Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
Μετανάστες το 3% του πληθυσμού της Γης!

ΓΕΝΕΥΗ.-

Η μετανάστευση, παράνομη και νόμιμη, έσπασε όλα τα ρεκόρ, καθώς υπάρχουν περισσότεροι από 150 εκατομμύρια μετανάστες σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση (IOM), ο οποίος έχει την έδρα του στη Γενεύη, 76 χώρες - μέλη, ενώ 46 χώρες συμμετέχουν σε αυτόν ως παρατηρητές.

Συγκεκριμένα, πάνω από 150 εκατομμύρια άνθρωποι - περίπου το 3% του συνολικού πληθυσμού της Γης - ζουν μακριά από τις πατρίδες του για διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου και θεωρούνται μετανάστες, σύμφωνα με την πρώτη περιεκτική έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση, που έδωσε χθες τα στοιχεία στη δημοσιότητα. Το νούμερο αυτό είναι αυξημένο κατά 30 εκατομμύρια, τουλάχιστον συγκρινόμενο με το τελευταίο διαθέσιμο, που ήταν 10 χρόνια πριν.

Οι λόγοι που οδηγούν τα καραβάνια των απελπισμένων στη μετανάστευση, σύμφωνα με τον ΙΟΜ, είναι τρεις βασικοί: Η κατάρρευση των χωρών του υπαρκτού σοσιαλισμού, η «παγκοσμιοποίηση», καθώς και ο πολλαπλασιασμός των εστιών πολέμων και εμφυλίων σε περιφερειακή κλίμακα. Μάλιστα, ο ΙΟΜ τονίζει ότι στα εκατομμύρια αυτά περιλαμβάνονται, όχι μόνον οι άνθρωποι που φεύγουν από τη χώρα τους με τη θέλησή τους, αλλά και εκείνοι που αναγκάζονται, για διάφορους λόγους, να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Αντίθετα, δεν έχουν υπολογιστεί πολλοί λαθρομετανάστες, που δεν είναι δυνατόν να καταμετρηθούν, τονίζει ο οργανισμός στην πρώτη του έκθεση για τη μετανάστευση το 2000. Και προβλέπει ότι είμαστε ακόμη στην αρχή, καθώς αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση μετακίνησης κατά τον αιώνα που διανύουμε. Μετανάστευση θεληματική ή διά της «βίας».

«Ο δυτικός κόσμος: Γη της επαγγελίας»

Οπως αναφέρεται στην έκθεση του οργανισμού, που μάχεται εναντίον της λαθραίας διακίνησης μεταναστών, η Ευρώπη, κάποιες χώρες της Ασίας και η Βόρεια Αμερική είναι οι κύριες χώρες προορισμού, τόσο των νόμιμων, όσο και των παράνομων μεταναστών. Οπως έχουν καταγραφεί, 700.000 ως 2.000.000 γυναίκες και παιδιά διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο από μια χώρα σε άλλη. Από τα 150.000.000 μεταναστών, το 52,5% είναι άντρες και το 47,5% γυναίκες, των οποίων ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία. Η μετανάστευση γυναικών, όχι ως συνοδοί των συζύγων τους ή ως μέλη οικογενειών, είναι μια νέα τάση, όμως οι γυναίκες αυτές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις κακουχίες, στις διακρίσεις και την εκμετάλλευση.

Το 1965, οι ειδικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών εκτιμούσαν πως ο αριθμός των μεταναστών σε όλο τον κόσμο έφτανε τα 75 εκατομμύρια, ενώ 25 χρόνια αργότερα ο αριθμός αυτός είχε σχεδόν διπλασιαστεί, φτάνοντας τα 120.000.000. Η μαζική μετανάστευση αυξάνεται όλο και περισσότερο στην Κίνα -περίπου 400.000 Κινέζοι μεταναστεύουν κάθε χρόνο - ενώ πολλά κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών εξαρθρώθηκαν στην Ευρώπη, σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Δημοκρατία της Τσεχίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα εκείνη που δέχεται κάθε χρόνο τους περισσότερους μετανάστες. Στα τέλη της δεκαετίας του '90, ζούσαν στις ΗΠΑ περισσότεροι από 25 εκατομμύρια μετανάστες. Ακολουθούν η Ινδία, το Πακιστάν, η Γαλλία, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Σαουδική Αραβία, η Αυστραλία, η Βρετανία και το Ιράν.

Τέλος, ο ΙΟΜ, επισημαίνοντας ότι η μετανάστευση έχει σημαντικές επιπτώσεις, τόσο στους ίδιους τους μετανάστες, όσο και στις χώρες προορισμού τους, προτείνει να ληφθούν κάποια μέτρα, μια κοινή παγκόσμια πολιτική που θα πρέπει να ισχύσουν, όπως ακριβώς οι νόμοι που διέπουν το παγκόσμιο εμπόριο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ