Τετάρτη 11 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος πρότεινε τη θέσπιση του πρώτου ενιαίου εθνικού συστήματος αναφοράς εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το νέο σχέδιο θα επηρεάσει τις εταιρείες καυσίμων, τις αυτοκινητοβιομηχανίες και όσες εταιρείες εκπέμπουν ετησίως τουλάχιστον 25.000 μετρικούς τόνους αερίων.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Το Συμβούλιο Αμυνας της Ενωσης των χωρών της Νοτίου Αμερικής (UNASUR) είναι πλέον πραγματικότητα καθώς οι υπουργοί Αμυνας 12 χωρών υπέγραψαν, κατά τη διάρκεια της Συνόδου τους στην πρωτεύουσα της Χιλής, την τελική συμφωνία σύστασής του. Το Συμβούλιο Αμυνας που αποτελεί πρόταση της Βραζιλίας δε θα έχει κοινό στρατό, αλλά θα αποτελεί συντονιστικό όργανο άμυνας και ασφάλειας των χωρών που συμμετέχουν, δηλαδή της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Χιλής, της Παραγουάης, της Ουρουγουάης, του Εκουαδόρ, της Βολιβίας, του Περού, της Κολομβίας, της Βενεζουέλας και των Σουρινάμ και Γουιάνα.

ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Εννέα κόμματα της αντιπολίτευσης της Γεωργίας έχουν ξεκινήσει εκστρατεία συλλογής υπογραφών στη χώρα με αίτημα την παραίτηση του Προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι και στη συνέχεια σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 9 Απρίλη στην πρωτεύουσα Τιφλίδα.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και επιστήμονες από δεκάδες χώρες του κόσμου συναντήθηκαν χτες στην Κοπεγχάγη στο πλαίσιο διεθνών συνομιλιών για μία νέα συμφωνία που θα αντικαταστήσει το πρωτόκολλο του Κιότο για τις Κλιματικές Αλλαγές. Χτες, επιστήμονες προειδοποίησαν ότι το επίπεδο της θάλασσας θα μπορούσε να αυξηθεί από 50 έως 100 κ.ε. μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατηγόρησε χτες το Ιράν για παραβίαση του διεθνούς εμπάργκο όπλων επιχειρώντας τη μεταφορά υλικών που σχετίζονται με όπλα μέσω εμπορικού σκάφους που τώρα έχει ελλιμενιστεί στην Κύπρο και είχε ως προορισμό τη Συρία.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Πρόταση για την επιβολή και ισχύ του ισλαμικού νόμου (σαρία) στη Σομαλία κατέβασε χτες ενώπιον του κοινοβουλίου η νέα σομαλική κυβέρνηση. Η πρόταση της κυβέρνησης για να ισχύσει θα πρέπει να ψηφιστεί απ' την πλειοψηφία των βουλευτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ