Πέμπτη 9 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Στο πόδι» και η επαρχία

Μετά την πορεία, στη Λάρισα, οι απεργοί κατέλαβαν συμβολικά τα γραφεία των Θεσσαλών βιομηχάνων
Μετά την πορεία, στη Λάρισα, οι απεργοί κατέλαβαν συμβολικά τα γραφεία των Θεσσαλών βιομηχάνων
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργία και στην υπόλοιπη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη μεγάλα έργα, όπως αυτά του Μετρό, δε λειτούργησαν. Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στις 10 π.μ. έξω από το κεντρικό κατάστημα του ΟΑΕΔ, προχωρώντας σε συμβολικό αποκλεισμό του Οργανισμού.

Στη συνέχεια, μαζί με εργαζόμενους της ΑΜΑΣΑ και της PILUX (που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας λεφτά που τους χρωστά η εργοδοσία), αλλά και συνδικαλιστές από τα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ), το εμπόριο και άλλα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, οι απεργοί πραγματοποίησαν μαχητική πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου συναντήθηκαν με τον υπουργό Σ. Καλαφάτη. Μεταξύ άλλων, ζήτησαν την κατάργηση του νόμου για την εκ περιτροπής απασχόληση, να σταματήσει η επίθεση στο 8ωρο, στα ΒΑΕ, η γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Ξεκαθάρισαν ότι απέναντι στα νέα αντεργατικά μέτρα, που σχεδιάζουν κυβέρνηση και ΕΕ, απέναντι στην άγρια επίθεση του κεφαλαίου, οι εργαζόμενοι συντονίζονται και ετοιμάζονται να απαντήσουν δυναμικά, με κλιμάκωση του αγώνα.

Ούτε πρόκα δεν καρφώθηκε στις μεγάλες κατασκευές, στα οδικά έργα και στις σήραγγες του ΟΣΕ στην Πελοπόννησο. Από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, οι πρώτες απεργιακές φρουρές στήθηκαν στις σήραγγες του ΟΣΕ κατά μήκος της διαδρομής Κιάτο - Πάτρα, ενώ λίγη ώρα αργότερα εκατοντάδες οικοδόμοι και άλλοι εργαζόμενοι περιφρούρησαν με επιτυχία όλα τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Πελοπόννησο.

Ενδεικτικά, στην Πύλο, στο εργοτάξιο της ΠΟΤΑ, στο οποίο δουλεύουν περίπου 1.300 εργαζόμενοι, νέκρωσε. Στα οδικά έργα της Ολυμπίας οδού (άξονας Κορίνθου - Πατρών) και στο κομμάτι Κόρινθος - Τρίπολη - Τσακώνα δε ρίχτηκε ούτε μέτρο πίσσας.

Στην απεργιακή κινητοποίηση που έγινε στην Πάτρα, δυναμική ήταν η συμμετοχή των μουσικών της μπάντας του δήμου που απολύθηκαν πρόσφατα από τη δημοτική αρχή. Η πορεία κατέληξε στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ, όπου αντιπροσωπεία των οικοδόμων προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας, απαιτώντας η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας να γίνεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε αντίθεση με το νέο νόμο Πετραλιά που έχει ανεβάσει το κατώτατο όριο στα 60 με προοπτική να το ανεβάσει ακόμη περισσότερο.

Μαχητικά δόθηκε η μάχη και σε άλλες περιοχές, όπως στη Θεσσαλία, όπου τα τέσσερα μεγάλα εργοτάξια στη σήραγγα των Τεμπών (των εταιρειών ΑΘΗΝΑ, ΒΙΝΣΙ, ΑΕΓΕΚ και ΑΚΤΩΡΑ) δε λειτούργησαν, αλλά και στην Ηπειρο (π.χ., χωρίς εργάτες έμεινε το εργοτάξιο της Εγνατίας στο Μεγάλο Περιστέρι, το εργοτάξιο του νέου νοσοκομείου στο Αγρίνιο). Στη Λάρισα οι απεργοί προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ