Πέμπτη 4 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Ενα βήμα πριν τη χρεοκοπία βρίσκεται η πολιτεία της Καλιφόρνιας, σύμφωνα με τον κυβερνήτη, Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, καθώς το έλλειμμα ξεπερνά τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια και τα διαθέσιμα σε ρευστό περιορίζονται ραγδαία. Ο κυβερνήτης εξήγγειλε μεγάλες περικοπές στη χρηματοδότηση της δημόσιας Παιδείας και προγραμμάτων Πρόνοιας και Υγείας, απολύσεις πολιτειακών υπαλλήλων και περικοπές μισθών.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Πράσινο φως για την κρατικοποίηση της «Ηypo Real Estate» έδωσε η συνέλευση των μετόχων της τράπεζας που κατέρρευσε. Είναι η πρώτη κρατικοποίηση τράπεζας μεταπολεμικά στη Γερμανία και με την αύξηση του κεφαλαίου της το δημόσιο αποκτά τον έλεγχο του 90% της τράπεζας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Κυβερνητική υπηρεσία των ΗΠΑ δημοσιοποίησε κατά λάθος έκθεση 266 σελίδων, διαβαθμισμένη ως «εμπιστευτική», η οποία περιέχει πληροφορίες για τα πυρηνικά εργοστάσια και προγράμματα για ειρηνική χρήση στη χώρα. Την αποκάλυψη του περίεργου γεγονότος έκαναν οι «New York Times» στη δικτυακή έκδοσή τους.

ΟΤΑΒΑ.-- Καναδοί ανώτεροι αξιωματούχοι ξέχασαν σε στούντιο τηλεοπτικού σταθμού εμπιστευτικά έγγραφα που αφορούν στα πυρηνικά της χώρας και φέρουν μάλιστα τη διαβάθμιση «απόρρητο». Σύμφωνα με το δίκτυο CTV δεν έκαναν τίποτα για να τα ανακτήσουν επί μια βδομάδα!

ΜΟΣΧΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- «Το Ισραήλ δεν προτίθεται να πλήξει στρατιωτικά το Ιράν, γιατί το πρόβλημα αφορά τους πάντες και δε θα λύσει το Ισραήλ το ζήτημα για όλους», δήλωσε ο ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, αλλάζοντας τόνο σε σχέση με παλιότερες σχετικές δηλώσεις του. Την ίδια ώρα, ο Ιρανός Πρόεδρος, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, χαρακτήριζε «απάτη» το Ολοκαύτωμα, συγκεντρώνοντας, για άλλη μια φορά, τα «πυρά» των πολιτικών του αντιπάλων που τον κατηγορούν ότι βλάπτει το Ιράν με τα σχόλιά του.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Νέες σφοδρές μάχες μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ισλαμιστών ενόπλων σημειώθηκαν και χτες στην πρωτεύουσα της Σομαλίας. Ο πρώτος απολογισμός αναφέρει τουλάχιστον 12 νεκρούς (οι περισσότεροι άμαχοι), δεκάδες τραυματίες και χιλιάδες νέους πρόσφυγες.

ΚΙΣΙΝΑΟΥ.-- Στη διάλυση του Κοινοβουλίου και στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών οδεύει η Μολδαβία καθώς για δεύτερη φορά χτες οι βουλευτές δεν κατάφεραν να εκλέξουν Πρόεδρο της χώρας μιας και η υποψήφια του κυβερνώντος Κόμματος των Κομμουνιστών της Μολδαβίας, Ζινάιντα Γκρετσεάνι, έλαβε την υποστήριξη 60 βουλευτών, ενώ για την εκλογή της απαιτούνται 61.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ