Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Σύνδεση στο Διάστημα

ΜΟΣΧΑ.-

Το διαστημόπλοιο «Σογιούζ -31» συνδέθηκε μ' επιτυχία την Πέμπτη, 2 Νοέμβρη, στο Διάστημα με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), μεταφέροντας στις εγκαταστάσεις της υπό κατασκευή νέας διαστημικής βάσης τους Ρώσους κοσμοναύτες Γιούρι Γκιτζένκο και Σεργκέι Κρικαλιόφ και τον Αμερικανό αστροναύτη Ουίλιαμ Σέπαρντ. Η εκτόξευση έγινε πριν από δυο μέρες από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ του Καζαχστάν. Ο σταθμός θα αποτελέσει για τους επόμενους τέσσερις μήνες την κατοικία τους, στην πρώτη ιστορικής σημασίας αποστολή, με απώτερο στόχο την κατοίκηση του Διαστήματος. Οι εργαζόμενοι και οι επίσημοι επισκέπτες στο Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Πτήσεων στο Κορολιόφ, κοντά στη Μόσχα, υποδέχτηκαν με επευφημίες τις εικόνες από τη σύνδεση του θαλαμίσκου τους με τη θύρα του θαλαμίσκου «Ζβεζντά», που είχε εκτοξευτεί ένα χρόνο πριν και αποτελεί τον προθάλαμο στο σταθμό.

Σε επαφή τους με το Κέντρο οι τρεις κοσμοναύτες ανακοίνωσαν ότι «άνοιξαν την καταπακτή της εισόδου, σύμφωνα με τα προσχεδιασμένα, και πως αρχίζουν την είσοδό τους στο εσωτερικό του σταθμού». «Αρχίζουν τους ελέγχους και ξεκίνησαν την εξομοίωση της πίεσης ανάμεσα στο θαλαμίσκο και το σταθμό. Ευθύς μόλις τελειώσουν τους ελέγχους και ρυθμίσουν το φωτισμό θα τοποθετήσουν την κάμερα και θα στείλουν τις πρώτες εικόνες τους στη Γη», ανακοίνωσε το Κέντρο στο Κορολιόφ. Στο μεταξύ, οι κοσμοναύτες καταπιάστηκαν με την οργάνωση της ζωής του στο θαλαμίσκο «Ζβεζντά», όπου θα περνούν τον περισσότερο χρόνο, θα ξεκουράζονται και θα κάνουν επιστημονικά πειράματα.

Εκτός από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, στη δημιουργία του ISS συνεργάστηκαν άλλες 16 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Βραζιλία, και τα μέλη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος. Οταν θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του, το 2006, ο Διεθνής Σταθμός θα αποτελεί ένα από τα λαμπρότερα αντικείμενα στο νυχτερινό ουρανό, ενώ θα ζυγίζει 418 τόνους και θα έχει ζωτικούς χώρους ίσους με ένα «Τζάμπο 747».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ