Σάββατο 7 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΝΤΡΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ «ATHENS RECYCLING»
Ξεψύχησε ο 35χρονος μετανάστης

Ανενόχλητος παραμένει ο εργοδότης από τις αρμόδιες αρχές, που δείχνουν ιδιαίτερη σπουδή μόνο όταν είναι να τιμωρήσουν και να συλλάβουν εργάτες

Εχασε τελικά το βράδυ της Πέμπτης τη μάχη που έδινε από την περασμένη Κυριακή για να κρατηθεί στη ζωή ο 35χρονος Ρουμάνος εργάτης Ρέμους Μπραντσέσκο. Νοσηλευόταν στην εντατική του Κέντρου Εγκαυμάτων του «Θριάσιου» νοσοκομείου, με καμένο το 95% του κορμιού του, ύστερα από φωτιά που εκδηλώθηκε στη μάντρα ανακύκλωσης αυτοκινήτων «Athens Recycling» στον Ασπρόπυργο, όπου εργαζόταν. Εξι μέρες μετά το θανατηφόρο «ατύχημα», η εργοδοσία συνεχίζει ανενόχλητη και ατιμώρητη τη δράση της, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, αφού δεν έχει καν ενοχληθεί από οποιαδήποτε αρχή για το έγκλημα.

Ο εργαζόμενος είναι ο 21ος νεκρός στο μεροκάματο από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα μόνο με τα στοιχεία που διατηρεί ο «Ρ». Παρά το γεγονός ότι ήταν Κυριακή της Αποκριάς, ο 35χρονος Ρουμάνος, μαζί με τρεις ακόμα συναδέλφους του, ήταν υποχρεωμένοι από την εργοδοσία να δουλεύουν. Κάτι που - όπως σημείωσαν μέλη της οικογένειας του 35χρονου με τους οποίους μίλησε ο «Ρ» - ήταν καθεστώς, αφού ο μετανάστης εργάτης, επί 2,5 χρόνια, δούλευε συνέχεια, 7 ημέρες την εβδομάδα. Οπως μάλιστα κατήγγειλαν, η εργοδοσία τον είχε ανασφάλιστο. Αλλωστε, σύμφωνα και με άλλες πληροφορίες, στην επιχείρηση αποτελούσε πάγια τακτική για τους περίπου 15 εργαζόμενους να εργάζονται τις Κυριακές και τις αργίες, χωρίς μέτρα ασφάλειας, μέσα σε έναν άκρως επικίνδυνο χώρο, με λάστιχα, μπαταρίες, διάφορα υγρά κ.ά.

Ωστόσο, ούτε το γεγονός ότι ένας εργαζόμενος κάηκε κυριολεκτικά μέσα στην επιχείρηση, ούτε η «μαύρη» εργασία που κάνει θραύση στο χώρο, στο συνεχές κυνήγι του κέρδους, θεωρήθηκαν λόγοι ικανοί για τις αστυνομικές, εισαγγελικές και τις άλλες αρμόδιες αρχές να «ενοχλήσουν» την εργοδοσία, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει έξι ολόκληρες μέρες από την πυρκαγιά και τον τραυματισμό του μετανάστη. Η αστυνομία προβάλλει την κατάπτυστη δικαιολογία ότι η διερεύνηση της υπόθεσης είναι αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής, αφού στο χώρο ξέσπασε φωτιά. Η Πυροσβεστική με τη σειρά της ακόμα συντάσσει πόρισμα για να το στείλει κάποια στιγμή στον εισαγγελέα...

Από την άλλη, όσον αφορά στις υπηρεσίες του υπουργείου Απασχόλησης, το ΚΕΠΕΚ ναι μεν πήγε την Τρίτη και έλεγξε το χώρο, αλλά ακόμα δεν έχει συντάξει πόρισμα, ενώ η Επιθεώρηση Εργασίας δηλώνει ότι πρέπει να της γίνει πρώτα η καταγγελία για να πάει να ελέγξει! Καλυμμένη πίσω από αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, η εργοδοσία συνεχίζει ατιμώρητη να βγάζει κέρδη και να διαφημίζει την «πράσινη - οικολογική» της επιχείρηση, που βασίζεται όμως στην «κατάμαυρη» εκμετάλλευση των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ