Παρασκευή 13 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΙΤΙΜΠΑΝΚ
Εξαϋλώθηκαν οι ... καταθέσεις

«Φτερά» έκαναν οι αποταμιεύσεις από 250 καταθέτες που έβαλαν τις αποταμιεύσεις τους στη Citibank και ξαφνικά έμαθαν ότι τα λεφτά τους χάθηκαν...

Τώρα οι 250 καταθέτες απ' όλη τη χώρα ζητούν τη συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Citibank μέχρι του ποσού των 30 εκ. ευρώ με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που συζητήθηκε χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Για την υπόθεση αυτή έχει καταθέσει μήνυση και ο Συνήγορος του Καταναλωτή για εξαπάτηση επενδυτικού κοινού, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες μηνύσεις. Εκτιμάται ότι συνολικά στη χώρα μας έχουν ζημιωθεί περίπου 2.000 άτομα.

Στην αίτησή τους, οι 250 καταθέτες υποστηρίζουν ότι τα χρήματά τους χάθηκαν, καθώς διατέθηκαν για την αγορά τοξικών προϊόντων της Lehman Brothers Holdings που χρεοκόπησε, παρόλο που η Citibank είχε υποσχεθεί ότι θα ήταν εγγυημένα.

Μάλιστα, στην αγωγή τους οι καταθέτες αναφέρουν ότι η αγορά των συγκεκριμένων προϊόντων γινόταν από την τράπεζα μετά από επενδυτική συμβουλή. Στην πραγματικότητα, όμως, αποτελούσε προϊόν υποχρέωσης που επέβαλε η Citibank στους καταθέτες, τους οποίους εξανάγκαζε να επενδύουν το 25% των καταθέσεών τους για να λάβουν προνομιακό επιτόκιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταθέτες δεν γνώριζαν τίποτα για την Lehman πριν από την πτώχευσή της και πως η τράπεζα τους διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις καταθέσεις τους. Ακόμη και σε περιπτώσεις που οι καταθέτες ζητούσαν τη ρευστοποίηση των χρημάτων τους, η τράπεζα με διάφορους τρόπους προσπαθούσε να τους αποτρέψει. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση καταθέτη, στον οποίο η τράπεζα τον Ιούνη του 2008 διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ενώ τρεις μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2008 η Lehman πτώχευσε.

Ωστόσο, η Citibank στο δικαστήριο, προχτές, άλλα ισχυριζόταν. Προσπάθησε να δικαιολογηθεί πως επρόκειτο για ομόλογο και όχι για κατάθεση, οι πελάτες της ήταν ενήμεροι και πως η τράπεζα δεν εγγυήθηκε το κεφάλαιό τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ