Τετάρτη 19 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΟΦΤΕΞ» - «ΓΚΟΥΝΤ ΓΙΑΡ»
Ζητάνε και δικαστική δικαίωση

Στον Αρειο Πάγο έχει μετατοπιστεί πλέον το βάρος της, και δικαστικά, δικαίωσης των 420 απολυμένων του εργοστασίου της «Softex» στη Δράμα και των 350 παράνομα απολυμένων της «Good Year» από το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι είχαν προσφύγει δικαστικά εναντίον των εταιριών για τις παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις και το κλείσιμο του εργοστασίων. Στην περίπτωση της «Softex» (έκλεισε το 2002) οι εργαζόμενοι δικαιώθηκαν τόσο πρωτόδικα όσο και στο Εφετείο και εναντίον της απόφασης προσέφυγε η επιχείρηση. Στην περίπτωση της «Good Year» (έκλεισε το 1996), οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που προσέφυγαν στον Αρειο Πάγο διεκδικώντας μισθούς υπερημερίας. Και οι δύο υποθέσεις συζητούνται αύριο Πέμπτη 20 Γενάρη, στην Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου.

Οι εργαζόμενοι της «Softex» διεκδικούν την επαναλειτουργία του εργοστασίου το οποίο αποτελούσε το βασικό μοχλό ανάπτυξης του νομού και έδινε εργασία σε χιλιάδες ακόμη εργαζόμενους που εμπλέκονταν στον κύκλο: πρώτη ύλη, παραγωγή, επεξεργασία και διακίνηση του χαρτιού. Στο μεταξύ, σήμερα στις 10 το πρωί, οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών, διεκδικώντας από την κυβέρνηση να εντάξει στα προγράμματα επανειδίκευσης, που έχουν μπει σε εφαρμογή για τους 310 απολυμένους, και τους υπόλοιπους 90 συναδέλφους τους οι οποίοι ακόμη παραμένουν χωρίς δουλιά και κανένα εισόδημα.

Οι απολυμένοι της «Good Year» παράλληλα με το δικαστικό αγώνα για τους μισθούς υπερημερίας, συνεχίζουν την πάλη για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων. Επειδή οι περισσότεροι από αυτούς έχουν μέχρι και 8.000 ένσημα βαρέα, αλλά τα τελευταία χρόνια όσοι από αυτούς βρήκαν δουλιά δεν απασχολούνται σε αντίστοιχες εργασίες, διεκδικούν ο υπολογισμός της σύνταξής τους να γίνει με βάση τα τελευταία 5 χρόνια στην «Good Year».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ