Πέμπτη 9 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΚΛΑΔΟΥ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΙΚΑ
Λειτουργική ενίσχυση της εμπορευματοποίησης
  • Να εξορθολογήσει τις δαπάνες λέει ότι επιδιώκει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να κρύψει ότι ο «εξορθολογισμός» που ψάχνει είναι σε βάρος των αναγκών των ασφαλισμένων
  • Ο διαχωρισμός θα διευκολύνει τη λειτουργία του ΙΚΑ με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια

Την κατάθεση του νομοσχεδίου για το διαχωρισμό των κλάδων Σύνταξης και Υγείας του ΙΚΑ, που αναμένεται να συζητηθεί στα θερινά τμήματα της Βουλής, ανακοίνωσε χτες η υπουργός Απασχόλησης, Φ. Πάλλη - Πετραλιά, με δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του ΙΚΑ. Διαχωρισμός που εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των δομών και υπηρεσιών Υγείας. Μαζί με την ολοκλήρωση, εντός του καλοκαιριού, του χτυπήματος των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, σηματοδοτούν την επιτάχυνση της εφαρμογής των αντεργατικών σχεδιασμών.

Η υπουργός επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι ο διαχωρισμός είναι λειτουργικός και ότι «δε διασπάται το ΙΚΑ, διατηρεί την ενιαία του μορφή, την ενιαία του διοίκηση και τη λειτουργία του». Στην ίδια λογική ο διοικητής του ΙΚΑ, Θ. Αμπατζόγλου, δήλωσε ότι «έχουμε ένα διαχωρισμό των δύο βασικών πυλώνων, της Ασφάλισης και της Υγείας, λειτουργικό, οργανωτικό, πληροφοριακό και από πλευράς στελέχωσης».

Ο διαχωρισμός ισχυρίζονται ότι θα επιφέρει τον εκσυγχρονισμό του Ιδρύματος, που σημαίνει «εξορθολογισμό των δαπανών». Αυτό θα εξυπηρετήσει και η δημιουργία μιας νέας Γενικής Διεύθυνσης, όπως ανέφερε η υπουργός, «η οποία θα είναι Διεύθυνση διαχείρισης, αξιολόγησης και ελέγχου των δαπανών υγείας και των δαπανών όλων των υποκαταστημάτων».

Πίσω από τον «εξορθολογισμό των δαπανών» κρύβεται η ακόμα μεγαλύτερη περικοπή των κοινωνικών δαπανών για τις παροχές υγείας προς τα λαϊκά στρώματα. Την ίδια στιγμή ο διαχωρισμός διευκολύνει τη λειτουργία του τομέα Υγείας του ΙΚΑ με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Το άνοιγμά του στην αγορά της Υγείας, στην πώληση των υπηρεσιών που θα διαχειρίζεται ως ένας ακόμα ιδιώτης επιχειρηματίας, ακόμα και στην είσοδο των ιδιωτών επιχειρηματιών στις ίδιες τις υποδομές και τις υπηρεσίες του Ιδρύματος.

Το πόσο σημαντικές είναι οι επερχόμενες αλλαγές στο ΙΚΑ για την εξυπηρέτηση των παραπάνω στόχων μαρτυρά η δήλωση της ίδιας της υπουργού ότι το Ιδρυμα είναι ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός, «η ναυαρχίδα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ