηγούμενοι των μοναστηριών, παρουσιάζοντας χρυσόβουλα των Βυζαντινών αυτοκρατόρων και χοτζέτια των πασάδων για να αποκτήσουν δικαιώματα πάνω στο δημόσιο πλούτο. Η ουσία είναι, ότι και τα δύο είναι κόμματα της πλουτοκρατίας, και ως τέτοια παραδίδουν στους καπιταλιστές με... «νόμιμο τρόπο», από δάση μέχρι λίμνες και από γέφυρες μέχρι λιμάνια της χώρας.

Και το σημερινό δημοσίευμα του «Ρ» αναδεικνύει, ότι η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στα μοναστήρια - και από κει στο κεφάλαιο - γινόταν και γίνεται με νόμους που ψήφισαν και εφάρμοσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Με δικαστικές αποφάσεις που ευνοούν τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και καθιστούν τη γη μέσο για την αναπαραγωγή του κεφαλαίου.


Ρεπορτάζ: Ελένη ΜΑΪΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ