Τετάρτη 19 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απομονώστε τους!

Την ίδια στιγμή που ετοιμάζεται σαρωτική επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, μέσα από την προσπάθεια παραπέρα απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και κατ' επέκταση ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος - δηλαδή οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ, βγήκε να ζητωκραυγάσει ότι το υφιστάμενο απελευθερωμένο και απάνθρωπο ωράριο λειτουργίας ικανοποιεί τους εργαζόμενους, τους εργοδότες και το καταναλωτικό κοινό!

Και πώς να μην το έκαναν άλλωστε αφού αυτές οι παρατάξεις συμφώνησαν στο έγκλημα, βάζοντας φαρδιά - πλατιά την υπογραφή τους στην υπουργική απόφαση του 1997 η οποία και καθόρισε το σημερινό ωράριο. Πούλησαν στην κυριολεξία τους εργαζόμενους του κλάδου που για πάνω από έξι μήνες το 1997 έδιναν μάχη για να μην περάσει η απελευθέρωση, για ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς. Καταδίκασαν όλα αυτά τα χρόνια τους εργαζόμενους στη μερική απασχόληση, στο ωρομίσθιο, στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στους μισθούς πείνας, στην εξαντλητική δουλιά, κλπ. Ομως για αυτήν την κατάσταση δε βγάζουν άχνα.

Ετσι έκαναν και προχτές στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Οχι μόνο αρνήθηκαν να πουν όχι στα απάνθρωπα ωράρια και ταυτόχρονα να βάλουν ζήτημα κατάργησης των αντεργατικών νόμων και διεκδίκησης εκείνων των αιτημάτων που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, αλλά αποφάσισαν να καλέσουν τα σωματεία της δύναμής τους να υπερασπίσουν το υφιστάμενο ωράριο, ένα ωράριο που είναι ταυτισμένο με τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ας πάνε στον εμποροϋπάλληλο ο οποίος παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ήταν στο πόδι μέχρι τις 9 το βράδυ, ας πάνε στον ωρομίσθιο που δουλεύει όποτε τον φωνάξει ο εργοδότης για ένα κομμάτι ψωμί, ας πάνε στον εμποροϋπάλληλο που αναγκάζεται να δουλεύει ακόμα και Κυριακές, να του πουν ότι πρέπει να είναι ικανοποιημένος με το υφιστάμενο ωράριο λειτουργίας. Να του πουν δηλαδή ότι πρέπει να είναι ικανοποιημένος με το ξεζούμισμά του, την εξάντλησή του, με την εξαθλίωσή του. Δεν τολμούν όμως!

Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν και δεν πρέπει να επιτρέπουν να τους εκπροσωπούν συνδικαλιστές που είναι πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Δεν μπορούν και δεν πρέπει να επιτρέψουν να τους εκπροσωπούν αυτοί που έχουν συναινέσει στα πιο αντιδραστικά - αντεργατικά μέτρα που έχουν περάσει μέχρι σήμερα. Δεν μπορούν και δεν πρέπει να επιτρέψουν να τους εκπροσωπούν αυτοί που διαπραγματεύονται στα τραπέζια των κοινωνικών διαλόγων το πόσο ακόμα θα ξεζουμιστεί ο εργάτης.


Γ.Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ