Πέμπτη 9 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΕΣ
Επιβάλλουν δουλειά μέχρι και 15 ώρες

Την ώρα που οι ναυτεργάτες χτυπιούνται από την εντατικοποίηση και την απλήρωτη δουλειά - που είναι συνέπεια της κόντρας των εφοπλιστών για την πρωτιά στην κερδοφορία - η κυβέρνηση αναζητά το «δίκαιο ανταγωνισμό»

Την εντατικοποίηση της εργασίας των ναυτεργατών στην ακτοπλοϊκή γραμμή Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας, με δουλειά που ξεπερνά τις 12 ώρες τη μέρα, επιβάλλουν οι πλοιοκτήτες.

Με γνώμονα την ενίσχυση των κερδών τους, αξιοποιούν την αυξημένη, λόγω της τουριστικής σεζόν, κίνηση και προχωρούν σε ανασύσταση των δρομολογίων, καταστρατηγώντας την συλλογική σύμβαση και τον προβλεπόμενο χρόνο εργασίας των ναυτεργατών με σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των επιβαινόντων.

Ενδεικτικό παράδειγμα εντατικοποίησης της εργασίας αποτελεί η περίπτωση του πλοίου «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΙ», όπου - όπως επισημαίνεται σε σχετική Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας - για μια μόνο μέρα κάνει συνεχή δρομολόγια από τις 11.30 μέχρι τις 00.30 της επόμενης μέρας. Οι ναυτεργάτες, δηλαδή, υποχρεώνονται να εργάζονται 15 ώρες συνεχώς, καθώς στις 13 ώρες των δρομολογίων προστίθενται 2 επιπλέον τουλάχιστον ώρες προετοιμασίας πριν από τα δρομολόγια.

Τα απάνθρωπα αυτά ωράρια και τις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν ως αποτέλεσμα της πολιτικής απελευθέρωσης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών καταγγέλλει, σε σχετική της ανακοίνωση, και η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ.

Την ίδια στιγμή, η πείρα των ναυτεργατών στον Πειραιά αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει η αγωνιστική οργάνωση. Συσπειρωμένοι στα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καταφέρνουν να επιβάλλουν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, καθώς οι εφοπλιστές ανενόχλητοι «κουρελιάζουν» την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ακόμα και τα αυτονόητα ναυτεργατικά δικαιώματα, όπως η καταβολή των μισθών.

Χτες η εταιρεία ΝΕΛ του εφοπλιστή Απ. Βεντούρη, με την έναρξη της επίσχεσης εργασίας ναυτεργατών του πληρώματος, πλήρωσε ένα μέρος των δεδουλευμένων τους και δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος της βδομάδας θα καταβάλει και τα υπόλοιπα. Προχτές αργά το βράδυ, η εταιρεία ΑΝΕΚ αναγκάστηκε με την απειλή επίσχεσης εργασίας και ακινητοποίησης του πλοίου να καταβάλει τελικά όλα τα δεδουλευμένα στο πλήρωμα του «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ», σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Τους όφειλε το μισθό του Ιούνη, επιδόματα, έξτρα κ.ά.

Αγώνα για να πληρωθούν εξακολουθούν εδώ και ένα μήνα να δίνουν με επίσχεση εργασίας, αλλά και πολύμορφες κινητοποιήσεις, οι ναυτεργάτες του πληρώματος του ακτοπλοϊκού πλοίου «ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΒΕΡΑ» της εταιρείας ΚΑΛΛΙΣΤΗ του εφοπλιστή Σπανού. Ο εφοπλιστής, ταυτόχρονα με το πλήρωμα και το πλοίο, έχει εγκαταλείψει και το νησί των Φούρνων, το οποίο αντιμετωπίζει τον εφιάλτη της απομόνωσης. Το ΥΕΝ προσπαθεί να «λύσει» το πρόβλημα με ορισμένες έκτακτες δρομολογήσεις πλοίων, χωρίς ωστόσο να καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων.

Ψάχνουν το ...δίκαιο ανταγωνισμό

Στο μεταξύ χτες δόθηκε μία ακόμα αναβολή για την περιβόητη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που υποτίθεται ότι θα εξετάσει την υπόθεση δημιουργίας «καρτέλ» στην ακτοπλοΐα. Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιούλη του 2008 η Διεύθυνση της Επιτροπής είχε εισηγηθεί την επιβολή προστίμων σε 14 ακτοπλοϊκές εταιρείες, καθώς, όπως ανέγραφε στο έγγραφό της, μετά από αυτεπάγγελτη έρευνα είχε εντοπίσει «στρεβλώσεις του δίκαιου ανταγωνισμού», στην «τιμολογιακή τους πολιτική», «σε προσφορές συμπαιγνίας», όπως τις χαρακτήριζε, και «περιορισμό της παραγωγής και της διάθεσης δρομολογίων». Από τις 9 Οκτώβρη του 2008, προσπαθεί να συνεδριάσει η Επιτροπή για την επιβολή των προστίμων, όμως οι συνεδριάσεις, καθ' υπαγόρευση των εφοπλιστών, αναβάλλονται. Τώρα η Επιτροπή κατόπιν ...αιτήματος της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας (ΕΕΑ) αναβάλλει εκ νέου τη συνεδρίαση για τις 24 Σεπτέμβρη του 2009. Και όπως όλα δείχνουν η εισήγηση της Διεύθυνσης ήταν απροκάλυπτος εμπαιγμός και προσπάθεια αποπροσανατολισμού σε βάρος των νησιωτών, των ναυτεργατών και συνολικά των εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη μάχη για τα δεδουλευμένα οι ναυτεργάτες(2009-07-24 00:00:00.0)
Στο έλεος των εφοπλιστών(2009-06-26 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν οι ναυτεργάτες(2009-06-18 00:00:00.0)
Προκαλούν και εκβιάζουν τους ναυτεργάτες(2009-03-24 00:00:00.0)
Γενικευμένος αγώνας για τα δεδουλευμένα(2009-01-17 00:00:00.0)
Επίσχεση σε Αλεξανδρούπολη και Πειραιά(2009-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ