Κυριακή 5 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΕΤΑ
Ο νέος «βρώμικος πόλεμος»

Από τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις

Associated Press

Από τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις
Η κεντρική αγορά της Μαδρίτης μετατρέπεται σε κρανίου τόπο. Θρύψαλα και ερείπια. Ενα πτώμα, δύο, τρία, πολλά πτώματα απομένουν να κείτονται αιμόφυρτα σε κάποιο πεζοδρόμιο, μιας κάποιας ισπανικής πόλης. Ολη η ισπανική επικράτεια σε κατάσταση πολιορκίας, κραυγάζουν όλοι και οι φωτογραφίες, που συνοδεύουν τα γεγονότα, από μία μεγάλη χώρα της Ευρώπης, θυμίζουν Λίβανο, κάνοντας την πολιτισμένη Ευρώπη να ανατριχιάζει με τη «θηριωδία». Ο δράστης, πάντα ένας, δακτυλοδείχνεται αμέσως. Η οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών, ΕΤΑ. Προτού καν οι αστυνομικές αρχές προλάβουν να διεξάγουν τις έρευνες, η ΕΤΑ να αναλάβει την ευθύνη, ο ένοχος έχει διαπομπευτεί και συνήθως, διά της «εικονικής εκτέλεσης», λιθοβολείται από το πλήθος των «αγανακτισμένων Ισπανών πολιτών» σε πολλές πόλεις.Ya Basta.«Φτιάνει πια», ανακράζουν.

Οχι αδίκως, καθώς οι επιθέσεις της ΕΤΑ, τους τρομοκρατούν. Στοχεύουν κατευθείαν στο αίσθημα ανασφάλειας, που έχει καλλιεργηθεί σιγά - σιγά, τεχνηέντως, δεκαετίες τώρα. Εχουν «αρρωστήσει» από τις βόμβες και τις δολοφονίες, από την ανικανότητα «όλων» να βρεθεί κάποια ειρηνική διέξοδος, από την ανικανότητα της αστυνομίας, όπως εμφανιζόταν έως σήμερα, να τους προστατεύσει. Ωστόσο, η ισπανική κυβέρνηση, ως θύμα κατ' αρχήν - καθώς αρκετά από τα θύματα ήταν μέλη και στελέχη κυρίως σε τοπικό επίπεδο του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος - και ως εκτελεστική εξουσία, σε δεύτερο επίπεδο, ακολουθεί από το 1998 μία συνεχώς αυξανόμενη πολύ σκληρή στρατηγική απέναντι στην ΕΤΑ, η οποία βασίζεται αποκλειστικά στον άξονα της απόλυτης πάταξης της τρομοκρατίας, «που δε σέβεται το Σύνταγμα και την ανθρώπινη ζωή», παρά σε μία προσπάθεια πολιτικής επίλυσης σε ένα εσωτερικό πρόβλημα.


Associated Press

Οι αρχές διατείνονται ότι, τόσο η αστυνομία, όσο και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν τη δύναμη, την κατάρτιση, τις πληροφορίες, αλλά κυρίως τη θέληση, για να μπορέσουν να δώσουν ένα οριστικό και τελειωτικό χτύπημα στην ΕΤΑ, αποδυναμώνοντας ή διαλύοντας τις μικρές αυτόνομες ομάδες, που δρουν ανεξάρτητα σε πολλές ισπανικές πόλεις, βγάζοντας τους «μαχητές - τρομοκράτες» έξω από τις κρυψώνες τους και, τελικά, φυλακίζοντάς τους. Στο παρελθόν, μία ανάλογη τακτική και πρακτική είχε αποτύχει παταγωδώς.

Η ρητορική της έμμονης ιδέας

Τι έχει αλλάξει σήμερα και όλοι πια μιλούν για μία πιθανή οριστική εκκαθάριση του τοπίου και απαλλαγή από την τρομοκρατία;

Κατ' αρχήν, εδώ και τρία χρόνια, ισπανικά, αλλά και διεθνή ΜΜΕ, καθώς και οι Ισπανοί πολιτικοί από όλα τα κόμματα, είχαν εξαπολύσει δριμύτατα «κατηγορώ» κατά της ολιγωρίας των ισπανικών δυνάμεων ασφαλείας να απαντήσουν στα τρομοκρατικά χτυπήματα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που στην καθημερινή ειδησεογραφία των ισπανικών εφημερίδων πάντα ετίθετο το ερώτημα: «Πού πάνε τα χρήματα των Ισπανών φορολογουμένων; Σπανίως βλέπουμε κάποιες συλλήψεις μελών της ΕΤΑ, που ευθύνονται για τις επιθέσεις και, φυσικά, ελάχιστοι φυλακίζονται». Χρειάζονται λύσεις, τονίζουν, και πρέπει επιτέλους να τις δώσουμε. Δεν πρέπει να φαντάζουμε παραλυμένοι δημοκράτες, όμηροι στα χέρια τρομοκρατών. Απόλυτη ομοφωνία!


Associated Press

Με τον τρόπο αυτό, κόμματα και ΜΜΕ γίνονται οι εκπρόσωποι Τύπου του δίκαιου αισθήματος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στη Μαδρίτη, η ισπανική κυβέρνηση, αδράζοντας την ευκαιρία, θα προωθήσει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, σχεδόν απολυταρχικά, καθώς πρέπει να ικανοποιήσει, αφ' ενός, το καλλιεργημένο αίσθημα για αποτελεσματικότητα και, αφ' ετέρου, για την προώθηση του στόχου του απόλυτου κοινωνικού ελέγχου. Επομένως, οι συλλήψεις ακόμη και οπαδών ή μελών, όχι της ΕΤΑ, αλλά και πολιτικών κομμάτων, που δεν την καταδικάζουν, θεωρούνται απολύτως θεμιτές και δεν πρόκειται να προκαλέσουν αντιδράσεις.

Ετσι, στα μέσα του Σεπτέμβρη, η κυβέρνηση, ενισχυμένη και με το νέο αντιτρομοκρατικό νόμο που ψηφίστηκε σχεδόν με απόλυτη πλειοψηφία στο ισπανικό Κοινοβούλιο, προχώρησε στην πρώτη ευρύτατη αστυνομική επιχείρηση υπό το βλέμμα και τις προσταγές του γνωστού εισαγγελέα από την υπόθεση Πινοτσέτ, Μπαλτάθαρ Γκαρθόν. Δεκάδες μέλη πολιτικών βασκικών κομμάτων, συνελήφθησαν με την κατηγορία για άμεση σχέση με την ΕΤΑ. Ανάμεσά τους και μέλη του «Εουσκάλ Εριταρόκ», πρώην «Ερι Μπατασούνα», που θεωρείται πολιτικό σκέλος της οργάνωσης ΕΤΑ. Σε ανάλογες κινήσεις προχώρησε και η γαλλική κυβέρνηση, που διεξήγαγε επί γαλλικού εδάφους ανάλογη επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της χώρας των Βάσκων και κυρίως στην πόλη Μπαγιόν, δύο μέρες μετά από την ισπανική επιχείρηση. Ανάμεσα στους συλληφθέντες της γαλλικής αστυνομίας, ήταν και ο φερόμενος ως αρχηγός της ΕΤΑ, Ιγκνάκι Γκαρθία Αρεγκουί, ο οποίος ήταν το Νο 1 στη λίστα των καταζητούμενων της ισπανικής κυβέρνησης, καθώς θεωρείται ο άνθρωπος που έδωσε την εντολή για την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του βασιλιά Χουάν Κάρλος, το 1995.

Ισως δεν πρέπει να ξαφνιάζει κανέναν η απόλυτη συνεργασία των γαλλικών δυνάμεων ασφαλείας, καθώς αναλόγως και κατά τη δεκαετία του '80 η συνεργασία της γαλλικής κυβέρνησης με την ισπανική ήταν απόλυτη και επιτυχής στον πρώτο «βρώμικο πόλεμο» κατά των Βάσκων αυτονομιστών, που είχαν κηρύξει από κοινού οι δύο «σοσιαλιστικές» κυβερνήσεις, με τη δημιουργία των «ταγμάτων θανάτου» GAL.

Πάντως, οι αστυνομικές επιχειρήσεις και οι αθρόες συλλήψεις συνεχίζονται με καταιγιστικό ρυθμό μέχρι τώρα, που, μετά την τελευταία απόπειρα τη Δευτέρα, υπήρξε ένα νέο κύμα συλλήψεων, ενώ για πρώτη φορά η ισπανική αστυνομία κατάφερε να συλλάβει και τους δύο που θεωρεί ως «εκτελεστές».

«Ποινικοποιώντας το αυτονομιστικό κίνημα»

Η κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ μπορεί να καυχιέται πια ότι καταφέρνει να δίνει ουσιαστικά χτυπήματα στην ΕΤΑ, αλλά και να σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της, τα οποία είναι να πάρει ακόμη αυστηρότερα αντιτρομοκρατικά μέτρα και ειδικότερα, όσον αφορά στη διεύρυνση του φάσματος για την εγκληματική δράση, που ονομάζεται «απολογία του εγκλήματος».

Η νομική σφαίρα είναι ο δεύτερος και κρισιμότερος άξονας της στρατηγικής της κυβέρνησης. Είναι ενδεικτικό ότι μέλη και στελέχη του «Εουσκάλ Εριτατόκ» συνελήφθησαν, καθώς εθεάησαν σε εκδήλωση του κόμματος να είναι στο ίδιο βήμα με μασκοφόρους της ΕΤΑ, που ξαφνικά μέσα από το πλήθος εμφανίστηκαν και ανέβηκαν στο βήμα, κρατώντας και σημαία της ΕΤΑ, ενώ το πλήθος χειροκροτούσε.

Υπό τη νέα προτεινόμενη νομοθεσία κατά της τρομοκρατίας, η κυβέρνηση έχει πια το δικαίωμα να προχωρά σε συλλήψεις οποιουδήποτε παρευρισκόμενου, ή οποιουδήποτε κόμματος σε ανάλογα περιστατικά και εκδηλώσεις. Αραγε, η Ισπανία είναι μπροστά σε μία απόλυτα αυταρχική πραγματικότητα, όπου οποιοσδήποτε εκφράζει έστω και άποψη για μία ενδεχόμενη μελλοντική ανεξαρτησία της Βισκαίας, μπορεί να συλλαμβάνεται και να φυλακίζεται ως συνεργάτης της ΕΤΑ και, άρα, «απολογούμενος του εγκλήματος»; Και τι θα γίνει, αν κάποτε η κυβέρνηση κατορθώσει το σκοπό της και διαλύσει την ΕΤΑ; Τότε πού θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος; Ποια θα είναι η επόμενη τρομοκρατική πράξη κάποιου τμήματος, ή του ισπανικού κινήματος;

Ασχέτως, πάντως, με το απώτερο μέλλον - που μπορεί, ίσως, να είναι ήδη εδώ - η κυβέρνηση με την ποινικοποίηση ενός ολόκληρου κινήματος και τη δίωξη μελών κομμάτων, που εκφράζουν τους Βάσκους εθνικιστές, κατορθώνει να βασιλεύει διά του διχασμού. Πολλές βασκικές οργανώσεις, αλλά και κόμματα προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από οτιδήποτε εκφράζει την ΕΤΑ, έστω και δι' αποστάσεως, προκειμένου να αποφύγουν κινδύνους, όπως διώξεις και φυλακίσεις. Την ίδια στιγμή, αφήνουν χώρο για τα ισπανικά κόμματα να αλώσουν την εκλογική βάση.

Ετσι, στο άμεσο μέλλον, ενδεχόμενος στόχος - ίσως - για επίτευξη είναι η απόλυτη ένταξή της στη «δημοκρατική Ισπανία» δίχως σύνορα και διαφοροποιήσεις και, κυρίως, χωρίς «ταραχοποιούς», που, έστω λανθασμένα, προσπαθούν να έχουν το δικό τους κομμάτι σε έναν ελεύθερο και ανεξάρτητο ουρανό. Ισως είναι πια η ώρα να γίνει πραγματικότητα το όνειρο του Φράνκο, διά της «δημοκρατικής μεθόδου» και όχι διά της βίας.

«Το Μπιλμπάο δεν παραδόθηκε, αλλά κατακτήθηκε από τις Ενοπλες Δυνάμεις και τις στρατιωτικές δυνάμεις μετά από θυσία πολλών ζωών. Το Μπιλμπάο είναι μία πόλη που απελευθερώθηκε με αίμα. Αυτός ο φρικτός και σατανικός εφιάλτης που ονομάζεται Εουσκάντι, που ήταν αποτέλεσμα του σοσιαλισμού και της ηλιθιότητας των Βάσκων, ηττήθηκε για πάντα. Η Βισκαία είναι ξανά μέρος της Ισπανίας, διά μέσου της απλής και καθαρής μεθόδου της στρατιωτικής εισβολής».

Με αυτά τα λόγια, ο τότε νεοδιορισμένος δήμαρχος του Μπιλμπάο, Χοσέ Μαρία Αρέιλθα, την 1η του Ιούλη του 1937, επισημοποιούσε το νέο «καθεστώς» για τη χώρα των Βάσκων, μετά το βομβαρδισμό, από τα χιτλερικά αεροπλάνα, της Γκουέρνικα, που άνοιξε διάπλατα τις πύλες για την επίθεση και, τελικά, την επέλαση των φασιστικών στρατευμάτων του Φράνκο. Τώρα πια, το όνειρο του Φράνκο για «Μία Ισπανία, ενωμένη, μεγάλη και ελεύθερη» μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. Εξάλλου, ο ισπανικός εμφύλιος κατέληξε άδοξα: Ηττα των Δημοκρατικών Δυνάμεων σε όλη την ισπανική επικράτεια. Βέβαια, η κατάκτηση από τα στρατιωτικά στρατεύματα και το «νέο φασιστικό καθεστώς», που διήρκεσε και πολύ μετά το θάνατο του Φράνκο το 1975, δεν κατόρθωσε να επιτύχει αυτόν το στόχο.


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ