Τρίτη 7 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΜΟΛΥΒΔΗ ΒΕΝΖΙΝΗ
Ο ειδικός φόρος εκτίναξε τις τιμές

Η φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε και με την τελευταία αύξηση του ειδικού φόρου στη βενζίνη κατά 6 λεπτά ανά λίτρο, έκανε αισθητές τις συνέπειές της την προηγούμενη βδομάδα. Η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης αυξήθηκε την περασμένη Παρασκευή, 3 του Ιούλη, κατά 3,16% σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα. Από 1,044 ευρώ το λίτρο εκτινάχθηκε στα 1,077 ευρώ το λίτρο.

Το ίδιο το υπουργείο Ανάπτυξης, στην ανακοίνωσή του για τις μετρήσεις και τις τιμές, αναφέρει ότι στις τιμοληψίες του την περασμένη βδομάδα καταγράφτηκε για πρώτη φορά η αύξηση του ειδικού φόρου. Λίγες μέρες νωρίτερα, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης δήλωνε: «Εχεις την εντύπωση, αν παρακολουθείς όσα λέγονται, καμιά φορά, ότι δήθεν είμαστε η χώρα με την ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη. Δε συμβαίνει αυτό. Ακόμα και μετά την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 6 λεπτά, η Ελλάδα παραμένει σταθερά κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης των "27". Ακόμα και μετά την αύξηση του ειδικού φόρου κατά 6 λεπτά, υπάρχουν ορισμένες χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ, που έχουν και σήμερα ακριβότερα τη βενζίνη από εμάς».

Ετσι, σύμφωνα με την κυβέρνηση και περιθώρια... αύξησης υπάρχουν και ευχαριστημένοι πρέπει να είναι οι καταναλωτές. Ωστόσο, έχει αξία να καταγραφεί ότι την ίδια στιγμή που η λιανική τιμή της αμόλυβδης αυξήθηκε κατά 3,16% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση και κατά 4,79% σε σχέση με τον μέσο όρο των 4 τελευταίων βδομάδων: η διεθνής τιμή μειώθηκε κατά 7,14% σε σχέση με τον μέσο όρο των 4 τελευταίων βδομάδων, ενώ με την επιβολή του νέου φόρου η τιμή διυλιστηρίου (ΕΛΠΕ - ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ) αυξήθηκε κατά 4,19% και η αντίστοιχη χοντρική τιμή των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών αυξήθηκε κατά 3,44%.

Είναι δεδομένο ότι κανείς δε χάνει στην αλυσίδα πώλησης, όπως και ότι διεξάγεται ένας σκληρός πόλεμος ανάμεσα στις εταιρείες για την απόσπαση των μεριδίων της λιανικής πώλησης. Οταν το τοπίο ξεκαθαρίσει, ίσως δοθεί η «ευκαιρία» για τιμές ακόμη μεγαλύτερες, ώστε να ξεπεράσουμε και τις «φτωχές» ανατολικές χώρες. Οσο για τις αυξομειώσεις των επίσημων τιμών, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι δεν ...αποδεικνύουν τίποτα. Μόνος χαμένος και διαρκής «αιμοδότης» των υπερκερδών είναι ο καταναλωτής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ