Σάββατο 28 Οχτώβρη 2000 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα σαρκοβόρα

Ηλέξη, βέβαια, είναι γνωστή, και όλα τα λεξικά συμφωνούν με τη σημασία της. Και πρώτα πρώτα συμφωνούν στο ότι το επίθετο αυτό μέσα από τη χρήση του, κατέληξε να μετατραπεί σε ουσιαστικό. Ετσι, όταν το χρησιμοποιούμε ως επίθετο, πρέπει να το συνοδέψουμε και με το ουσιαστικό «ζώον» ή «θηρίον». Οταν μιλούμε, επομένως, για ένα «σαρκοβόρο ζώο», έχουμε στο μυαλό μας ένα ζώο που τρώει, και έτσι επιβιώνει, σάρκες. Οταν όμως το χρησιμοποιούμε ως ουσιαστικό, δε χρειάζεται το «ζώον».

Οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν και τη λέξη «σαρκοφάγος», που την ακούμε σήμερα να λέγεται για τις πέτρινες αυτές θήκες που τις χρησιμοποιούσαν για να θάβουν μέσα σ' αυτές τους νεκρούς. Και τις ονόμασαν έτσι, γιατί κατασκευάζονταν από μια πέτρα, πώρινη στη γεωλογική της σύσταση, που είχε τη φυσική ιδιότητα να επισπεύδει την αποσύνθεση των νεκρών. Ετσι τις πέτρες τις έλεγαν «σαρκοφάγες», άρα χρησιμοποιούσαν τη λέξη ως επίθετο και τις ταφικές θήκες, τις έλεγαν απλώς «σαρκοφάγους» χρησιμοποιώντας τη λέξη ως ουσιαστικό. Το ίδιο συμβαίνει και με τη λέξη «σαρκοβόρος», γι' αυτό και σήμερα όταν τη χρησιμοποιούμε δε χρειάζεται να προσθέσουμε και το ουσιαστικό, γιατί καταλαβαίνουμε ότι τη χρησιμοποιούμε για να χαρακτηρίσουμε κάτι ή κάποιον που τρώει «σάρκες». Επειδή όμως όλοι, λίγο ως πολύ, τρώμε σάρκες και μάλιστα κατά τις μεγάλες θρησκευτικές εορτές της ορθοδοξίας, θα μπορούσε χωρίς να κάνει λάθος γραμματικό, να μας χαρακτηρίσει ως «σαρκοβόρα», και την ορθοδοξία ως «σαρκοβόρο».

Το πρόβλημα όμως είναι αν κάθε φορά που χρησιμοποιούμε τη λέξη αυτή, έχουμε στο μυαλό μας τις γνωστές σάρκες των αμνών ή της γαλοπούλας που συνοδεύουν τις θρησκευτικές μας εξάρσεις του Πάσχα και των Χριστουγέννων αντιστοίχως. Οχι, η «σάρκα», στην περίπτωση της χρήσης του γνωστού επιθέτου ή ουσιαστικού, αποκτάει μεταφορικό περιεχόμενο. Σάρκα, δηλαδή, στην περίπτωση αυτή, σημαίνει κάθε τι το κοινωνικώς βρώσιμο που τρώγεται συμβολικά και μάλιστα με την επιθετική όρεξη που διακρίνει τα σαρκοβόρα θηρία. Ετσι, θα μπορούσαμε να πούμε ένα έγκλημα ζηλοτυπίας, είναι μια γευστικότατη «σάρκα», που ανοίγει την όρεξη πολλών. Οι περιπτώσεις της διαπλοκής, επίσης είναι μια «σάρκα» που ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό γίνεται ανάρπαστη από τα τσιγκέλια της δημοσιότητας. Αλλες γευστικές «σάρκες» είναι οι νεκροί των τροχαίων, οι πλημμυροπαθείς που αδειάζουν τα νερά από τα σπίτια τους με τους κουβάδες και καταγγέλλουν αγανακτισμένοι την αδιαφορία των αρμοδίων, οι τυχεροί του τζόκερ, οι ναρκομανείς, οι λαθρομετανάστες. Μια λαχταριστή σάρκα, όπως αποδείχτηκε πριν από λίγες μέρες, ήταν και το «πόθεν έσχες» των βουλευτών. Ολοι περίμεναν στη γωνία του μεγάλου τραπεζιού της δημοσιότητας, για να γευτούν κάτι από αυτή τη «σάρκα». Ποιος είναι ο πιο πλούσιος και ποιος ο πιο φτωχός.

Αποδείχτηκε έτσι ότι έπρεπε να έχεις ένα «πιο», δίπλα στο όνομά σου, για να βγεις στα κανάλια, όποια και αν ήταν η ιστορία σου, όποια και αν ήταν η συμμετοχή σου. Αυτό το σκανδαλιστικό «πιο», μετέτρεπε το βουλευτή σε μια γευστικότατη «σάρκα». Οπως το είδος του θανάτου, το ύψος του λαχείου που κέρδισε, το μέγεθος της διαπλοκής που απολάμβανε, μετατρέπει σε «σάρκα» τον ανώνυμο μέχρι εκείνη τη στιγμή πολίτη, όπως μετέτρεψαν σε «σάρκα» τους εξ ορισμού παρανομούντες εφοπλιστές οι 80 πνιγμένοι του «Σαμίνα». Και όπως θα μετατρέπονται μονίμως σε γευστικότατη «σάρκα» όλα τα μικρά και τα επουσιώδη, τα μεγάλα και τα σημαντικά, αρκεί να ανοίγουν την όρεξη των «σαρκοβόρων» που μπορεί να κατασπαράζουν όποια «σάρκα» βρεθεί μπροστά τους, έχουν όμως τη διατροφική ιδιορρυθμία να μη φτάνουν μέχρι το κόκαλο και να μη νοστιμεύονται το «μεδούλι» που βρίσκεται μέσα σ' αυτά. Και το «μεδούλι» στην περίπτωσή μας είναι οι αιτίες των μικρών και των μεγάλων, των ανούσιων και των ουσιαστικών. Θα αναρωτηθείτε, βέβαια, ποια είναι τα «σαρκοβόρα» αυτά με μια τόσο περίεργη διατροφική ιδιορρυθμία. Μα τα ΜΜΕ ασφαλώς, που δεν εννοούν να φτάσουν μέχρι το μεδούλι. Περιορίζονται στις «σάρκες». Γιατί αυτές, και πιο εύκολα τρώγονται και, δε δημιουργούν πρόβλημα στην πέψη!


Του Γ. Χ. ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ