Τρίτη 12 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Και ο πάπας ... στη γύρα

Επιμένει να μην υιοθετεί τη λύση των δύο κρατών ο Νετανιάχου

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΚΑΪΡΟ.--

Με προσκύνημα στο μνημείο του Ολοκαυτώματος άρχισε την πενθήμερη πρώτη επίσκεψή του στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη ο πάπας Βενέδικτος ο 16ος. Τόνισε ότι «δεν πρέπει ποτέ κανείς να ξεχάσει τα θύματα αυτά» και χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτο τον αντισημιτισμό».

Ο πάπας προσπάθησε έτσι να κατευνάσει την ένταση με το Ισραήλ, που προκλήθηκε από την πρόθεση του Βατικανού να αγιοποιήσει τον πάπα Πίο 12ο, κατά τη θητεία του οποίου έλαβε χώρα το Ολοκαύτωμα. Το Ισραήλ, και όχι μόνο, υποστηρίζει ότι τότε το Βατικανό «έκανε τα στραβά μάτια» στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο πάπας Βενέδικτος θα συναντήσει τον Πρόεδρο Πέρες, τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, τον υπουργό Εξωτερικών Λίμπερμαν, τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς, αλλά και εκπροσώπους όλων των θρησκειών και θα επισκεφτεί προσφυγικούς καταυλισμούς.

Επιμένει ασαφώς

Σε επανάληψη, σύντομα, των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων δήλωσε ότι ελπίζει οΙσραηλινός πρωθυπουργός, μετά από συνάντησή του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο στο Σαρμ ελ Σέικ. Εντούτοις, ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι προτεραιότητά του είναι η ενίσχυση της παλαιστινιακής οικονομίας, η επίτευξη ασφάλειας και απέφυγε να αναφερθεί στην προοπτική παλαιστινιακής ανεξαρτησίας.

Ο Μουμπάρακ, από την άλλη, δήλωσε ότι περιμένει από την ισραηλινή κυβέρνηση «δραστηριοποίηση στη βάση των δύο κρατών, με στόχο μια βιώσιμη ειρήνη». Στην αναγκαιότητα «άμεσης αναθέρμανσης των συζητήσεων» και «σαφούς προσανατολισμού της ειρηνευτικής διαδικασίας», αναφέρθηκε ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα, σε συνέντευξή του στους «Νιου Γιορκ Τάιμς», προειδοποιώντας ότι «περαιτέρω καθυστερήσεις» θα καταλήξουν σε νέο ξέσπασμα βίας εντός των επομένων μηνών. Ο Αμπντάλα βρέθηκε, χθες, στη Δαμασκό να συζητήσει την προοπτική κοινής αραβικής / μουσουλμανικής στάσης έναντι του Ισραήλ, θέση που φέρεται να προωθεί και η Ουάσιγκτον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ