Πέμπτη 9 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΜΑΡΤΗ
Πέφτει ο δείκτης ακριβαίνουν οι τιμές

Αποκλειστικά στη μείωση των τιμών στα πετρελαιοειδή οφείλεται η μείωση του τιμαρίθμου στο 1,3%

Στο 1,3% περιορίστηκε ο ρυθμός αύξησης του επίσημου πληθωρισμού της χώρας το μήνα Μάρτη, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών στα πετρελαιοειδή. Η σχετική ανακοίνωση, που έκανε χτες η Στατιστική Υπηρεσία, έδωσε την ευκαιρία στους κυβερνώντες να μιλήσουν για πτώση ρεκόρ μετά απο δεκαετίες και άλλα παρόμοια. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι ακόμα και τώρα, που ο επίσημος δείκτης κινείται πτωτικά, με υπερδιπλάσιο ρυθμό κινούνται οι τιμές σε μια σειρά είδη πρώτης ανάγκης και υπηρεσίες που απευθύνονται στα λαϊκά νοικοκυριά.

Η μείωση του ετήσιου ρυθμού αύξησης του επίσημου πληθωρισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οφείλεται αποκλειστικά στις ομάδες στέγαση (-4,1%) και μεταφορές (-3%), λόγω της μεγάλης μείωσης που σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης (-39,1%) και της βενζίνης (-17,8%).

Την ίδια στιγμή, όμως, σημειώθηκαν αυξήσεις:

  • 3,4% στα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά.
  • 3,2% στα αλκοολούχα ποτά και τα τσιγάρα.
  • 3% στα είδη ένδυσης - υπόδησης.
  • 4,7% στις υπηρεσίες εκπαίδευσης.
  • 2,5% στα διαρκή αγαθά - είδη νοικοκυριού.
  • 3,1% στις υπηρεσίες υγείας.
  • 3,9% στα ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια.

Είναι ολοφάνερο ότι, όπως και να «μαγειρέψουν οι αρμόδιοι τα στοιχεία, η μείωση του ρυθμού αύξησης του επίσημου πληθωρισμού στο 1,3% το Μάρτη δεν οφείλεται στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες ελέγχου των τιμών.

Ετσι, μόνον ειρωνικά σχόλια μπορούν να προκαλέσουν οι χτεσινές προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, σύμφωνα με τις οποίες «...περιμένουμε αυτό για το οποίο δεσμεύτηκαν τα Super Markets, δηλαδή για μειώσεις τιμών σε κάποια βασικά είδη διατροφής, οι οποίες να ξεκινήσουν σταδιακά να γίνονται πραγματικότητα και να καταγραφούν στο δείκτη τιμών του Μαΐου»!

Αυτό που προσπαθεί να αποκρύψει ο υπουργός Ανάπτυξης, είναι ότι, παρά τη συρρίκνωση της λαϊκής κατανάλωσης, η οποία κινείται πλέον με αρνητικό πρόσημο, οι εταιρείες, ελέω της κυβέρνησης της ΝΔ και της ...απελευθερωμένης αγοράς, συνεχίζουν την κερδοσκοπική τους πρακτική. Από τη στιγμή κατά την οποία εμπορεύματα και υπηρεσίες πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης συνεχίζουν να αυξάνουν με ρυθμούς 3% - 4% και 5% και οι αυξήσεις αυτές υπολογίζονται πάνω σε μία υψηλή βάση λόγω της μεγάλης ανόδου του πληθωρισμού τα προηγούμενα χρόνια, είναι εμφανές ότι το κύμα ακρίβειας και κερδοσκοπίας, παρά τις ιδιόμορφες σημερινές συνθήκες που διαμορφώνονται από τη διεθνή οικονομική κρίση - περιορισμός παραγωγής και κατανάλωσης - κάθε άλλο παρά έχει κοπάσει.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σε μέσα επίπεδα δωδεκαμήνου από τον περσινό Απρίλη μέχρι το φετινό Μάρτη αυξήθηκε κατά 3,5%, έναντι αύξησης 3,3% που είχε παρουσιαστεί το προηγούμενο δωδεκάμηνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ