Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Προκλητικός ο γγ του ΝΑΤΟ

ΒΙΕΝΝΗ.-

Το οποιοδήποτε ενδεχόμενο μεσοπρόθεσμης επιστροφής των γιουγκοσλαβικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και τη χορήγηση πολεμικών αποζημιώσεων στο Βελιγράδι, απέρριψε χτες ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον.

Το «επιχείρημα» που χρησιμοποίησε ο γγ του ΝΑΤΟ για να απορρίψει την επιστροφή των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο ήταν πως μία τέτοια εξέλιξη «θα δημιουργούσε τεράστιους κινδύνους και προβλήματα ασφάλειας». Το πότε ακριβώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό, το οποίο άλλωστε, έστω και αορίστως, προβλέπεται και από την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, εξαρτάται ουσιαστικά από τις διαθέσεις και τα σχέδια του ΝΑΤΟ. Αλλωστε, ο ίδιος ο Ρόμπερτσον πρόσθεσε πως θα επιτραπεί η επιστροφή των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στην περιοχή «μόνον και όταν αυτό γίνει (και κριθεί) ασφαλές».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων που έκανε ο γγ του ΝΑΤΟ, σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, απέκλεισε και το οιοδήποτε ενδεχόμενο το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο να δώσει πολεμικές αποζημιώσεις στο Βελιγράδι για τα όσα δεινά προκάλεσε με τους βομβαρδισμούς την άνοιξη του '99. Το σαθρό επιχείρημα του Ρόμπερτσον και σ' αυτήν την περίπτωση ήταν πως, τάχα, οι ΝΑΤΟικές επιδρομές κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας ήταν καθ' όλα «νόμιμες και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ