Σάββατο 25 Δεκέμβρη 1999 - Κυριακή 26 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Αγιος Βασίλης θα φέρει ... ό,τι λένε οι διαφημίσεις

Μεγάλη μερίδα του αγοραστικού κοινού επιλέγει τα μικρά, παραδοσιακά «παιχνιδάκια» για τις αγορές του
Μεγάλη μερίδα του αγοραστικού κοινού επιλέγει τα μικρά, παραδοσιακά «παιχνιδάκια» για τις αγορές του
Στολισμένο χριστουγεννιάτικα, σε μια γωνιά της Στοάς Φέξη στο κέντρο της Αθήνας βρίσκεται το κατάστημα παιχνιδιών του Στέφανου Δενέγρη. Μικρότερο από τα γνωστά πολυκαταστήματα, πιο παραδοσιακό, λειτουργεί από το 1955.

Οπως λέει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, η κίνηση είναι αυξημένη λόγω των γιορτών, αλλά ο ανταγωνισμός με τα πολυκαταστήματα, έχει ρίξει τα κέρδη των μικρότερων, παραδοσιακών μαγαζιών, τα οποία χρησιμοποιούν άλλα όπλα για να «τραβήξουν» κόσμο. «Και προσφορές πολλές βάζουμε και παζάρια κάνουμε, είναι λογικό με την οικονομική κρίση που μαστίζει τον κόσμο», λέει ο Σ. Δενέγρης.

Οσον αφορά τις τιμές των παιχνιδιών, αυτές είναι αρκετά τσουχτερές καθώς το πιο απλό δωράκι κοστίζει τουλάχιστον 5.000 δραχμές. «Ιδιαίτερα οι τιμές των διαφημιζόμενων παιχνιδιών είναι πολύ υψηλές. Είναι έως και 50% πιο ψηλές από αυτές των μη διαφημιζόμενων», θα πει στη συνέχεια. Ωστόσο, παρά το υψηλό κόστος των διαφημιζόμενων παιχνιδιών, αυτά κάνουν τις μεγαλύτερες πωλήσεις καθώς είναι αυτά που προτιμούν περισσότερο τα παιδιά. «Σαν πωλητής θα ήθελα να προτείνω παιχνίδια δημιουργικά, που αναπτύσσουν τη φαντασία των παιδιών, αλλά μας έχουν αφοπλίσει. Δεν μπορούμε να προωθήσουμε το παιχνίδι σκέψεων, όταν παιδιά και γονείς κατακλύζονται από τις διαφημίσεις φανταχτερών παιχνιδιών», επισημαίνει ο Σ. Δενέγρης. «Ωστόσο, οι πελάτες στα μικρά μαγαζιά σαν το δικό μου, αυτοί που αναζητούν την "καλημέρα", την επαφή με τον καταστηματάρχη, έχουν και μια άλλη αντίληψη για το δώρο. Προτιμούν τα ομαδικά παιχνίδια, τα παιχνίδια σκέψης», τονίζει στη συνέχεια.

Την ώρα που γίνεται η συνομιλία με τον ιδιοκτήτη η Εύα Παπαδάκη βρίσκεται στο ταμείο του καταστήματος. Εχει αγοράσει για την κορούλα της ένα από τα διαφημιζόμενα στην τηλεόραση παιχνίδια, μινιατούρα ενός σπιτιού. Η κορούλα της μπορεί να είναι μόλις 6,5 χρονών, αλλά κατάφερε να επιβάλει εκείνη το δώρο που θα λάβει από τον «Αγιο Βασίλη». «Εγώ αν μπορούσα να επιλέξω αυτό που ήθελα θα έπαιρνα στην κόρη μου μια "Κρεμάλα" - παιχνίδι σκέψης - ή μια απλή κούκλα», λέει η Ε. Παπαδάκη. Στην ίδια θέση έχει βρεθεί και η Πόπη Μαρίνου, η οποία έχει βγει στα μαγαζιά για να αγοράσει δώρα για τα εγγονάκια της, ηλικίας 5 και 12 ετών. Για τη μικρή εγγονούλα της έχει αγοράσει μια κούκλα, «πρωταγωνίστρια» πολυδιαφημισμένης ταινίας κινουμένων σχεδίων. «Της την πήρα και ας μη μου αρέσει καθόλου. Είναι και πιο τσουχτερή και δεν είναι και τίποτα το σπουδαίο. Εμένα άλλο είναι το γούστο μου. Θα προτιμούσα παιχνίδια ομαδικά, που χρειάζονται σκέψη, που βοηθάνε τα παιδιά», λέει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ