Σάββατο 25 Δεκέμβρη 1999 - Κυριακή 26 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εμποροϋπάλληλοι
Γιορτινός «γολγοθάς»

Σημαντικά τα προβλήματα των εργαζομένων στο εμπόριο, οξύνονται τη γιορταστική περίοδο

Μέρες γιορτών, κι όμως υπάρχουν κάποιοι εργαζόμενοι που τις βιώνουν εντελώς διαφορετικά από άλλους, αφού καλούνται κάθε χρόνο να πληρώσουν τη «νύφη» αυτών των ημερών. Οι εμποροϋπάλληλοι , φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, είναι αυτοί που δουλεύουν από το πρωί ως το βράδυ, χωρίς διακοπή, στο όνομα του παραπανήσιου κέρδους, που προσδοκάται αυτές τις μέρες. Οι γιορτές μπορεί να διαρκούν είκοσι μέρες, τα προβλήματα όμως των εργαζομένων στο χώρο του εμπορίου διαρκούν πολύ περισσότερο. Η μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο και η ασυδοσία των εργοδοτών, έρχονται να προστεθούν στις αρκετές ώρες, ιδιαίτερα κουραστικής, επιπλέον δουλιάς.

Ανάλογες παραβιάσεις κατάγγειλε συγκεκριμένα ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, την περασμένη βδομάδα, για τις επιχειρήσεις «Φωκάς», «Ατλάντικ» (Σούπερ Μάρκετ), «Υβόννη» και άλλες. Στα καταστήματα αυτά έχει καταστρατηγηθεί κάθε έννοια ωραρίου εργασίας, με συνέπεια οι εργαζόμενοι να δουλεύουν μέχρι και τις 10 το βράδυ. Μάλιστα, εκείνοι που διαμαρτύρονται, απειλούνται και με απόλυση!

Πολυεθνικές και κυβέρνηση έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωση της άθλιας κατάστασης των εργαζομένων στο εμπόριο και στην περαιτέρω επιδείνωσή της. Οι πρώτες, που έχουν γεμίσει την Αθήνα και τα προάστια με υποκαταστήματα, έχουν πετύχει μέχρι σ' ένα βαθμό την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας, ενώ μέρα με τη μέρα θέλουν τις εργασιακές σχέσεις, όλο και πιο «ευέλικτες». Γι' αυτό και επιδιώκουν με οποιοδήποτε μέσο την κατάργηση κάθε περιορισμού τους, κάθε εργασιακού δικαιώματος, κάθε προστατευτικού πλαισίου που να λειτουργεί ανασταλτικά, κατά τη γνώμη τους, στην αύξηση των υπερκερδών τους.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση κάνει με κάθε τρόπο «πλάτες» στις πολυεθνικές του χώρου, διευρύνοντας σημαντικά το ωράριο λειτουργίας, αλλά και μη ελέγχοντας τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Παραβιάσεις, που, ειδικά για το ωράριο εργασίας των εμποροϋπαλλήλων, συνδέονται άμεσα με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Αυτές τις μέρες ειδικότερα, δεν ξενίζουν οι εικόνες υπαλλήλων που φτιάχνουν βιτρίνες σε κεντρικά εμπορικά καταστήματα, σε προχωρημένες βραδινές ώρες ή και στις αργίες.

Παράλληλα, οι μορφές απασχόλησης γίνονται όλο και πιο «ελαστικές» κάτω από την πίεση των εργοδοτών και με συγκεκριμένα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, η οποία δεν έχει κρύψει ότι στοχεύει σε σημαντική αύξηση του ποσοστού της μερικής απασχόλησης και ωράρια εργασίας που θα προσαρμόζονται εύκολα στις ανάγκες των εργοδοτών. Χαρακτηριστικό είναι, ότι το 40% με 60% των εμποροϋπαλλήλων (αρκετοί απασχολούνται περιστασιακά στις γιορτές) εργάζονται ως ωρομίσθιοι! Πρακτικά, οι εργαζόμενοι αυτοί δεν ξέρουν από πριν ούτε πόσες ώρες θα εργαστούν την κάθε μέρα, ούτε ποιες θα είναι οι αποδοχές τους από μήνα σε μήνα!

«Θα δώσουμε τη μάχη»

Απέναντι στις συνέπειες της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής και την πραγματικότητα των εργοδοτικών αυθαιρεσιών, βρίσκεται ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, που μέχρι σήμερα έχει δώσει αλλεπάλληλες μάχες μαζί με τους εργαζόμενους του κλάδου, για να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, διεκδικεί την κατάργηση του ωρομισθίου και της μερικής απασχόλησης, τη νομοθετική κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής, το συγκεκριμένο άνοιγμα - κλείσιμο των καταστημάτων (να είναι κλειστά τα απογεύματα της Δευτέρας - Τετάρτης και του Σαββάτου το αργότερο μέχρι τις 4μμ), καθώς και 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο με βελτίωση αποδοχών και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Οπως τόνισε στο «Ρ», ο πρόεδρος του Συλλόγου Πέτρος Βαμβακάς, «τα τελευταία δέκα χρόνια με την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, η ζωή των εργαζομένων, σε όλα τα επίπεδα έχει επιδεινωθεί. Οι περισσότεροι είναι υποαπασχολούμενοι, ωρομίσθιοι, ενώ έχουμε μια μείωση των μισθών κατά το ήμισυ», τονίζει ο συνδικαλιστής. Το αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι η ζωή των εμποροϋπαλλήλων να γίνεται μέρα με τη μέρα και πιο δύσκολη. Μισθοί πείνας, εργασιακές σχέσεις «λάστιχο», ενώ οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ρυθμίσουν την ίδια τη ζωή τους, σε τέτοιο σημείο, ώστε να μην μπορούν να κάνουν ακόμα και παιδιά...

Οπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του σωματείου, σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση της άσχημης αυτής κατάστασης, έχει παίξει και η στάση που κράτησαν ορισμένες παρατάξεις. «Πρόκειται για την ΠΑΣΚΕ, τη ΔΑΚΕ και την Αυτόνομη Παρέμβαση, όπου σε αντίθεση με την ΕΣΑΚ, εκείνοι μιλούσαν για "ρεαλισμό" των εξελίξεων, που θα εξυπηρετήσει τους εμποροϋπαλλήλους και τις γυναίκες ειδικά, όταν εμείς τονίζαμε ότι όλες αυτές οι αλλαγές θα ήταν καταστροφικές για τους εργαζόμενους. Μόνο η ΕΣΑΚ αντιπαρατέθηκε στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Και τώρα έρχεται να αντιπροτείνει ότι ο μόνος δρόμος είναι η ανατροπή της άθλιας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. Αλλα περιθώρια δεν υπάρχουν για τους εργαζόμενους, πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να ανατρέψουν αυτές τις ηγεσίες», υπογραμμίζει ο Π. Βαμβακάς.

«Οι εμποροϋπάλληλοι έδωσαν μάχες το τελευταίο διάστημα ενάντια στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και του απελευθερωμένου ωραρίου. Μέσα από τις μάχες είχαμε νίκες, για αυτό και πρέπει όλοι οργανωμένα να αντιπαλέψουμε την πολιτική αυτή. Οι εμποροϋπάλληλοι της Αθήνας θα δώσουν τη μάχη και στις γιορτές, ενάντια στις οποιεσδήποτε παραβιάσεις που θα γίνουν και φυσικά ο αγώνας θα συνεχιστεί μετά τις γιορτές, όπου θα δώσουμε τη μεγάλη μάχη, όσον αφορά τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τον κλάδο», καταλήγει ο πρόεδρος του συλλόγου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης για χιλιάδες εργαζόμενους το εορταστικό ωράριο (2021-12-17 00:00:00.0)
Απομονώστε τους! (2005-01-19 00:00:00.0)
Αποφασισμένοι να σταθούν αγωνιστικά (2005-01-16 00:00:00.0)
Εργασιακή «ζούγκλα» (2005-01-16 00:00:00.0)
Καταστρατηγήσεις με πρόσχημα εκπτώσεις και γιορτές (2003-08-15 00:00:00.0)
Να πλατύνει το μέτωπο αντίστασης (1997-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ