Σάββατο 20 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΑΜΑΣΑ»
Ομηροι της εργοδοτικής κερδοσκοπίας

Σε συντονισμό όλων όσοι δουλεύουν στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου καλούν οι εργαζόμενοι

Δε σκύβουν το κεφάλι στις αντεργατικές μεθοδεύσεις οι εργάτες (φωτ.: από την προχτεσινή κινητοποίηση)

Motion Team

Δε σκύβουν το κεφάλι στις αντεργατικές μεθοδεύσεις οι εργάτες (φωτ.: από την προχτεσινή κινητοποίηση)
Κόντρα στις απειλές και την τρομοκρατία της εργοδοσίας, στις παράνομες διαθεσιμότητες που ανακοίνωσε, οι εργαζόμενοι της Βιομηχανίας κατεψυγμένων ψαριών «ΑΜΑΣΑ» στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα 2 μηνών. Ταυτόχρονα, με βάρδιες περιφρουρούν το εργοστάσιο εμποδίζοντας την εργοδοσία να το αδειάσει, μεταφέροντας εμπορεύματα και μηχανήματα. Στο πλευρό τους βρίσκονται καθημερινά συνδικαλιστές και εργαζόμενοι άλλων κλάδων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της «ΑΜΑΣΑ», η επιχείρηση δεν πληρώνει γιατί έτσι θέλει. Ολους τους προηγούμενους μήνες, η επιχείρηση συστηματικά και σχεδιασμένα μείωνε την παραγωγή με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του προσωπικού να υποαπασχολείται. Παραγγελίες πελατών δεν εκτελούνταν, γιατί απλά δεν ήθελε η επιχείρηση. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι και τον Ιούνη, αδειάζει συστηματικά τις αποθήκες - ψυγεία στο εργοστάσιο της Σίνδου. Εχει μεταφέρει συνολικά πάνω από 1.000 τόνους εμπορευμάτων σε αποθήκες στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και στην Αθήνα. Σκοπός των εργοδοτών (αδελφοί Λιανοί) ήταν να αδειάσουν το εργοστάσιο, για να μπορούν ελεύθερα να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους και τρίτους και να πουλούν τα εμπορεύματα με παράνομο κέρδος.

Τα κέρδη της «ΑΜΑΣΑ» για πολλά χρόνια ήταν μεγάλα, ενώ ταυτόχρονα στηρίχθηκε με δάνεια από τις τράπεζες και με κοινοτικές και εθνικές επιδοτήσεις όπως π.χ. με 2,8 εκ. Ευρώ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το 2003 - 2004. Ωστόσο, συνέχιζε και συνεχίζει να μην πληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους αλλά και απέναντι σε τρίτους (ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, κλπ.). Με λίγα λόγια, η επιχείρηση δεν πληρώνει «γιατί έτσι θέλουν» τα αφεντικά, ώστε να αρπάξουν ό,τι περισσότερο προλάβουν.

Προχτές, οι εργαζόμενοι έκαναν εξόρμηση στα εργοστάσια της γύρω περιοχής, ζητώντας συμπαράσταση και καλώντας σε συντονισμό του αγώνα. «Ολοι οι εργάτες σε όλες τις επιχειρήσεις αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα. Ολοι φοβούνται ότι "έρχεται η ώρα τους". Πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι οι επιχειρηματίες θα κλείσουν τις επιχειρήσεις για να τις μεταφέρουν σε άλλες χώρες. Πολλοί είναι οι απλήρωτοι για μήνες συνάδελφοι. Πολλοί είναι οι απολυμένοι και πολλοί περισσότεροι αυτοί που φοβούμενοι την απόλυση σιωπούν όταν παραβιάζονται τα δικαιώματά τους. Πολλοί σιωπούν μπροστά στα εργατικά ατυχήματα για να μη χάσουν τη δουλειά τους. Πολλοί είναι σε διαθεσιμότητα, πολλοί εκβιάζονται να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες, να δεχθούν να δουλεύουν 4 αντί για 5 μέρες με μείωση του μισθού», σημειώνουν στην ανακοίνωση που μοίρασαν, τονίζοντας: «Ο αγώνας μας και η αλληλεγγύη μεταξύ μας είναι το μεγάλο μας όπλο. Οι εργοδότες και όσοι τους στηρίζουν (κρατικές υπηρεσίες, κυβερνήσεις και κόμματα, αλλά ακόμα και «συνδικαλιστές») δεν είναι ανίκητοι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ