Τρίτη 24 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ισχυρός ο δεσμός των γεγονότων που συντελούνται στην ευρύτερη περιοχή

Ευρύτερης σημασίας και βαρύτητας, η επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - η πρώτη αρχηγού  κόμματος ευρωπαϊκού κράτους, μετά από τα τελευταία γεγονότα - στην Παλαιστίνη

Αναχώρησε χτες για την Παλαιστίνη αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τη ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα και τον Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ και συνοδευόμενη από τους δημοσιογράφους του «Ριζοσπάστη», Ελένη Μαυρούλη και Μανώλη Πάκια. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη αρχηγού κόμματος - και όχι μόνο της Ελλάδας - στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, μετά το ξέσπασμα των βίαιων συγκρούσεων μεταξύ του παλαιστινιακού λαού και των δυνάμεων καταστολής του Ισραήλ, γεγονός που της προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα μεταφέρει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη των Ελλήνων κομμουνιστών, του ελληνικού λαού, στις δυνάμεις της προόδου τόσο της Παλαιστίνης όσο και του Ισραήλ και στον αγώνα τους για πραγματική ειρήνευση και αρμονική συμβίωση των δύο λαών. Εκτός αυτού όμως τα γεγονότα και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου - άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους - καθιστούν την επίσκεψη βαρυσήμαντο πολιτικό γεγονός.

Την αντιπροσωπεία αποχαιρέτησαν στο αεροδρόμιο οι Δ. Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Μ. Κοψίδης, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Κόμματος, Μπ. Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και ο Ν. Σερετάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Εκεί ήταν, ευχόμενος καλό ταξίδι στην αντιπροσωπεία του Κόμματος, και ο πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα Αμπντάλα Αμπντάλα.

Λίγο πριν την αναχώρησή της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε δηλώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για ένα ταξίδι αλληλεγγύης και συμπαράστασης στο λαό της Παλαιστίνης, που μάχεται για το δικό του ανεξάρτητο κράτος, για την επιστροφή όλων των προσφύγων, για την ειρηνική συνύπαρξη με τον ισραηλινό λαό, για την ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στα δύο κράτη, αφού είναι γειτονικά, το ένα δίπλα στο άλλο».

Συνεχίζοντας επεσήμανε πως: «Εμείς θεωρούμε ότι ιδιαίτερα αυτή την περίοδο υπάρχει ένας πολύ ισχυρός δεσμός ανάμεσα στα γεγονότα που ζούμε στη Γιουγκοσλαβία, στην Κύπρο με την πορεία διχοτόμησης, στο Αιγαίο με την έμπρακτη αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από το ΝΑΤΟ και μέσα εκεί και την Τουρκία. Υπάρχει ένας πολύ στενός δεσμός με το λαό της Παλαιστίνης που δεν του αναγνωρίζεται να διεκδικήσει αυτό που ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επανειλημμένα με αποφάσεις του έχει διακηρύξει. Πρόκειται για λαούς - θύματα της λεγόμενης Νέας Τάξης Πραγμάτων».

«Και με αυτή την έννοια - συνέχισε - θεωρούμε ότι το ταξίδι αυτό έχει μια ευρύτερη σημασία, με την έννοια ότι ξεπερνά τα όρια της αλληλεγγύης που θέλει να δείξει το ΚΚΕ. Πιστεύουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού, αλλά και του ισραηλινού λαού, παίρνοντας υπόψη ότι όταν ένα κράτος καταπιέζει ένα γειτονικό λαό, δεν μπορεί παρά να καταπιέζει και το δικό του, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το πρόγραμμα της επίσκεψης, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε: «Θα συναντηθούμε με όλα τα κόμματα της Παλαιστίνης και την Παλαιστινιακή Αρχή. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω πώς θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα. Ανάλογα και με τα γεγονότα. Επίσης θα υπάρξει συνάντηση και με το Κομμουνιστικό Κόμμα του Ισραήλ. Είναι μέσα στο πρόγραμμα συνάντηση και με τον κ. Αραφάτ. Εξάλλου σας είπα ότι έχουμε δεχτεί προσκλήσεις από τον περασμένο Μάη και από κόμματα και από την Παλαιστινιακή Αρχή. Απλώς πραγματοποιείται τώρα αυτό το ταξίδι και σ' αυτή τη συγκυρία».

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η Αλέκα Παπαρήγα θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία όλων σχεδόν των παλαιστινιακών κομμάτων και τον ίδιο τον Γιάσερ Αραφάτ, αλλά και με την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος του Ισραήλ. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιλαμβάνει σήμερα Τρίτη, συνάντηση με την ηγεσία αλλά και τη Γενική Γραμματέα του «Κόμματος του Παλαιστινιακού Λαού», Χάνα Αμίρα, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Ραμάλα, την Πέμπτη συνάντηση με το Γιάσερ Αραφάτ στη Γάζα. Την Παρασκευή συνάντηση με τις ηγεσίες των «Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» και «Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», και του «Κόμματος Φέντα» ενώ το πρόγραμμα των συναντήσεων θα κλείσει το Σάββατο με τις συναντήσεις με την ηγεσία του ΚΚ Ισραήλ.

Παράλληλα, η επίσκεψη αυτή, περιλαμβάνει και συνεχείς επισκέψεις στα «ανοιχτά μέτωπα» των συγκρούσεων των Παλαιστινίων με τον ισραηλινό στρατό, τόσο στη Ραμάλα, όσο και στη Γάζα και στην Ιερουσαλήμ.

Επίσης, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ θα επισκεφθεί όλες τις περιοχές που έχουν καταστραφεί από τις ισραηλινές επιθέσεις ενώ θα λάβει κατ' ιδίαν άποψη για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα αυτόνομα Παλαιστινιακά Εδάφη, με τις επισκέψεις της στο Νοσοκομείο της Ραμάλα, πόλης που σφυροκοπήθηκε πρόσφατα από την ισραηλινή αεροπορία αλλά και τις επισκέψεις της σε οικογένειες μαρτύρων, που συνεχίζουν να παλεύουν, αν και προσμετρούν αρκετά μέλη τους δολοφονημένα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ