Πέμπτη 9 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αιματηρή λιτότητα για ... την έξοδο από την κρίση

Στην κοινή γραμμή πλουτοκρατίας - κυβέρνησης, κινούνται οι εκτιμήσεις - προτάσεις της Τράπεζα Ελλάδας

Την εφαρμογή εκτεταμένων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και σκληρού προγράμματος «δημοσιονομικής εξυγίανσης», τα οποία από κοινού θα εντάσσονται σε ένα ...«αξιόπιστο» μεσοπρόθεσμο σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση, προτείνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος, σε ομιλία που έκανε χτες σε εκδήλωση του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Πρόκειται για θέσεις, οι οποίες ταυτίζονται με τις αντίστοιχες πρόσφατες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, η οποία απαίτησε τη λήψη νέων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων, στο όνομα της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Επί της ουσίας, ΕΕ και Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά και η ίδια η κυβέρνηση, απαιτούν να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι, και από την άποψη αυτή οι πολιτικές τους θέσεις κινούνται στη κατεύθυνση της κλιμάκωσης της επίθεσης σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος, της περαιτέρω συρρίκνωσης των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ειδικότερα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ζήτησε:

  • Βαθμιαίο, αλλά γρήγορο περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, ώστε να μηδενιστεί το 2012... Απείλησε, μάλιστα, ότι «αν το έλλειμμα εξακολουθήσει και το 2009 να κινείται σε υψηλά επίπεδα, το μήνυμα που θα εκπέμπεται στις διεθνείς αγορές είναι ότι η πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής καθυστερεί. Και οι αγορές θα αντιδράσουν ανάλογα...».
  • Εφαρμογή πλέγματος μεταρρυθμίσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, προκειμένου να τιθασευτεί το δημόσιο χρέος. Για να υπάρξει μάλιστα μείωση του χρέους σε εύλογο χρονικό διάστημα ώστε αυτό να προσεγγίσει το επίπεδο αναφοράς της Συνθήκης του Μάαστριχτ (60%), θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4,5% - 5% του ΑΕΠ...

Η επίτευξη των στόχων αυτών, για τα λαϊκά στρώματα, απλά, σημαίνει αιματηρή λιτότητα για πολλά χρόνια. Από την άλλη, η εφαρμογή ...εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, σημαίνει ανατροπές παντού. Στο Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό, στις εργασιακές σχέσεις, στην Παιδεία, στην Υγεία.

Κατά τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας:

  • Το 2009 θα σημειωθεί μηδενική ανάπτυξη. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε η ελληνική οικονομία θα έχει εισέλθει σε κρίση.
  • Θα ανακοπεί η ανοδική τάση της απασχόλησης, ενώ πιο σημαντική θα είναι η μείωση του μέσου χρόνου εργασίας και επειδή μειώνεται το κανονικό ωράριο εργασίας σε ορισμένες επιχειρήσεις... Προβλέπεται ότι η μείωση του συνολικού αριθμού των απασχολουμένων θα είναι της τάξης του 0,5%, ενώ η μείωση του αριθμού των απασχολούμενων μισθωτών θα είναι της τάξης του 1%.
  • Οι κατηγορίες επιχειρήσεων που βρίσκονται υπό ισχυρότερη πίεση (!) για περιορισμό των θέσεων απασχόλησης, είναι οι κατασκευαστικές, οι μεταποιητικές με εξαγωγικό προσανατολισμό, οι επιχειρήσεις εισαγωγικού εμπορίου, οι τουριστικές και οι χρηματοπιστωτικές.
  • Η πτώση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών σε σταθερές τιμές θα υπερβεί το 2009 το 10%.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μνημόνια διαρκείας, «ρίσκα» και αβεβαιότητες στην ΕΕ (2015-02-28 00:00:00.0)
Μνημόνια διαρκείας, «ρίσκα» και αβεβαιότητες στην ΕΕ (2015-02-28 00:00:00.0)
Ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (2009-04-16 00:00:00.0)
Ο λογαριασμός της κρίσης στους λαούς... (2009-01-21 00:00:00.0)
Περίπου 300.000 λιγότερες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα (1996-07-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ