Σάββατο 27 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αυτά έχει ο καπιταλισμός...

...διαμηνύουν στους 140 απολυμένους, τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Αδιαφορία από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ.

Αποψη από παλαιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων της «Ραπτέξ», στο υπουργείο Απασχόλησης
Αποψη από παλαιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων της «Ραπτέξ», στο υπουργείο Απασχόλησης
Για πέμπτη συνεχή βδομάδα οι απολυμένοι εργαζόμενοι τριών επιχειρήσεων της Λάρισας στον χώρο του Ιματισμού - της «Ραπτέξ» και της «Τέγος» που έκλεισαν και της «Γκρουπ Φάσιον» που υπολειτουργεί - βρίσκονται σε αγωνιστική κινητοποίηση.

Καθημερινά πραγματοποιούν κατάληψη στα γραφεία του ΟΑΕΔ κι ετοιμάζονται να κλιμακώσουν την πάλη τους. Την ερχόμενη βδομάδα διοργανώνουν ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων φορέων της περιοχής, καλώντας τους να εκφράσουν, έμπρακτα, την συμπαράσταση στον αγώνα τους.

Οι 140 και πλέον απολυμένοι των τριών επιχειρήσεων - στην συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες - αγωνίζονται και φωνάζουν για το δίκιο τους. «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω»!

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

  • Εκτακτο βοήθημα 2.000 ευρώ στον καθένα.
  • Υπαλληλική αποζημίωση για όλους.
  • Επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού, χωρίς προϋποθέσεις και περιορισμούς.
  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος και καθ' όλη τη διάρκειά του να δικαιούνται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Οσοι έχουν συμπληρώσει το 45ο έτος της ηλικίας, παραμένουν άνεργοι επί δυο χρόνια και έχουν συμπληρώσει 4.050 μέρες ασφάλισης, να δικαιούνται πλήρη κύρια και επικουρική σύνταξη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως είναι φυσικό αδιαφορεί πλήρως για τους απολυμένους και είναι χαρακτηριστικό ότι οι ηγεσίες του υπουργείου Απασχόλησης και του ΟΑΕΔ, αρνούνται ακόμα και να συζητήσουν μαζί τους. Οι τοπικοί εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος, όταν καλούνται να εξηγήσουν την αδιαφορία τους, δηλώνουν, προκλητικά και κυνικά, «αυτά έχει ο καπιταλισμός».

Το ΠΑΣΟΚ, πιστό κι αυτό στο δόγμα «μην ενοχλείτε τους επιχειρηματίες», ουδόλως ενδιαφέρεται και «περί άλλα τυρβάζει». Ο ΛΑ.Ο.Σ., που δεν τρέφει και τα καλύτερα αισθήματα για τους ανέργους - όπως και για τους μετανάστες και γενικότερα τους φτωχούς και τους αδικημένους - δεν έχει κανένα πρόβλημα αν θα πεινάσουν 140 οικογένειες. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, σιγά που θα ασχοληθεί με τους ανέργους, όταν, μάλιστα, αυτό το διάστημα περνάει «μεγάλες φουρτούνες» και στο δικό του ...καράβι επικρατεί το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

Οι συμβιβασμένες ηγεσίες του εργατικού κινήματος, που ενδιαφέρονται, πρωτίστως, για το πώς θα διασφαλιστεί ο «υγιής ανταγωνισμός και η κερδοφορία των επιχειρήσεων» και γι' αυτά συζητούν με τον ΣΕΒ, «δεν αδειάζουν» να ασχοληθούν με τα προβλήματα των εργαζομένων και των ανέργων. Τα ΜΜΕ δεν ασχολούνται με τόσο «πεζά θέματα» - κάτι γράφτηκε, στην αρχή, στον τοπικό Τύπο, αλλά δεν υπήρξε συνέχεια.

Στο πλευρό των απολυμένων στέκεται το ΚΚΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα... Χτες στην κατάληψη στον ΟΑΕΔ παραβρέθηκε, για μια ακόμα φορά αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, ενώ βουλευτές του Κόμματος μετέφεραν τις διεκδικήσεις τους στη Βουλή. Το ΠΑΜΕ και η ταξική διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας βρίσκονται, καθημερινά, μαζί τους στον αγώνα.

Οι άνεργοι των τριών επιχειρήσεων της Λάρισας αντιλαμβάνονται ότι μόνο με τον αγώνα μπορούν κάτι να κερδίσουν. Και από την πείρα τους μαθαίνουν ότι μοναδικά και σταθερά στηρίγματα στην πάλη τους έχουν το κόμμα της εργατικής τάξης και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ