Πέμπτη 9 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μονόδρομος ο αγώνας!

Συγκέντρωση και συμβολικός αποκλεισμός της Εθνικής Οδού χτες στα Τέμπη

Κτηνοτρόφοι στα Τέμπη χύνουν, συμβολικά, το μόχθο τους στο δρόμο

EUROKINISSI

Κτηνοτρόφοι στα Τέμπη χύνουν, συμβολικά, το μόχθο τους στο δρόμο
Μήνυμα συνέχισης και έντασης του αγώνα κατά της αντικτηνοτροφικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, έστειλαν κτηνοτρόφοι του Νομού Λάρισας, με τη χτεσινή αγωνιστική συγκέντρωση στα Τέμπη. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του νομού, συμμετείχαν στην κινητοποίηση και προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Εκεί, φωνάζοντας συνθήματα κατά της πολιτικής που τους καταδικάζει σε εξαθλίωση και αφανισμό, έχυσαν γάλα στο δρόμο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την άσχημη κατάσταση που βρίσκονται.

Οι κτηνοτρόφοι διεκδικούν μεταξύ των άλλων, αναπλήρωση του εισοδήματος και κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα ζωοκομικά προϊόντα, επιδότηση στις ζωοτροφές, μείωση του κόστους παραγωγής, μέτρα προστασίας της εγχώριας παραγωγής, τιμαριθμική αναπροσαρμογή των κοινοτικών ενισχύσεων χωρίς παρακρατήσεις και την ικανοποίηση μιας σειράς άλλων ζωτικής σημασίας αιτημάτων.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Β. Κατής, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, τόνισε ότι είναι μονόδρομος για τους κτηνοτρόφους ο αγώνας σύγκρουσης με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που τους ξεκληρίζει, αναφέροντας ότι στη Θεσσαλία, τις δύο τελευταίες δεκαετίες, 2 στα 3 κτηνοτροφικά νοικοκυριά ξεκληρίστηκαν. Ταυτόχρονα, κατήγγειλε ως προσπάθεια εκτόνωσης της οργής και αγανάκτησης των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων τη σημερινή συγκέντρωση που διοργανώνει η νόθα διοίκηση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Λάρισας. Και υπογράμμισε ότι η προοπτική βρίσκεται στο άνοιγμα του δρόμου για μια άλλη πολιτική στον κτηνοτροφικό τομέα υπέρ των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων του λαού και της χώρας, τονίζοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό είναι η ανάπτυξη κοινού αγώνα γενικότερα, της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα.

Στην αναγκαιότητα οργάνωσης και έντασης της πάλης, αναφέρθηκε στην ομιλία του και οι Χρ. Λίτσας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και κτηνοτρόφοι του Νομού Πιερίας, εκ μέρους των οποίων χαιρετισμό απηύθυναν οι Γ. Σκούφας και Β. Καρφής.

Μιλώντας, στη συγκέντρωση ο Β. Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής της ΠΑΣΥ και εκπρόσωπος των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, τόνισε ότι τα αιτήματα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, τα οποία και προβλήθηκαν στις πρόσφατες μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις είναι δίκαια. «Η ΚΑΠ - υπογράμμισε - όσο χτυπάει τους αγρότες, άλλο τόσο χτυπάει και τους κτηνοτρόφους και μάλιστα, πιο αποτελεσματικά, γιατί τους ξεκληρίζει με γρηγορότερους ρυθμούς. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να λυθούν τα προβλήματα και των αγροτών και των κτηνοτρόφων, γιατί είναι κοινά. Η προσπάθεια που γίνεται να μας βάλουν σε αντιπαράθεση, κτηνοτρόφους με αγρότες, ή αγροτοκτηνοτρόφους με τους εργαζόμενους, είναι για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και όχι τα δικά μας, που είναι κοινά».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Τ. Τσιόγκα, στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης των εργαζομένων στον αγώνα των κτηνοτρόφων. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή τους το ΕΚΛ «ο αγώνας των κτηνοτρόφων είναι αγώνας με ιδιαίτερη σημασία για τους εργαζόμενους και για το λαό συνολικότερα. Η επιβίωση των κτηνοτρόφων και πολύ περισσότερο η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στη χώρα μας συνδέεται άρρηκτα με την ανάγκη για εξασφάλιση αυτάρκειας στη διατροφή του πληθυσμού της χώρας, την ανάγκη για υγιεινά, ποιοτικά και φτηνά ζωοκομικά προϊόντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ