Τρίτη 24 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ

Ηπροσυνεδριακή συζήτηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στις οργανώσεις, στα κομματικά έντυπα, αλλά και με τους οπαδούς, τους συμμάχους και φίλους του ΚΚΕ. Είναι συζήτηση ουσιαστική και έχουν δημιουργηθεί καλές προϋποθέσεις να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο βάθος και αποτελεσματικότητα.

Μπορούμε, με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, να ισχυριστούμε με βεβαιότητα ότι το ΚΚΕ θα βγει από το Συνέδριό του πιο ισχυρό και πιο συσπειρωμένο και με χειροπιαστά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς.

Το ζήτημα είναι να εξαντληθούν, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, όλα τα περιθώρια που υπάρχουν για το καλύτερο. Εγγύηση και προϋπόθεση για την επιτυχία αυτού του στόχου είναι η συγκέντρωση του προβληματισμού και της συζήτησης σε όλα τα καίρια ζητήματα των Θέσεων και η συμμετοχή σε αυτόν τον προβληματισμό όσο γίνεται περισσότερων μελών, οπαδών, φίλων και συμμάχων.

Η ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ είναι ένα από εκείνα τα ζητήματα που πρέπει να βρεθεί, με μεγαλύτερη ακόμα ένταση, στο επίκεντρο της συζήτησης, για το λόγο ότι είναι ο καθοριστικότερος παράγοντας για τη συγκρότηση του Μετώπου.

Στις Θέσεις της ΚΕ για το 16ο Συνέδριο και ειδικά στο Ε` Κεφάλαιο γίνεται μια προσπάθεια να προσδιοριστούν οι κύριες κατευθύνσεις για την εκπλήρωση αυτού του βασικού καθήκοντος, δηλαδή της ισχυροποίησης του Κόμματος, ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά. Υπογραμμίζουμε ενδεικτικά ορισμένα σημεία:

  • «Η υπόθεση του Μετώπου να αποτελέσει καθημερινή υπόθεση, καθήκον των ΚΟΒ, του κάθε μέλους και στελέχους προσωπικά, γιατί και η συλλογικότητα δεν είναι απρόσωπη».
  • «Απαιτείται ανεβασμένη αφομοίωση της στρατηγικής του Κόμματος, ικανότητα να συνδέει την τακτική με τη στρατηγική στην καθημερινή δράση, γνώση των ιδεολογικοπολιτικών ζητημάτων, γνώση της τακτικής της κυβέρνησης και των άλλων μηχανισμών του συστήματος. Συχνή συλλογική εξέταση των αποτελεσμάτων, κριτική αποτίμηση των προσπαθειών, σταθερότητα και επιμονή στην πολιτική αυτή τη γραμμή, χωρίς υποχώρηση στις δυσκολίες».
  • «Να αποκτήσει όλο το Κόμμα, ως το επίπεδο των ΚΟΒ, όσο γίνεται πιο άμεσες και στενές σχέσεις με την εργατική τάξη και τις οργανώσεις της στο χώρο δουλιάς και κατοικίας».
  • «Να μην υποβαθμίζεται η διαφώτιση και η προπαγάνδα του Κόμματος αποκλειστικά στο επίπεδο των αναγκών της συνδικαλιστικής δράσης και της συνείδησης της εργατικής τάξης».
  • «Το Κόμμα οφείλει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, αλλά και με τη μεγαλύτερη απαιτητικότητα, ώστε να καλλιεργηθεί γόνιμο έδαφος για να αναγεννηθεί, στις σύγχρονες συνθήκες, ένα ισχυρό αντιιμπεριαλιστικό νεολαιίστικο κίνημα... Να ξεπεραστεί η λαθεμένη αντίληψη ότι είναι δύσκολη υπόθεση οι κομματικές οργανώσεις να γνωρίζουν από κοντά τα προβλήματα της νεολαίας, τα ζητήματα της ΚΝΕ. Είναι και δυνατό και εφικτό».
  • «Να σταματήσει το φαινόμενο της τυποποίησης στις πρωτοβουλίες, στις μεθόδους και μορφές δουλιάς. Να επιδιώκεται η πρωτοτυπία που στηρίζεται στις ιδιαιτερότητες του χώρου».
  • «Τα καθοδηγητικά όργανα και τα γραφεία των ΚΟΒ πρέπει να διασφαλίζουν τη μέγιστη συμμετοχή, την τακτική ενημέρωση, τη συντροφική βοήθεια, ώστε όλοι να προσφέρουν αυτό που μπορούν, αλλά και να μη σταματούν μπροστά στην ανάγκη να δίνουν όλο και περισσότερο χρόνο για το λαϊκό κίνημα, για το Κόμμα, για την υπόθεση του Μετώπου».
  • «Δεν πρέπει να υποτιμούνται οι δυσκολίες... Δεν μπορεί όμως να είναι δικαιολογία, για χαλαρότητα, πλαδαρότητα, λειψή προσφορά, μη συμμετοχή στις εσωκομματικές διαδικασίες».
  • «Η πολιτική στελεχών να είναι εναρμονισμένη με τις αυξημένες και πολυσύνθετες απαιτήσεις των σημερινών συνθηκών. Να αντιστοιχεί στο χαρακτήρα του Κόμματος και των σκοπών του».
  • «Σε τελευταία ανάλυση η ισχυροποίηση του ΚΚΕ δεν πρέπει να κατανοηθεί ως ένα συνηθισμένο καθήκον, δηλαδή να καλυφθούν τα διαπιστωμένα κενά, ελλείψεις και αδυναμίες. Στο 17ο Συνέδριο το Κόμμα πρέπει να φτάσει ανταποκρινόμενο πιο ουσιαστικά στα καθήκοντα που έχει χαράξει».

Επιβάλλεται στα ζητήματα αυτά, και όχι μόνο, να αναπτυχθεί ακόμα πιο ουσιαστική συζήτηση, να αξιολογηθεί καλύτερα η πείρα που υπάρχει. Να βγουν σωστά συμπεράσματα. Να ξεφύγουμε από τις διαπιστώσεις και να προσανατολιστεί ο προβληματισμός για κάθε οργάνωση, στέλεχος, μέλος, για όλο το Κόμμα στο πώς θα επιτευχθεί η προσαρμογή της δράσης σε αυτές τις κατευθύνσεις. Μια τέτοια στροφή στη δράση του Κόμματος δεν είναι μια απλή και εύκολη υπόθεση. Δεν είναι όμως έξω από τις δυνατότητες του Κόμματος και της πείρας που έχει κατακτήσει στις νέες, από κάθε άποψη, συνθήκες της ταξικής πάλης.

Η πείρα του Κόμματος, παλιότερη, αλλά και της περιόδου που διανύουμε, έχει δείξει ότι το ΚΚΕ μπορεί να φέρει σε πέρας σπουδαία, ιστορικής σημασίας καθήκοντα, όταν είναι σταθερά προσηλωμένο στο στόχο του και παλεύει για την κατάκτησή του με ενιαία θέληση, όταν εξασφαλίζει τη μέγιστη ενότητα «θέλησης και δράσης», όταν είναι σε θέση να διασφαλίζει αυτή την ενότητα «θέλησης και δράσης». Ενότητα που στηρίζεται στην υψηλή συνειδητότητα και αφοσίωση στους σκοπούς του Κόμματος, στην ιδεολογία του, στις αρχές του.

Η περίοδος που διανύουμε είναι ιστορική. Τα καθήκοντα που θέτουν, αντικειμενικά, οι εξελίξεις μπροστά στο Κόμμα μας είναι ιστορικά. Δεν είναι δηλαδή συνηθισμένα, τρέχουσας σημασίας καθήκοντα. Στη γραμμή, Μέτωπο - Λαϊκή εξουσία -Λαϊκή Οικονομία στην προοπτική του σοσιαλισμού συμπυκνώνεται σήμερα όλη η ουσία της πολιτικής πάλης και είναι η μόνη εναλλακτική λύση για να πάρει ο λαός τις τύχες στα χέρια του, την πορεία της χώρας και να λυτρωθεί από τη σημερινή ασφυκτική κυριαρχία των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού.

Η πάλη σε αυτή την υποχρεωτική κατεύθυνση θα είναι σκληρή. Θα φέρει στην επιφάνεια πολλά και καινούρια ζητήματα, καθώς θα ενεργοποιείται η λαϊκή αυτενέργεια και πρωτοβουλία. Θα είναι συναρπαστική και ταυτόχρονα σύνθετη και δύσκολη. Απαιτεί Κόμμα με ιδεολογική υπεροχή, σχέδιο και θεωρητική προετοιμασία υψηλού επιπέδου, Κόμμα ικανό να δουλεύει καθημερινά ακούραστα, με αυτοθυσία, με υπομονή, σταθερά, για να προετοιμάσει την εργατική τάξη και τους συμμάχους της για να επιβάλουν τη θέλησή τους μέσα από ένα ισχυρό λαϊκό μέτωπο. Ικανό και θωρακισμένο να αντιμετωπίζει τον πολύμορφο και πολύπλευρο πόλεμο των ταξικών του αντιπάλων. Να αντέχει σε όλες τις πιέσεις.

Σε αυτό το ύψος πρέπει να βρεθεί το Κόμμα. Σε αυτό το δρόμο βαδίζουμε, αλλά χρειάζονται πολλά να γίνουν. Θα ήταν όμως μεγάλη αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι οι αντίπαλοι του Κόμματος θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια και δε θα υπερασπιστούν τα προνόμια και την εξουσία τους ή δε θα εντείνουν τον πόλεμο με κάθε μέσο ενάντια στο ΚΚΕ για να δυσκολέψουν ή να ματαιώσουν αυτή την προοπτική, πριν είναι αργά. Εδώ δε διστάζουν να διαλύσουν ολόκληρα κράτη και θα κρατηθούν μπροστά στο ΚΚΕ; Αλλωστε δεν είναι και λίγες οι απόπειρες που έκαναν να το διαλύσουν, χρησιμοποιώντας ισχυρούς μηχανισμούς, τα πιο ύπουλα μέσα και σε πρώτη γραμμή δυνάμεις που αποχώρησαν από το Κόμμα κατά καιρούς. Η πείρα του Κόμματος στον τομέα αυτό είναι πολύ πλούσια. Σήμερα, μπροστά στο 16ο Συνέδριο, δεν είναι τυχαίο ότι επιστρατεύονται και πάλι αυτές οι δυνάμεις, που μάλιστα εμφανίζονται και ως τιμητές του Κόμματος. Αυτοί οι ίδιοι ακριβώς που επιχείρησαν να διαλύσουν το Κόμμα.

Απόρροια αυτής της πλούσιας πείρας του Κόμματος είναι και η παρακάτω σκέψη της ΚΕ στο κείμενο των Θέσεων:

«Κρίσιμης σημασίας ζήτημα είναι η στάση των στελεχών απέναντι στις προσπάθειες του ταξικού αντίπαλου να αξιοποιήσει τις δυσκολίες, την κόπωση που εμφανίζεται σε συνθήκες όπου τα αποτελέσματα δεν είναι εμφανή ή σε συνθήκες που απότομα αλλάζουν και απαιτείται αναδιάταξη καθηκόντων, γρήγορη ικανότητα προσαρμογής σε νέες μορφές δουλιάς, σε νέους στόχους».

Είναι αλήθεια, ωστόσο, ότι η εξωτερική πίεση, όσο ισχυρή κι αν είναι, δεν είναι σε θέση να κλονίσει την πορεία του Κόμματος, αν δε βρίσκει απήχηση στο εσωτερικό του. Το Κόμμα βρέθηκε σε δύσκολες καταστάσεις στο παρελθόν, όταν στα ηγετικά του κλιμάκια αναπτύχθηκαν αντιλήψεις και πρακτικές αντίθετες με τις αρχές και τους σκοπούς του Κόμματος. Σήμερα το Κόμμα τέτοιο κίνδυνο δε διατρέχει. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει μειωθεί η ιδεολογική και πολιτική επαγρύπνηση.

Εχει ακόμα ενδιαφέρον να εκτιμηθεί και μια άλλη, εξίσου σημαντική επίσης, επιδίωξη της πολεμικής ενάντια στο ΚΚΕ.

Σήμερα αυξάνει, σε ευρύτατους κύκλους ανθρώπων, ο προβληματισμός για τις μελλοντικές εξελίξεις. Είναι εμφανείς οι διεργασίες που συντελούνται. Δεν είναι λίγες οι δυνάμεις που θεωρούν τις προτάσεις του ΚΚΕ ως μια ρεαλιστική βάση συζήτησης και κοινής δράσης. Η επίθεση στο ΚΚΕ επιδιώκει ακριβώς να εμποδίσει αυτές τις διεργασίες και να τις στρέψει σε διάφορες θολές και ανώδυνες δικτυωμένες κινήσεις και ομίλους.


Του
Δημήτρη ΓΟΝΤΙΚΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ