Παρασκευή 10 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χωροταξικός σχεδιασμός με βάση επιχειρηματικά συμφέροντα

Οι «τοπικές ανάγκες» είναι το κριτήριο του σχεδιασμού, όπως επισήμανε ο υπουργός Παιδείας στη χτεσινή κοινή συνεδρίαση ΣΑΠΕ - ΣΑΤΕ

Πατώντας στο πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργήσει η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ, όπως και του ΠΑΣΟΚ προηγουμένως, με το «φύτεμα» τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με καθαρά πελατειακά κριτήρια, η κυβέρνηση ρίχνει τώρα το «μπαλάκι» στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για να προχωρήσουν σε έναν χωροταξικό σχεδιασμό ο οποίος στην καρδιά του θα έχει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της «τοπικής κοινωνίας» (βλ. επιχειρήσεων).

Το παραπάνω ζήτημα κυριάρχησε στη χτεσινή πρώτη κοινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ) και του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ). Καθορίζοντας το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι όποιες αποφάσεις, ο υπουργός Παιδείας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, σημείωσε: «Θέλουμε οι αποφάσεις αυτές να λαμβάνονται με βάση τις τοπικές ανάγκες, τις τοπικές ιδιαιτερότητες, τα ζητήματα των τοπικών κοινωνιών, αλλά πάνω απ' όλα, την ελεύθερη βούληση σε τοπικό επίπεδο και των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων, εκεί που υπάρχουν και τα δυο ιδρύματα».

Ετσι, ο καθορισμός των αντικειμένων των τμημάτων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, το περιεχόμενο των σπουδών κλπ. θα καθοριστούν με βάση τις «τοπικές ανάγκες»... Δηλαδή: Με βάση τις ανάγκες της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας που θέλει αφ' ενός σπουδαστές - πελάτες (ενοίκια, σίτιση, διασκέδαση...) και αφ' ετέρου φτηνό, ευέλικτο εργατικό δυναμικό καταρτισμένο με βάση τις προδιαγραφές και τις ανάγκες των συγκεκριμένων «τοπικών» επιχειρήσεων. Αλλωστε, στην ανώτατη εκπαίδευση που έχει διαμορφώσει η εφαρμογή της πολιτικής ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, οι εταιρείες παρεμβαίνουν και στο ίδιο το περιεχόμενο των σπουδών και καθορίζουν τι διδάσκονται και τι όχι οι φοιτητές, δίνοντάς τους ληξιπρόθεσμες γνώσεις, σύμφωνα με τις εκάστοτε τρέχουσες ανάγκες της αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται επανακαθορισμοί γνωστικών αντικειμένων, μετονομασίες, συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων, που - όπως ουσιαστικά είπε ο υπουργός Παιδείας - θα σχεδιάζονται και θα συναποφασίζονται «από την ίδια τοπική κοινωνία». Μάλιστα, μιλώντας για το χωροταξικό σχεδιασμό, ο Α. Σπηλιωτόπουλος σημείωσε πως «είναι ένα ζήτημα το οποίο για εμάς έχει στρατηγική σημασία, γιατί πρέπει να πάψει η πολιτεία κατά το δοκούν να ορίζει καινούρια τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, χωρίς να υπάρχει ένας στρατηγικός σχεδιασμός από τους ίδιους τους αρμόδιους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας. Να ξέρουμε, δηλαδή, ποια καινούργια τμήματα απαιτούνται και γιατί και σε ποιες τοπικές κοινωνίες». Βέβαια, τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δεν είναι καθόλου αρμόδια να καθορίσουν τι ανάγκες έχει η κοινωνία, για ποια επαγγέλματα, για την ανάπτυξη ποιων επιστημών... Αυτό είναι υπόθεση ενός κεντρικού σχεδιασμού που θα μπορεί να προβλέπει και να καθορίζει τις ανάγκες της κοινωνίας με μακροπρόθεσμο άξονα, κάτι που βέβαια στον καπιταλισμό δεν μπορεί να συμβεί.

Μάλιστα, ο Α. Σπηλιωτόπουλος ξεκαθάρισε πως η ανισοτιμία μεταξύ των ιδρυμάτων δε θα απαλειφθεί, λέγοντας πως «η ανώτατη εκπαίδευση αποτελεί στον προηγμένο κόσμο έναν ενιαίο χώρο με κοινά χαρακτηριστικά και στόχους. Συγκροτείται από ένα σύνολο διαφορετικών, ανεξάρτητων και διαβαθμισμένων ιδρυμάτων, με κοινή κοινωνική αποστολή και κοινωνικό ρόλο ως προς τους γενικούς στόχους. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ισοπέδωση, ομοιομορφία ή πολύ περισσότερο ενιαίο κέντρο αποφάσεων. Αντίθετα, σημαίνει περισσότερη αυτονομία και ελευθερία στις επιλογές και διαδικασία αξιολόγησης των αποτελεσμάτων». Με άλλα λόγια, ανάλογα με το ανταγωνιστικό προφίλ και τις μπίζνες που συνάπτει ένα ίδρυμα με επιχειρήσεις, ανάλογα με τη θέση του στην «αγορά» ανώτατης εκπαίδευσης θα «αξιολογείται» και θα κατατάσσεται στα πρωτοκλασάτα ή στα ιδρύματα δεύτερης κατηγορίας...

Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται και το νέο νομοσχέδιο για ζητήματα των ΤΕΙ - το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στα θερινά τμήματα της Βουλής, πιθανόν και εντός του Ιουλίου - όπου προβλέπεται και η δυνατότητα συνεργασιών ανάμεσα σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και σε προπτυχιακό επίπεδο. Σχετικά με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το προεδρείο της Ομοσπονδίας των Πανεπιστημιακών (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) διαμαρτύρεται γιατί δεν έχει δοθεί για διαβούλευση με την ΠΟΣΔΕΠ και καλεί το υπουργείο να την αντιμετωπίσει ως ...θεσμικό συνομιλητή, σημειώνοντας: «Σας καλούμε να ανοίξετε αμέσως το διάλογο για το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, παραδίδοντάς το στην πανεπιστημιακή κοινότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ