Παρασκευή 13 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ετοιμα και τα «εφεδρικά μέτρα»...

Στις 24 Μάρτη παραδίδει η Κομισιόν το επίσημο κείμενο με τις «συστάσεις» εμπλουτισμού της αντιλαϊκής πολιτικής

Πρόσθετα διορθωτικού χαρακτήρα μέτρα ετοιμάζεται να πάρει η κυβέρνηση που σ' αυτή τη φάση περιμένει τις «συστάσεις» και τις νέες αξιώσεις που θα προβάλλει η ΕΕ. Το επίσημο κείμενο της Κομισιόν θα παραδοθεί στην κυβέρνηση και θα δημοσιοποιηθεί στις 24 Μάρτη, όπου εκτός από τις αξιώσεις για σωρεία πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων θα υπάρχουν συγκεκριμένες υποδείξεις για το χρονοδιάγραμμα αποκλιμάκωσης του ελλείμματος στον προϋπολογισμό.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου σημειώνει πως η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και εφόσον υπάρξουν «αστοχίες» είτε στο σκέλος των εσόδων είτε στις δαπάνες, τότε θα μπει σε εφαρμογή το εφεδρικό σχέδιο της κυβέρνησης, αποφεύγοντας όμως να αναφερθεί σε οτιδήποτε συγκεκριμένο, παρά μόνο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ. Απόλυτα φανερό ότι έχουν έχουν στα σκαριά και νέα φοροεισπαρκτικά μέτρα ακόμη και για ειδικούς φόρους κατανάλωσης καθώς και μέτρα για την παραπέρα περικοπή των κρατικών δαπανών. Το συμπέρασμα και από το πρόσφατο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ και των κρατών της ευρωζώνης είναι ότι η Στρατηγική της Λισαβόνας και το Σύμφωνο Σταθερότητας παραμένουν στο ακέραιο ως τα βασικά εργαλεία για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Η τυχόν αποδοχή κάποιων αστοχιών ως προς το ύψος ελλειμμάτων, θα πρέπει να είναι σε τέτοιο ύψος έτσι ώστε να αποκατασταθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα. Ο υπουργός θεωρεί πιθανόν να ζητηθεί από την ΕΕ η μείωση των ελλειμμάτων (κάτω από 3% του ΑΕΠ) μέχρι το 2010 και όχι το 2011 που φαίνεται να επιδιώκει η κυβέρνηση της ΝΔ.

  • Την κάθετη άρνηση της ΕΕ για μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα συνάντησε η κυβέρνηση στο πρόσφατο συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ. Ο υπουργός Γ. Παπαθανασίου σημείωσε ότι η μόνη πρόταση αφορούσε το ύψος του ΦΠΑ, για ορισμένες παρεχόμενες υπηρεσίες...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ